ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Majorarea dobânzilor în actualul context macroeconomic ar putea să intervină mai devreme decât s-a anticipat (analişti)

29 Iunie 2021   |   Agerpres

Evoluţia temperată a cursului euro în această perioadă vine să confirme estimările făcute la începutul anului, însă dinamica din piaţa valutară s-ar putea să se accelereze pana la finalul anului, pe fondul evoluţiei condiţiilor macroeconomice, susţin analiştii Moneycorp.

 
 
Majorarea dobânzilor în actualul context macroeconomic ar putea să intervină mult mai devreme decât s-a anticipat, motiv pentru care companiile trebuie să îşi ia măsuri pentru a gestiona posibilele efecte asupra business-ului, afirmă analiştii Moneycorp într-un nou raport publicat marţi.
 
Evoluţia temperată a cursului euro în această perioadă vine să confirme estimările făcute la începutul anului, însă dinamica din piaţa valutară s-ar putea să se accelereze pana la finalul anului, pe fondul evoluţiei condiţiilor macroeconomice, susţin analiştii Moneycorp.
 
Totodată, cursul euro se încadrează, în prezent, în prognozele de la începutul anului, cu o medie constantă anuală de creştere de ~2%. Potrivit analiştilor, evoluţia cursului va fi influenţată, în perioada următoare, de modul în care motorul economic va reporni după un an de criză fără precedent, de evoluţia inflaţiei şi nivelul dobânzii de referinţă.
 
"Creşterea economică marcată în ultimele două trimestre, mai rapidă decât în alte economii dezvoltate, vine să confirme recuperarea treptată a relaţiilor de business. Prognoza de creşterea a exporturilor, pe fondul revenirii cererii din Germania, Franţa şi Italia, principalii noştri parteneri comerciali, va avea un impact pozitiv pentru economia românească'', afirmă Sebastian Bacioiu, Head of Dealing al Moneycorp Romania.
 
O şansă istorică pentru România va fi consemnată şi de implementarea PNRR, program prin intermediul căruia ar urma să ajungă în ţară 29,2 miliarde de euro, bani care vor contribui în mod decisiv la relansarea economică.
 
Programele de susţinere a economiilor, lansate la nivel internaţional, au generat cheltuieli extraordinare. Dincolo de efectele pozitive - menţinerea business-urilor pe linia de plutire, salvarea a zeci de milioane de locuri de muncă - principalul efect negativ, luat în calcul încă din start, l-a reprezentat creşterea inflaţiei.
 
"Toate economiile au fost prinse în acest carusel al creşterii preţurilor, scăderii consumului, a producţiei şi dificultăţile de aprovizionare generând o inflaţie semnificativă pe care o resimţim şi în România, 3,2% în luna mai. În ţările din regiunea noastră, situaţia este similară. Ungaria are o inflaţie în acest moment de 5,1%, Polonia de 4,3% iar Cehia de 3,1%'', arată analiza Moneycorp.
 
Potrivit experţilor, inflaţia va continua să reprezinte o provocare pe tot parcursul anului 2021, mai ales într-o economie slab capitalizată cum este cea românească.
 
"Creşterea preţurilor materiilor prime, a transporturilor, a utilităţilor şi evoluţia cursului de schimb generează deja un val de scumpiri. Acestea vor influenţa în mod semnificativ competitivitatea mediului de business şi vor diminua puterea de cumpărare, mai ales în contextul retragerii treptate a mecanismelor de ajutor guvernamental. Pentru a-şi păstra nivelul de competitivitate, companiile trebuie să ia în calcul toate aceste riscuri, sa continue procesul început de digitalizare şi optimizare şi să ia măsuri inclusiv în zona costurilor valutare şi de finanţare", afirmă Cosmin Bucur, Managing Direcor al Moneycorp Romania.
 
Acesta susţine că presiunilor inflaţioniste li se vor adăuga cele generate de posibila creştere a dobânzilor de referinţă, băncile centrale având la dispoziţie şi acest instrument de contracarare a creşterii inflaţiei.
 
La rândul său, Claudiu Ghebaru, Senior Dealer în cadrul Moneycorp, afirmă că ipoteza de creştere a dobânzilor este doar o chestiune de timp, în funcţie de evoluţia economiei. "Dacă ROBOR la 3 luni, înainte de pandemie ajunsese la 3,23%, în luna iunie a coborât la 1,49%, minimul ultimilor 4 ani. Dacă presiunile inflaţioniste vor continua, având în vedere nivelul inflaţiei care a depăşit deja aşteptările specialiştilor, atât mediul de afaceri cât şi orice cetăţean cu credit, indiferent că vorbim de credite de consum, imobiliare sau leasing, trebuie să se aştepte şi să se pregătească pentru o potenţială creştere a dobânzilor la credite'', a declarat Claudiu Ghebaru.
 
Potrivit acestuia, un semnal în acest sens este aşteptat să vină şi din SUA, unde are loc cea mai rapidă revenire economică de după recesiunea din 1930, care însă a adus şi o inflaţie de 4,2%, mult peste ţinta dorită. Drept urmare, FED a anunţat pentru anul 2023 cel puţin o creştere a dobânzilor de referinţă, mult mai repede decât aşteptările iniţiale, anunţ ce a adus volatilitate semnificativă în pieţe (valutară, acţiuni, obligaţiuni, metale preţioase). Creşterea dobânzilor va atrage aprecierea dolarului în raport cu euro, deci implicit cu leul românesc. Astfel că, de la momentul anunţului FED, respectiv data de 18 Iunie, leul s-a depreciat în raportul cu dolarul cu aproximativ 1,8%.
 
În anul 2020, potrivit unui barometru realizat de Moneycorp, 36% dintre companii au transferat costurile deprecierii leului în preţul final către consumator.
 
Totodată, în 2021, acest mecanism de transfer către consumator al riscului valutar, cumulat cu creşterea preţurilor ca urmare a avansului inflaţiei, riscă să afecteze semnificativ nivelul de competivitate al companiilor.
 
"O parte semnificativă din companiile cu expunere pe cursul valutar au început să folosească activ instrumente de acoperire a riscului valutar înţelegând că pot preveni volatilitatea, cu efecte benefice directe asupra marjei comerciale deja supuse presiunilor inflaţioniste", a declarat Sebastian Bacioiu, Head of Dealing Moneycorp.
 
Pe de altă parte, Cosmin Bucur, Managing Direcor al Moneycorp România susţine că economia românească se află pe o traiectorie pozitivă. "Anul pandemiei, cu efectele sale negative, va fi depăşit mai repede decât estimările iniţiale, semn că mediul de business românesc a reuşit în mare parte să se adapteze provocărilor, să se restructureze şi să îşi creioneze primele măsuri pentru exploatarea potenţialului de creştere economică. Evoluţia inflaţiei şi a dobânzii de referinţă precum şi aprobarea PNRR vor fi principalele elemente de urmărit în 2021'', a menţionat Cosmin Bucur.
 
Prezentă din 2016 în România, Moneycorp este cea mai mare instituţie de plăţi din Europa. Compania a câştigat, în 2019, premiul Best Money Service Provider în cadrul ceremoniei anuale World Banking Awards din Londra.
 
În România, Moneycorp lucrează cu peste 1.000 de companii Corporate si IMM-uri, din domenii diverse precum IT&C, Asigurări, Echipamente Industriale sau FMGC. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 11032 / 16779
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...