ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Peste jumătate dintre români, nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele pentru a nu-şi pierde locul de muncă (sondaj)

08 Aprilie 2025   |   Agerpres

Motivele pentru care românii aleg să înveţe lucruri noi sunt strâns legate de dorinţa de progres profesional şi adaptare. 54% dintre angajaţi vor să avanseze în carieră, iar 47% doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii.

 
 
Peste jumătate dintre români au fost nevoiţi să-şi îmbunătăţească competenţele pentru a nu-şi pierde locul de muncă sau pentru a putea avansa în carieră, conform unui sondaj realizat de platforma de recrutare Bestjobs.

"Mai exact, 58% dintre respondenţi au declarat că au fost nevoiţi să îşi îmbunătăţească competenţele de mai multe ori, fie pentru a-şi păstra locul de muncă, fie pentru a putea avansa în carieră, o tendinţă care se reflectă tot mai clar şi în modul în care candidaţii îşi actualizează constant competenţele în CV. În acest sens, tehnologia devine nu doar un catalizator al schimbării, dar şi o resursă valoroasă pentru cei care vor să ţină pasul: 23% dintre angajaţi spun că au învăţat deja ceva nou cu ajutorul inteligenţei artificiale, iar 33% ar dori să încerce. AI-ul fiind folosit cel mai frecvent pentru acumularea de noţiuni teoretice (35%), abilităţi practice (32%) şi în activităţi creative şi recreative (20%)", se arată în sondaj.


Motivele pentru care românii aleg să înveţe lucruri noi sunt strâns legate de dorinţa de progres profesional şi adaptare. 54% dintre angajaţi vor să avanseze în carieră, iar 47% doresc să rămână competitivi pe piaţa muncii.

De asemenea, 53% declară că învaţă din pasiune, în timp ce 37% vor să ţină pasul cu schimbările tehnologice sau se pregătesc pentru o posibilă schimbare de domeniu. Un procent important (26%) afirmă că natura jobului le impune actualizarea constantă a cunoştinţelor. Cu toate acestea, 40% nu au urmat nicio formă de învăţare de peste un an, iar 9% nu au participat niciodată la un program de dezvoltare, se menţionează în sondajul platformei de recrutare.

Potrivit sursei citate, activităţile de învăţare preferate de români sunt, în general, flexibile şi aplicate şi din ce în ce mai mult susţinute de tehnologie şi inteligenţa artificială. Cursurile online sunt preferate de 51% dintre respondenţi, urmate de workshopuri sau traininguri practice (40%) şi cursuri fizice (37%). În plus, proiectele practice la locul de muncă (33%) şi programele de certificare (23%) sunt opţiuni populare, în timp ce autoînvăţarea prin resurse gratuite, cărţi sau tutoriale este preferată de 21%.

Învăţarea continuă vine însă cu o serie de provocări, care îi împiedică pe angajaţi să se concentreze pe astfel de activităţi, arată analiza Bestjobs. 72% dintre respondenţi spun că lipsa timpului este principalul obstacol, 53% menţionează costurile ridicate ale cursurilor, iar 44% faptul că nu primesc sprijin din partea angajatorului în dezvoltarea profesională.

"Majoritatea angajaţilor consideră că învăţarea continuă nu este doar o iniţiativă personală, ci o responsabilitate directă a angajatorului. 82% dintre respondenţi se aşteaptă ca acesta să le ofere oportunităţi clare de formare şi dezvoltare profesională. Pentru atingerea acestui obiectiv, 67% cred că angajatorii ar trebui să asigure traininguri şi cursuri interne, 35% susţin implementarea programelor de mentorat şi coaching, iar 33% consideră esenţială crearea unor planuri individuale de dezvoltare", relevă sondajul.

Alte soluţii apreciate includ accesul la workshopuri şi conferinţe cu experţi (33%) şi alocarea unui timp dedicat învăţării, în cadrul programului de lucru (26%).

Sondajul Bestjobs a fost realizat în luna martie, pe un eşantion de 745 de utilizatori de internet.

Bestjobs, una dintre principalele platforme de recrutare online din România, cu peste 25 de ani de experienţă, conectează talentele cu companii de top folosind tehnologii AI.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 292 / 19143
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Young Professionals to Watch | Pentru Andreia Moraru (Senior Associate), avocat cu un master absolvit în Olanda, reputația internațională a ZRVP a fost garanția că va lucra în mandate de arbitraj internațional de anvergură, alături de o echipă care și-a demonstrat valoarea în piață: ”Toate așteptările profesionale mi-au fost depășite și mă bucur mult că am avut oportunitatea să mă alătur echipei. La ZRVP am simțit întotdeauna că avocații seniori au suficientă experiență încât să găsească drumul și în cazul în care poteca nu este bătătorită”
Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...