ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MOL contestă majorarea tarifelor de tranzit pentru conductele care trec prin Ucraina şi Croaţia

28 Aprilie 2023   |   Agerpres

MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia, ţări care sunt traversate de ramura sudică a oleoductului rusesc Drujba.

 
 
Graţie unor investiţii semnificative, grupul petrolier ungar MOL se aşteaptă ca în 2026 să fie în măsură să aleagă între petrolul rusesc şi petrol non-rusesc pentru rafinăriile sale, a declarat vineri directorul general Zsolt Hernadi, într-un interviu acordat Reuters.
 
MOL deţine rafinării în Ungaria şi Slovacia, ţări care sunt traversate de ramura sudică a oleoductului rusesc Drujba.
 
Hernadi a spus că MOL intenţionează să finanţeze, cu fonduri de la UE, o parte din investiţiile cuprinse între 500 şi 700 milioane de dolari, care sunt necesare pentru ca rafinăriile sale Dunărea şi Slovnaft să utilizeze şi alt tip de petrol decât ţiţeiul rusesc Ural.
 
"Am dori să fim în măsură să decidem liber, la finele lui 2025, cu privire la când, cât de mult şi ce tip de petrol vrem să livrăm şi la ce rafinărie, la finele lui 2025 sau începutul lui 2026", a declarat Zsolt Hernadi. Potrivit acestuia, anul trecut doar aproximativ 5% din petrolul utilizat de rafinăria Slovnaft a fost non-rusesc însă acest procent ar urma să crească până la 30-35%, sau două milioane de tone, la finele lui 2023.
 
Hernadi a mai spus că MOL se luptă pentru a împiedica o majorare a tarifelor de tranzit pentru conductele petroliere care trec prin Ucraina şi Croaţia.
 
Firma Jadranski Naftovod DD (Janaf), operatorul reţelei de conducte petroliere din Croaţia, vrea să majoreze tarifele de tranzit pentru oleoductul Adriatic, care este singura sursă alternativă de aprovizionare cu petrol pentru MOL, până la un nivel care este de patru ori mai mare decât tariful de referinţă perceput pentru oleoductul Baku Tbilisi Ceyhan (BTC), a spus Hernadi.
 
Directorul MOL a precizat că grupul petrolier ungar a decis să recurgă la prelungiri pe termen scurt ale contractului cu Janaf în timp ce încearcă să negocieze un nou contract pe termen mai lung.
 
În replică, Janaf a spus că preţurile pentru utilizarea conductelor sale petroliere sunt stabilite în cursul procedurilor de negociere, în conformitate cu regulile care guvernează serviciile sale.
 
De asemenea, Hernadi a precizat că o dispută pe tema plăţilor pentru tranzitul petrolului rusesc via secţiunea din Ucraina a conductei Drujba este aproape de soluţionare. Potrivit lui Hernadi, MOL va plăti în mod direct operatorului ucrainean Ukrtransnafta pentru tranzitul petrolului rusesc dar a adăugat că există în continuare o dispută care are drept motiv decizia părţii ucrainene de a majora tarifele de tranzit. "Vom ajusta sistemul de plată", a spus Hernadi, adăugând că un acord cu Ukrtransnafta este aproape de finalizare. "Există în continuare dispute, discuţiile continuă cu privire la tarifele de tranzit, în condiţiile în care partea ucraineană vrea o majorare de mai multe ori a tarifelor", a anunţat Hernadi.
 
În pofida taxei pe profiturile excepţionale impuse de Guvernul ungar, anul trecut MOL a raportat o creştere semnificativă a profitului operaţional, până la 4,7 miliarde de dolari, de la 3,5 miliarde de dolari în 2021, unul dintre factori fiind profiturile mari generate de MOL de pe urma petrolului rusesc ieftin. Aceste rezultate au permis MOL să majoreze dividendele până la 150 de forinţi pe acţiuni şi de asemenea să plătească un dividend suplimentar pentru rezultatele din 2022.
 
"Exceptând situaţia în care în acest an ne vom confrunta cu un context extrem de negativ, vom putea menţine aceste dividende", a spus Hernadi.
 
Grupul MOL este o companie internaţională integrată de petrol, gaze naturale, petrochimie şi retail, cu sediul central în Budapesta, Ungaria. Are operaţiuni în peste 30 de ţări, o forţă de lucru formată din 25.000 de angajaţi în întreaga lume şi peste 100 de ani de experienţă în industrie. MOL controlează trei rafinării şi două unităţi petrochimice la nivelul managementului integrat al lanţului de aprovizionare în Ungaria, Slovacia şi Croaţia. Compania are, de asemenea, o reţea de aproape 2.000 de staţii de servicii în 10 ţări din Europa Centrală şi de Sud-Est. În prezent, activităţile de producţie se desfăşoară în 9 ţări, iar cele de explorare în 14 ţări. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5068 / 18691
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Interviurile primăverii | Ioana Gelepu, fondatoarea și coordonatoarea ‘Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement’: ”Știința de carte, pasiunea și dedicarea sunt unisex”
Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
Managing IP EMEA Awards 2025 | Muşat & Asociaţii, Baciu Partners, Milcev Burbea și Răzvan Dincă & Asociaţii, printre firmele aflate pe lista scurtă pentru titlul de “Firma anului în România” în fiecare dintre cele trei domenii analizate. Cum arată clasamentele întocmite de piața locală de ghidul juridic internațional specializat în IP
Cum îi sprijină avocații GNP Guia Naghi și Partenerii pe clienții care solicită asistență în proiecte de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și ce anume fac pentru a le spori șansele de succes | Manuela Guia (Managing Partner): „Considerăm că ar fi benefic să se acorde o atenție sporită industriilor cu potențial ridicat de creștere, cum ar fi tehnologiile verzi și digitalizarea. De asemenea, ar fi utilă o simplificare a procesului administrativ, pentru a facilita accesul mai rapid la finanțare și a reduce incertitudinea pentru investitori”
Lista scurtă a finaliștilor “Chambers Europe Awards - 2025” | Cinci firme din România luptă pentru trofeu: CMS, NNDKP și ȚZA, prezențe constante la gala premiilor, Mușat & Asociații intră în competiție propulsată de activitatea intensă din ultimul an, iar Filip & Company este nominalizată pentru a patra oară consecutiv
Țuca Zbârcea & Asociații obține o hotărâre de impact major a Curții de Justiție a Uniunii Europene, care înlătură de la aplicare întreaga Ordonanță de Urgență nr. 25 ̸ 2021 privind excluderea de la procedurile de achiziție publică a operatorilor economici din statele terțe față de Uniunea Europeană
Lady Lawyer | De vorbă cu Andra Iftemie, Managing Associate - Băncilă, Diaconu și Asociații: ”Toți avocații suntem ‘așezați la aceeași masă’, indiferent de gen sau de aria de practică aleasă, acesta fiind, de altfel, și unul dintre motivele pentru care practic cu drag această profesie. Ceea ce contează cu adevărat sunt competențele și rezultatele obținute”
RTPR asistă AROBS la achiziția SVT Electronics. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate), în prim plan
Soluție de referință a avocaților Țuca Zbârcea & Asociații | Plafonarea prețului energiei electrice și gazelor naturale: Instanța decide că prevederile legale trebuie interpretate în favoarea consumatorilor
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...