ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

NAI Romania: Evaluarea tuturor activelor statului ar mări ratingul de țară

22 Mai 2025   |   BizLawyer

Evaluarea ar deveni un pilon fundamental al unei bune guvernări, permițând autorităților statului să ia decizii în cunoștință de cauză * Ca beneficii ale evaluării, echipa NAI Romania & Moldova a identificat: (1) o mai mare transparență și responsabilizare; (2) creșterea veniturilor bugetare; (3) identificarea activelor neproductive; (4) protejarea patrimoniului cultural; (5) stimularea inovației; (6) planificarea strategică.

 
 
Evaluarea completă și corectă a activelor deținute de statul român – de la tablouri, obiecte de artă și patrimoniu, până la resurse naturale, licențe, brevete și alte fonduri imateriale – ar contribui semnificativ la îmbunătățirea ratingului de țară, susțin reprezentanții Appraisal & Valuation SA, compania deținătoare a brandului NAI Romania & Moldova și emitent listat pe BVB (simbol: APP).

„O evaluare profesionistă a activelor statului, realizată cu metode transparente și standardizate, ar permite României să-și cunoască mai bine patrimoniul, să gestioneze eficient resursele și, cel mai important, să își crească atractivitatea pentru investitori. Activele tangibile și intangibile ale statului, corect cuantificate și puse în valoare, pot influența pozitiv inclusiv ratingul de țară. Mai mult, evaluarea periodică a tot ceea ce deține Statul român ar deveni un pilon fundamental al unei bune guvernări, permițând autorităților statului să ia decizii în cunoștință de cauză, pe baza unor date clare, în privința politicilor publice, investițiilor și fiscalității”, consideră Andrei Botiș, CEO al Appraisal & Valuation SA (NAI Romania & Moldova).


Procesul de evaluare ar viza, pe de o parte, active tangibile (clădiri de patrimoniu, tablouri, sculpturi, obiecte de artă, terenuri, păduri, zăcăminte de petrol și gaze, alte resurse naturale), iar pe de alta, activele intangibile (licențe, brevete, mărci comerciale, drepturi de autor, know-how sau alte forme de proprietate intelectuală).

„Experiența acumulată în evaluarea activelor Hidroelectrica, cea mai mare companie din România, pentru raportările financiare premergătoare listării la bursă, precum și din alte proiecte similare, mi-a oferit o lecție valoroasă: în cadrul companiilor de stat se pot identifica numeroase active aflate în afara circuitului de exploatare, dar care dețin un potențial semnificativ, adesea nevalorificat”, a precizat Andrei Botiș.

Prin cuantificarea valorii activelor, Statul român își poate consolida bilanțul public, ceea ce are un impact pozitiv în analizele de risc făcute de agențiile de rating. Un stat care își cunoaște și își gestionează strategic averea este perceput ca fiind mai stabil și mai credibil financiar.

Metodologia utilizată implică evaluarea de piață, costul de înlocuire, cat și alte tehnici agreate internațional, dar cea mai importantă este abordarea pe bază de venituri, care ia în calcul și veniturile potențiale din activele neexploatate.

Evaluarea activelor statului implică și provocări semnificative, precum dificultatea estimării valorii fondurilor imateriale, lipsa unor registre centralizate și actualizate, sau potențialul de influență politică asupra rezultatelor.

„În lipsa unei evaluări sistematice și profesioniste a activelor deținute de stat, România pierde oportunități importante de dezvoltare și modernizare. Operele de artă ale unor artiști precum Brâncuși sau Grigorescu pot aduce vizibilitate internațională și venituri, dacă sunt corect evaluate și incluse în circuite culturale internaționale În alte state, activele intangibile ale instituțiilor publice sunt o sursă constantă de finanțare a cercetării și inovației. NAI Romania subliniază necesitatea implementării unui cadru unitar și coerent de evaluare, care să permită punerea în valoare a întregului patrimoniu național, în beneficiul cetățenilor și al economiei. Pentru a maximiza beneficiile, este esențial ca evaluarea să fie realizată de experți independenți, cu metode transparente și bazate pe standarde internaționale. Astfel, activele statului nu doar că vor fi protejate, ci vor contribui activ la prosperitatea economică și culturală a societății”, subliniază Andrei Botiș.


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 19135
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | De vorbă cu Mirel Rădescu, fost procuror, cel care modelează strategic direcția departamentului de Corporate Investigation și White-Collar Crime al firmei Popescu & Asociații: „Experiența mea în investigarea fraudelor și a criminalității economice mi-a oferit o perspectivă unică asupra modului în care funcționează mecanismele economice și financiare complexe. În ultimul an am gestionat câteva dintre cele mai provocatoare cazuri din carieră”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...