ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Piaţa serviciilor poştale şi de curierat din România, estimată la 6 miliarde de lei, în acest an

18 Mai 2020   |   AGERPRES

La nivelul anului 2018, afacerile companiilor de poştă şi curierat de pe plan local ajunseseră la aproape 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de 2017, şi cu mai mult de 90% comparativ cu anul 2009.

 
 
Cifra de afaceri a pieţei serviciilor de poştă şi curierat din România ar putea ajunge la 6 miliarde de lei, în acest an, după ce în 2019 s-a estimat un business de 5,2 miliarde de lei, reiese dintr-o analiză publicată, luni, de KeysFin.

La nivelul anului 2018, afacerile companiilor de poştă şi curierat de pe plan local ajunseseră la aproape 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de 2017, şi cu mai mult de 90% comparativ cu anul 2009.

Analiştii KeysFin estimează apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei, în 2019, pentru ca, în anul curent, ritmul de creştere să se dubleze cel puţin, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat să atingă pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus.


Potrivit sursei citate, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poştă şi curierat a crescut cu 77%, în comparaţie cu anul 2017 şi a fost cu aproape 317 milioane de lei peste pierderea din 2009, ajungând la aproape 233 milioane de lei, în 2018. În acest sens, dintre cele 2.103 de companii analizate, mai mult de jumătate, 1.267 au înregistrat profit (60%), 633 au raportat pierderi (30%), restul având un rezultat nul în 2018.

În ceea ce priveşte profitul net al industriei, în cursul anului trecut acesta s-a majorat cu aproximativ 13%, depăşind 340 de milioane de lei, faţă de cele 304 milioane de lei raportate cu un an în urmă.

Pe piaţa serviciilor de poştă şi curierat, numărul de companii a avansat în 2018 la puţin peste 2.100, iar pentru pentru 2019 specialiştii KeysFin estimează o creştere de aproximativ 9%.

În ierarhia operatorilor de servicii poştale şi curierat, Poşta Română este în continuare principalul jucător, compania deţinută de statul român prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (93,5%) şi de Fondul Proprietatea (6,5%) raportând, în 2018, o cifră de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total).

Următorul operator este Fan Courier Express SRL, liderul segmentului de curierat, cu afaceri de 686 de milioane de lei, în 2018, respectiv 14,4% din total.

Podiumul este completat de Urgent Cargus SRL (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT România SRL (357 milioane lei, 7,5% din total) şi DHL Internaţional România SRL (289 de milioane de lei, 6,7%).

Cumulat, cele mai mari zece companii au generat 76% din cifra de afaceri totală, relevă datele citate.

Conform cercetării, în 2018, aproximativ 40.700 de angajaţi lucrau pentru companiile locale de poştă şi curierat, cu 5% mai mulţi decât în 2017, iar pentru 2020 analiştii KeysFin preconizează un avans la peste 42.500 angajaţi.

Odată cu declararea stării de urgenţă, care prevedea închiderea restaurantelor, a crescut considerabil şi numărul livrărilor prin aplicaţii de food delivery, precum Glovo, Takeaway.com sau Foodpanda.

"Cu toate acestea, nu toate platformele locale înregistrează şi rezultate conform aşteptărilor: Uber Eats, divizia de food delivery a gigantului mondial Uber, şi-a anunţat recent retragerea din România, începând din 3 iunie, după 2 ani de activitate, reprezentanţii companiei motivându-şi decizia prin faptul că nu au reuşit să devină lideri de piaţă. O parte din divizia Uber Eats a fost însă salvată de la întreruperea activităţii, fiind preluată de Tazz by eMAG, cu scopul de a dezvolta reţeaua de restaurante locale partenere şi piaţa din Bucureşti", notează compania de consultanţă.

Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - la sfârşitul perioadei care au ca domeniu principal de activitate activităţi poştale şi de curier. Toate datele au fost extrase la începutul anului 2020.

KeysFin oferă soluţii de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România şi din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14600 / 16793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...