ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MOL contestă majorarea tarifelor de tranzit pentru conductele care trec prin Ucraina şi Croaţia

28 Aprilie 2023   |   Agerpres

MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia, ţări care sunt traversate de ramura sudică a oleoductului rusesc Drujba.

 
 
Graţie unor investiţii semnificative, grupul petrolier ungar MOL se aşteaptă ca în 2026 să fie în măsură să aleagă între petrolul rusesc şi petrol non-rusesc pentru rafinăriile sale, a declarat vineri directorul general Zsolt Hernadi, într-un interviu acordat Reuters.
 
MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia, ţări care sunt traversate de ramura sudică a oleoductului rusesc Drujba.
 
Hernadi a spus că MOL intenţionează să finanţeze, cu fonduri de la UE, o parte din investiţiile cuprinse între 500 şi 700 milioane de dolari, care sunt necesare pentru ca rafinăriile sale Dunărea şi Slovnaft să utilizeze şi alt tip de petrol decât ţiţeiul rusesc Ural.
 
"Am dori să fim în măsură să decidem liber, la finele lui 2025, cu privire la când, cât de mult şi ce tip de petrol vrem să livrăm şi la ce rafinărie, la finele lui 2025 sau începutul lui 2026", a declarat Zsolt Hernadi. Potrivit acestuia, anul trecut doar aproximativ 5% din petrolul utilizat de rafinăria Slovnaft a fost non-rusesc însă acest procent ar urma să crească până la 30-35%, sau două milioane de tone, la finele lui 2023.
 
Hernadi a mai spus că MOL se luptă pentru a împiedica o majorare a tarifelor de tranzit pentru conductele petroliere care trec prin Ucraina şi Croaţia.
 
Firma Jadranski Naftovod DD (Janaf), operatorul reţelei de conducte petroliere din Croaţia, vrea să majoreze tarifele de tranzit pentru oleoductul Adriatic, care este singura sursă alternativă de aprovizionare cu petrol pentru MOL, până la un nivel care este de patru ori mai mare decât tariful de referinţă perceput pentru oleoductul Baku Tbilisi Ceyhan (BTC), a spus Hernadi.
 
Directorul MOL a precizat că grupul petrolier ungar a decis să recurgă la prelungiri pe termen scurt ale contractului cu Janaf în timp ce încearcă să negocieze un nou contract pe termen mai lung.
 
În replică, Janaf a spus că preţurile pentru utilizarea conductelor sale petroliere sunt stabilite în cursul procedurilor de negociere, în conformitate cu regulile care guvernează serviciile sale.
 
De asemenea, Hernadi a precizat că o dispută pe tema plăţilor pentru tranzitul petrolului rusesc via secţiunea din Ucraina a conductei Drujba este aproape de soluţionare. Potrivit lui Hernadi, MOL va plăti în mod direct operatorului ucrainean Ukrtransnafta pentru tranzitul petrolului rusesc dar a adăugat că există în continuare o dispută care are drept motiv decizia părţii ucrainene de a majora tarifele de tranzit. "Vom ajusta sistemul de plată", a spus Hernadi, adăugând că un acord cu Ukrtransnafta este aproape de finalizare. "Există în continuare dispute, discuţiile continuă cu privire la tarifele de tranzit, în condiţiile în care partea ucraineană vrea o majorare de mai multe ori a tarifelor", a anunţat Hernadi.
 
În pofida taxei pe profiturile excepţionale impuse de Guvernul ungar, anul trecut MOL a raportat o creştere semnificativă a profitului operaţional, până la 4,7 miliarde de dolari, de la 3,5 miliarde de dolari în 2021, unul dintre factori fiind profiturile mari generate de MOL de pe urma petrolului rusesc ieftin. Aceste rezultate au permis MOL să majoreze dividendele până la 150 de forinţi pe acţiuni şi de asemenea să plătească un dividend suplimentar pentru rezultatele din 2022.
 
"Exceptând situaţia în care în acest an ne vom confrunta cu un context extrem de negativ, vom putea menţine aceste dividende", a spus Hernadi.
 
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3132 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...