ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

One United Properties vizează venituri de 1,7 miliarde de lei și un profit brut de 617,5 milioane de lei în 2024

25 Martie 2024   |   BizLawyer

Veniturile din vânzările rezidențiale sunt estimate să ajungă la 1,4 miliarde de lei în 2024, o creștere de 26% față de rezultatul din 2023.

 
 
One United Properties (BVB: ONE), principalul investitor și dezvoltator imobiliar de proiecte sustenabile rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din România, propune acționarilor ca obiectiv pentru anul 2024 venituri consolidate de 1,7 miliarde de lei, în creștere cu 15% față de rezultatul din 2023, și un rezultat din activitatea operațională de 687,6 milioane de lei, o creștere cu 22% determinată de majorarea volumului de vânzări de proprietăți rezidențiale. Profitul brut consolidat vizat este de 617,5 milioane de lei, cu 16% mai mare decât rezultatul din 2023, în timp ce profitul net este estimat să ajungă la 525,2 milioane de lei în 2024, în creștere cu 17% față de 2023, cu o marjă netă anticipată de 30%.


„Anticipăm că sectorul imobiliar va înregistra o creștere puternică, în special în București. Potrivit estimărilor guvernamentale, PIB-ul României va ajunge la 350 de miliarde de euro în 2024. Istoric, contribuția Bucureștiului la PIB-ul național a depășit 28%, prin urmare, anul acesta ne aștepăm ca PIB-ul Capitalei să fie de aproximativ 98 de miliarde de euro. Această proiecție subliniază potențialul excepțional de creștere al orașului nostru, un potențial care este în concordanță cu obiectivele ambițioase pe care le-am stabilit pentru One United Properties. Scopul nostru este să dublăm afacerea până în 2030 și să o creștem de patru ori până în 2035, valorificând trendul ascendent de dezvoltare a Bucureștiului și angajamentul nostru pentru dezvoltări de înaltă calitate și sustenabile. Obiectivele ambițioase pe care le-am stabilit pentru 2024 reprezintă repere fundamentale în această direcție”, a declarat Andrei Diaconescu, co-CEO One United Properties.

Veniturile din vânzările rezidențiale sunt estimate să ajungă la 1,4 miliarde de lei în 2024, o creștere de 26% față de rezultatul din 2023. Venitul net din proprietățile rezidențiale se preconizează să crească cu 70%, până la 535,6 milioane de lei, iar marja netă din vânzările rezidențiale este estimată să se îmbunătățească cu aproximativ 10 puncte procentuale și să ajungă la 37,6%. Această creștere se datorează performanței solide în materie de vânzări și apropierii termenului de finalizare a dezvoltărilor aflate în prezent în construcție, în conformitate cu politica de recunoaștere a veniturilor aplicată de Grup.

La 1 ianuarie 2024, echipa de vânzări a One United Properties avea disponibile 1.415 unități rezidențiale pentru vânzare sau pre-vânzare. În funcție de evoluția vânzărilor și de cerere, în portofoliul companiei ar putea fi adăugate încă 1.181 de unități din cadrul One Lake District și aproximativ 1.300 de unități din cadrul One Cotroceni Towers.

Veniturile din chirii, inclusiv veniturile din serviciile pentru chiriași, sunt estimate să ajungă la 176,4 milioane de lei în 2024, în creștere cu 37% față de anul precedent. Această rată de creștere este mai moderată decât în anii precedenți, în contextul vânzării și pre-vânzării a patru active de închiriat în 2023, aliniată cu strategia companiei de a se concentra pe dezvoltări cu utilizare mixtă la scară largă.

Pentru a susține strategia sa de creștere în București, One United Properties analizează atragerea de potențial capital nou în următorii trei ani. În cadrul următoarei Adunări Generale a Acționarilor, care va avea loc pe 25 aprilie, acționarii vor vota o propunere de ridicare a drepturilor de preferință pentru o majorare de capitalul social de până la 20%. Această inițiativă are ca scop facilitarea unor potențiale tranzacții de tip Accelerated Bookbuilding (ABB) pentru atragerea de capital nou, care va susține dezvoltarea ulterioară a companiei.

„Capacitatea noastră de a menține un grad scăzut de îndatorare, împreună cu extinderea portofoliului nostru de dezvoltări evidențiază eficiența noastră operațională, stabilitatea financiară și managementul prudent. Suntem mândri că, de la momentul IPO-ului, piața a apreciat acest diferențiator cheie, răsplătindu-i pe acționarii noștri cu un randament total de 27% exprimat în euro. Acestă realizare este una remarcabilă, deoarece contrastează cu declinul de 37% înregistrat de indicele EPRA, o diminuare atribuită creșterii costului de capital. Prin urmare, am reușit să depășim cu 64% performanța generală a pieței imobiliare europene. Pe viitor, suntem deschiși la ideea de a atrage capital nou, însă numai în condiții de piață favorabile și dacă acest lucru se aliniază cu interesele acționarilor noștri. Credem că momentul pentru o astfel de mutare se apropie, fiind susținut de îmbunătățirea percepției investitorilor față de sectorul imobiliar, dar și de creșterea interesului global pentru piața de capital din România, determinată parțial de anticipata reclasificare de către MSCI a țării noastre de la piață de frontieră la piață emergentă”, a adăugat Victor Căpitanu, co-CEO One United Properties.

În plus, compania ia în considerare obținerea de finanțare prin obligațiuni corporative, Consiliul de Administrație propunând o potențială emisiune de până la 300 de milioane de euro în următorii trei ani. Această strategie are scopul de a optimiza costurile de finanțare și posibil de a refinanța datoriile existente prin emiterea de obligațiuni corporative în condiții favorabile, în funcție de scăderea ratelor dobânzilor.

În 2023, One United Properties a înregistrat o creștere a cifrei de afaceri consolidate cu 31%, ajungând la 1,5 miliarde de lei, un record pentru Grup. Această creștere a fost stimulată de o piață rezidențială dinamică, cu vânzări care au crescut cu 47% față de anul precedent, ajungând la 1,1 miliarde de lei, și o creștere de 63% a veniturilor din chirii, care s-au ridicat la 128,4 milioane de lei. Profitul brut a atins 531,7 milioane de lei în 2023, marcând o creștere de 11% la nivel normalizat, comparativ cu anul anterior.

Bilanțul companiei la data de 31 decembrie 2023 reflectă capacitatea și stabilitatea operațiunilor One United Properties, activele totale atingând un maxim istoric de 5 miliarde de lei. Acestea includ active imobiliare evaluate la 3,7 miliarde de lei și o poziție solidă de numerar de 420,7 milioane de lei. Indicatorul loan-to-value brut a fost de 28% la sfârșitul anului 2023, fiind stabil din 2022 și dovedind o situație financiară solidă și un grad scăzut de îndatorare a Grupului în comparație cu alte companii similare din Europa.

Pentru anul 2023, One United Properties propune distribuirea unui dividend brut total de 75,9 milioane de lei. O primă tranșă de dividende brute, în valoare de 37,9 milioane de lei, a fost deja distribuită acționarilor la data de 31 ianuarie 2024. Pentru Adunarea Generală a Acționarilor din 25 aprilie, Consiliul de Administrație a propus aprobarea unei a doua tranșe în valoare de 37,9 milioane de lei.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2985 / 19573
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...