
Ministerul Finanţelor a acordat ajutoare de stat de un miliard de lei pentru proiecte de investiţii în mai multe sectoare
27 Mai 2025
AgerpresPe baza punctajului obţinut, până în prezent, MF a semnat finanţarea a 9 proiecte de investiţii în valoare de 2,381 miliarde lei, iar ajutorul de stat aprobat este de peste 1,012 miliarde lei.
Ministerul Finanţelor a acordat ajutoare de stat de peste un miliard de lei pentru proiecte de investiţii în industria agroalimentară, chimică, auto, aeronautică şi în prelucrarea sticlei, a anunţat marţi ministrul de resort, Tanczos Barna.
Potrivit unui comunicat al MinisteruluiFInanţelor, în perioada 29 iulie - 9 septembrie 2024, instituţia a lansat prima sesiune de depunere online a cererilor de acord pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat instituite prin HG nr. 300/2024, care s-a bucurat de un interes crescut din partea mediului de afaceri, fiind depuse 45 cereri de acord pentru finanţare.
Astfel, bugetul alocat sesiunii a fost de 1,5 miliarde lei.
Potrivit unui comunicat al MinisteruluiFInanţelor, în perioada 29 iulie - 9 septembrie 2024, instituţia a lansat prima sesiune de depunere online a cererilor de acord pentru finanţare în baza schemei de ajutor de stat instituite prin HG nr. 300/2024, care s-a bucurat de un interes crescut din partea mediului de afaceri, fiind depuse 45 cereri de acord pentru finanţare.
Astfel, bugetul alocat sesiunii a fost de 1,5 miliarde lei.
Pe baza punctajului obţinut, până în prezent, MF a semnat finanţarea a 9 proiecte de investiţii în valoare de 2,381 miliarde lei, iar ajutorul de stat aprobat este de peste 1,012 miliarde lei.
"Susţinerea creşterii economice prin investiţii în sectoarele cheie, echilibrarea balanţei comerciale şi reducerea deficitelor gemene vor fi cele mai importante sarcini ale guvernelor în următorii zece ani. Politicile greşite au dus la o situaţie greu de gestionat. În foarte multe sectoare consumul depăşeşte producţia autohtonă, motiv pentru care investiţiile au devenit esenţiale. Anul acesta, Ministerul Finanţelor a acordat finanţare pentru şapte investiţii mari, care se adaugă celor două proiecte aprobate anul trecut. Sunt investiţii în industria agroalimentară, chimică, auto, aeronautică şi în prelucrarea sticlei, care, împreună, depăşesc 2 miliarde de lei, din care peste 1 miliard de lei reprezintă ajutor de stat. Astfel, contribuim la echilibrarea balanţei comerciale a României, prin reducerea importurilor şi creşterea exporturilor, iar efectul multiplicator al proiectelor va fi unul considerabil", a declarat ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, citat în comunicat.
Societăţile care au primit ajutor de stat sunt: Chimcomplex SA Borzeşti, Pirelli Tyres Romania SRL, Omnia Europe SA, Saint-Gobain Glass Romania SRL, Rosavis Prod SRL, Messer Romania Gaz SRL, Universal Alloy Corporation Europe SRL, SC T AND T Agrifarm SRL şi Daw Benta Romania SRL.
În prezent, în raport cu bugetul rămas disponibil şi prevederile legale, specialiştii din cadrul departamentului de ajutor de stat analizează, în ordinea punctajului obţinut, 9 cereri de acord pentru finanţare cu o valoare a investiţiilor de peste 1,048 miliarde lei, pentru care se solicită ajutor de stat în valoare de 486,07 milioane lei.
Schema de ajutor de stat instituită prin H.G. nr.300/2024, pentru stimularea dezvoltării regionale prin investiţii ale căror costuri eligibile depăşesc 50 milioane lei, are un buget total de 2,25 miliarde lei, respectiv echivalentul a aproximativ 450 milioane euro. Scopul demarării schemei este să stimuleze creşterea economică prin sprijinirea investiţiilor în tehnologii noi şi sustenabile şi, totodată, să încurajeze dezvoltarea antreprenorială. De asemenea, impactul social al schemei este unul important pe termen lung, având în vedere că proiectele finanţate prin schema de ajutor de stat vor duce la dezvoltarea activităţilor economice ale întreprinderilor situate în regiunile mai puţin dezvoltate, utilizarea produselor şi serviciilor oferite de furnizorii locali.
Acordurile de finanţare se vor emite până la 31 decembrie 2026, iar plata ajutorului de stat se va realiza în perioada 2025-2032.
Cererile de acord pentru finanţare depuse în sesiune se ordonează descrescător pe baza unui punctaj calculat şi se analizează în limita bugetului sesiunii. Analiza cererilor de acord pentru finanţare se finalizează cu acord pentru finanţare (dacă sunt îndeplinite cumulativ toate condiţiile şi criteriile de eligibilitate) sau scrisoare de respingere. Plata ajutorului de stat se realizează după efectuarea parţială sau totală a cheltuielilor eligibile efectuate conform acordului pentru finanţare, în limita creditelor bugetare anuale aprobate.
Ajutorul de stat se va acorda în baza unor cheltuieli eligibile precum realizarea de construcţii, achiziţie de echipamente şi active necorporale, iar activele aferente investiţiei trebuie să fie noi.
Schema de ajutor de stat are ca bază legală cadrul normativ european aflat în vigoare până la data de 31 decembrie 2026.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17 / 19183 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Pastila de insolvență – Deschiderea procedurii la cererea debitorului (powered by ZRVP)
Women Lawyers | De vorbă cu Anca Simeria (Partener Popescu & Asociații), avocat care s-a format și a profesat în cadrul unora dintre cele mai mari societăți de avocatură din România: ”Din perspectiva mea, Popescu & Asociații este probabil singura societate de avocatură din România în care există un echilibru perfect între serviciile de consultanță, litigii și dreptul penal al afacerilor, ceea ce înseamnă posibilitatea concretă de a acorda clienților servicii avocațiale integrate și de a avea o viziune cuprinzătoare asupra implicațiilor unui mandat”
Cum lucrează echipele Băncilă, Diaconu și Asociații (EY Law) și Grants & Incentives Avisory (EY), în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, în care au o rată de succes mai mare de 90% | Ramificarea multidisciplinară a expertizei permite echipei să ofere clienților o viziune completă asupra pașilor de parcurs și modului în care pot implementa soluțiile propuse, astfel încât să obțină cele mai mari beneficii. Ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de obținere a fondurilor
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Filip & Company asistă Fondurile Apax în achiziția preconizată a diviziei de Trezorerie și Piețe de Capital a Finastra | Alina Stancu Bîrsan (partener) a coordonat echipa, cu Ioan Dumitrașcu (partener) în prim plan
Women Lawyers | Ramona Pentilescu (Counsel PNSA) și-a început cariera profesională în administrația publică, intrând în profesia de avocat abia în a treia decadă de viață. Reputația excelentă, portofoliul de proiecte și clienți de top, dar și mediul intern care susține colaborarea și dezvoltarea profesională au determinat-o să aleagă PNSA și să rămână aici. „Prețuiesc echipa nu numai pentru profesionalismul desăvârșit și excelența avocaturii practicate aici, dar și pentru caracterul uman și veritabil colegial al colaborării”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...