
Piaţa europeană a IPO-urilor a depăşit nivelul din 2019 graţie câştigătorilor de pe urma pandemiei (Bloomberg)
15 Decembrie 2020
AgerpresChiar dacă Londra a atras cei mai mulţi bani, bursa de la Oslo a câştigat titlul de lider când vine vorba de numărul de listări organizate în acest an. Piaţa de IPO din Norvegia a înregistrat un număr record de 34 de listări în acest an, de aproape şase ori mai mult decât în 2019, şi este posibil ca până la finele anului să fie derulate alte trei operaţiuni.
![]() |
Sursa: Pixabay |
Piaţa europeană pentru ofertele publice iniţiale (IPO) a strâns mai mulţi bani în acest an decât în 2019, în pofida crizei coronavirusului şi a negocierilor dificile cu privire la Brexit, graţie companiilor care au beneficiat de pe urma carantinei, transmite Bloomberg.
Bursele europene au găzduit 161 de IPO-uri cu o valoare combinată de 28,3 miliarde de dolari, depăşind cele 26,7 miliarde de dolari strânse cu prilejul celor 136 de listări derulate în 2019, arată datele colectate de Bloomberg. Însă piaţa europeană este o mică parte din IPO-urile derulate la nivel global, în condiţiile în care în regiunea Asia Pacific au fost derulate 893 de listări în valoare de 134,3 miliarde de dolari şi o sumă record de 174,1 miliarde de dolari a fost strânsă cu prilejul celor 483 de listări în SUA.
În timp ce Norvegia a înregistrat cele mai multe listări, bursa de la Londra a fost responsabilă pentru mai mult de o treime din sumele strânse în întreaga Europă, cu 33 de listări în valoare de 11,3 miliarde de dolari. Printre acestea se numără şi listările unor emitenţi internaţionali, precum banca kazahă Kaspi.kz JSC şi listări în valoare de două miliarde de dolari derulate de companii chineze. Cel mai mare debut la bursă a venit din partea grupului britanic de shopping online THG Holdings Ltd.
Analiştii cred că în cazul bursei de la Londra, anul 2021 ar putea aduce şi mai multe listări ale unor companii britanic, şi nici măcar riscul unei ieşiri tumultoase din Uniunea Europeană nu afectează interesul. "Ceea ce începem să vedem pentru 2021 este că proporţia ocupată de Marea Britanie în total este mai puternică decât de obicei", a precizat Charlie Walker, director la London Stock Exchange.
Chiar dacă Londra a atras cei mai mulţi bani, bursa de la Oslo a câştigat titlul de lider când vine vorba de numărul de listări organizate în acest an. Piaţa de IPO din Norvegia a înregistrat un număr record de 34 de listări în acest an, de aproape şase ori mai mult decât în 2019, şi este posibil ca până la finele anului să fie derulate alte trei operaţiuni.
Pe locul al treilea este Suedia, cu 29 de IPO-uri în valoare de 2,6 miliarde de dolari. "Deoarece pieţele noastre sunt influenţate în principal de companii de creştere şi din sectorul tehnologiei, multe au beneficiat de un interes crescut în investiţiile în aceste sectoare la acest moment", având în vedere accelerarea digitalizării în perioada pandemiei, spune Adam Kostyal, responsabil cu listările europene la Nasdaq Inc.
Alte pieţe marginale au urcat semnificativ în clasamentul regional. De exemplu, bursa de la Varşovia a devenit una dintre primele cinci pieţe, graţie celei mai mari listări efectuate până acum, ceea a firmei Allegro.eu SA în luna octombrie. Piaţa de IPO-uri din Polonia a explodat, fiind înregistrate listări ale unor companii care produc jocuri video şi ale retailerilor online.
Însă nu toate ţările au putut depăşi performanţele de anul trecut, cazul Italiei fiind unul semnificativ. Dacă în 2019 a fost cea mai activă piaţă din Europa, cu 35 de IPO-uri în valoare de 2,9 miliarde de dolari, în anul acesta piaţa din Italia s-a redus la 745 milioane de dolari.
Piaţa de IPO-uri din Germania a reuşit să strângă în acest an doar 1,3 miliarde de dolari, mai puţin de o treime faţă de sumele strânse în 2019, în timp ce Franţa a înregistrat o diminuare şi mai importantă. După listări în valoare de 3,2 miliarde de dolari în 2019, bursa de la Paris a găzduit în acest an noi flotări în valoare de mai puţin de 600 milioane de dolari.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 15850 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...