
Pandemia COVID-19 a redus listările la burse în întreaga lume în prima jumătate a anului 2020 (raport)
19 August 2020
AGERPRESPotrivit raportului, în sectorul tehnologiei s-au înregistrat 87 de IPO-uri, care au atras capital în valoare de 17,2 miliarde dolari, în industrie au fost realizate 83 de tranzacţii cu venituri în valoare de 9,6 miliarde dolari, iar în sectorul sănătăţii au avut loc 76 de tranzacţii, care au atras 15,9 miliarde dolari.
Piaţa de capital din România s-a dezvoltat semnificativ în ultima perioadă în direcţia emisiunilor de obligaţiuni, comparativ cu zona de ofertelor publice iniţiale (IPO-uri), unde ritmul este în continuare unul lent, însă prima jumătate a anului a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, se arată în raportul trimestrial 'EY - Global IPO trends: Q2 2020'.
Potrivit sursei citate, prima jumătate a anului 2020 a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, mai ales din perspectiva IPO-urilor. Specialiştii EY susţin că, "deşi mult aşteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheţa temporar vânzarea oricărei părţi a companiilor de stat".
Potrivit sursei citate, prima jumătate a anului 2020 a fost afectată puternic de extinderea virusului COVID-19, mai ales din perspectiva IPO-urilor. Specialiştii EY susţin că, "deşi mult aşteptate, listările companiilor de stat au fost amânate din nou ca urmare a votului parlamentar de a îngheţa temporar vânzarea oricărei părţi a companiilor de stat".
"În momentul de faţă, este necesară o creştere a ofertei de acţiuni pe piaţa românească de capital pentru a putea menţine criteriile de eligibilitate privind statutul de piaţă emergentă. În prezent, sunt anunţate potenţiale listări în sectorul de retail şi IT şi este posibil să asistăm la un interes mai mare pentru piaţa AeRO din partea companiilor. Cu toate acestea, deşi eforturile depuse de către Bursa de Valori Bucureşti şi Autoritatea de Supraveghere Financiară au fost considerabile în direcţia promovării beneficiilor listării la bursă, preferinţa antreprenorilor români rămâne în continuare pentru finanţarea prin instituţiile de credit", a declarat Florin Vasilică, Lider al Departamentului Strategie şi Tranzacţii, EY România.
Potrivit raportului, în sectorul tehnologiei s-au înregistrat 87 de IPO-uri, care au atras capital în valoare de 17,2 miliarde dolari, în industrie au fost realizate 83 de tranzacţii cu venituri în valoare de 9,6 miliarde dolari, iar în sectorul sănătăţii au avut loc 76 de tranzacţii, care au atras 15,9 miliarde dolari.
Totodată, specialiştii EY susţin că pandemia de COVID-19 a jucat un rol major în declinul listărilor la bursele din întreaga lume în prima jumătate a anului 2020. În cel de-al doilea trimestru din 2020 s-a înregistrat o diminuare a activităţii IPO faţă de perioada similară a anului 2019 în toate regiunile, atât ca număr de tranzacţii, cât şi sub aspectul capitalului atras.
"Activitatea IPO globală s-a redus dramatic în lunile aprilie şi mai, înregistrând o scădere de 48% a volumului tranzacţiilor (97 de tranzacţii) şi o diminuare de 67% a valorii tranzacţiilor (13,2 miliarde dolari) în comparaţie cu lunile aprilie şi mai din anul 2019. Această situaţie a tras în jos activităţile regionale din primul semestru al anului curent faţă de prima jumătate a anului trecut, numărul total (419 tranzacţii) şi valoarea totală a tranzacţiilor (69,5 miliarde de dolari) scăzând cu 19% şi, respectiv, 8% în prima jumătate a anului în comparaţie cu perioada similară din anul 2019", se menţionează în raport.
Pe de altă parte, activitatea IPO globală din prima jumătate a anului a fost apatică la bursele din America de Nord şi de Sud şi EMEIA şi a înregistrat o creştere în zona Asia-Pacific, deşi în iunie s-a înregistrat o intensificare a tranzacţiilor.
La nivel global, din punctul de vedere al valorii tranzacţiilor, NASDAQ a fost principala bursă în prima jumătate a anului 2020, urmată de Bursa de Valori din Shanghai şi de Bursa de Valori din Hong Kong. În ceea ce priveşte volumul tranzacţiilor, Bursele de Valori din Shanghai şi Hong Kong şi NASDAQ au fost principalele pieţe.
În China, incluzând Hong Kong, Macao şi Taiwan, activitatea IPO a crescut cu 29% ca volum (179 de tranzacţii) şi cu 79% ca valoare (30,9 miliarde dolari) în prima jumătate a anului 2020 faţă de perioada similară a anului 2019.
Totodată, în Japonia, numărul tranzacţiilor IPO (34 de tranzacţii) a scăzut cu 17% în primul semestru, în timp ce valoarea tranzacţiilor (625 milioane dolari) s-a diminuat cu 53%. Activitatea IPO s-a redus şi în Australia şi Noua Zeelandă în primul semestru 2020, cu 41% ca număr de tranzacţii şi cu 82% ca valoare a tranzacţiilor.
În Orientul Mijlociu şi Africa de Nord (MENA), activitatea IPO s-a diminuat cu 11% ca volum (8 IPO-uri) şi cu 43% ca valoare (0,9 miliarde dolari) în prima jumătate a anului 2020. Pe bursele din India s-au înregistrat 16 tranzacţii IPO, care au atras capital în valoare de 1,4 miliarde dolari în primul semestru, ceea ce a reprezentat o scădere cu 61% a numărului de tranzacţii şi cu 9% a valorii tranzacţiilor.
"Având în vedere pandemia COVID-19 şi impactul negativ al acesteia asupra activităţilor economice globale, pe termen scurt şi mediu, guvernele din toată lumea vor continua să implementeze politici şi să stimuleze economiile pentru a combate şomajul în creştere. În acelaşi timp, băncile centrale vor injecta mai multe lichidităţi în sistemele financiare. Ambele măsuri sunt de bun augur pentru pieţele de capital, unde este de aşteptat un reviriment al activităţii IPO în semestrul al doilea al anului 2020", susţin specialiştii firmei de audit şi consultanţă financiară.
EY este una dintre cele mai mari firme de servicii profesionale la nivel global, cu 284.000 de angajaţi în peste 700 de birouri în 150 de ţări şi venituri de aproximativ 36,4 miliarde de dolari în anul fiscal încheiat la 30 iunie 2019.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16840 / 19577 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...