
Piaţa serviciilor poştale şi de curierat din România, estimată la 6 miliarde de lei, în acest an
18 Mai 2020
AGERPRESLa nivelul anului 2018, afacerile companiilor de poştă şi curierat de pe plan local ajunseseră la aproape 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de 2017, şi cu mai mult de 90% comparativ cu anul 2009.
![]() |
Cifra de afaceri a pieţei serviciilor de poştă şi curierat din România ar putea ajunge la 6 miliarde de lei, în acest an, după ce în 2019 s-a estimat un business de 5,2 miliarde de lei, reiese dintr-o analiză publicată, luni, de KeysFin.
La nivelul anului 2018, afacerile companiilor de poştă şi curierat de pe plan local ajunseseră la aproape 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de 2017, şi cu mai mult de 90% comparativ cu anul 2009.
Analiştii KeysFin estimează apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei, în 2019, pentru ca, în anul curent, ritmul de creştere să se dubleze cel puţin, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat să atingă pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus.
La nivelul anului 2018, afacerile companiilor de poştă şi curierat de pe plan local ajunseseră la aproape 4,8 miliarde de lei, în creştere cu 16% faţă de 2017, şi cu mai mult de 90% comparativ cu anul 2009.
Analiştii KeysFin estimează apropierea de pragul de 5,2 miliarde de lei, în 2019, pentru ca, în anul curent, ritmul de creştere să se dubleze cel puţin, iar cifra de afaceri a companiilor care oferă servicii de poştă şi curierat să atingă pragul de 6 miliarde de lei, ca urmare a cererii online crescute, generate de pandemia de Coronavirus.
Potrivit sursei citate, rezultatul net (profit minus pierdere netă) al furnizorilor de servicii de poştă şi curierat a crescut cu 77%, în comparaţie cu anul 2017 şi a fost cu aproape 317 milioane de lei peste pierderea din 2009, ajungând la aproape 233 milioane de lei, în 2018. În acest sens, dintre cele 2.103 de companii analizate, mai mult de jumătate, 1.267 au înregistrat profit (60%), 633 au raportat pierderi (30%), restul având un rezultat nul în 2018.
În ceea ce priveşte profitul net al industriei, în cursul anului trecut acesta s-a majorat cu aproximativ 13%, depăşind 340 de milioane de lei, faţă de cele 304 milioane de lei raportate cu un an în urmă.
Pe piaţa serviciilor de poştă şi curierat, numărul de companii a avansat în 2018 la puţin peste 2.100, iar pentru pentru 2019 specialiştii KeysFin estimează o creştere de aproximativ 9%.
În ierarhia operatorilor de servicii poştale şi curierat, Poşta Română este în continuare principalul jucător, compania deţinută de statul român prin Ministerul Transporturilor, Infrastructurii şi Comunicaţiilor (93,5%) şi de Fondul Proprietatea (6,5%) raportând, în 2018, o cifră de afaceri de aproape 1,2 miliarde de lei (24,4% din total).
Următorul operator este Fan Courier Express SRL, liderul segmentului de curierat, cu afaceri de 686 de milioane de lei, în 2018, respectiv 14,4% din total.
Podiumul este completat de Urgent Cargus SRL (425 de milioane de lei, 9% din total), TNT România SRL (357 milioane lei, 7,5% din total) şi DHL Internaţional România SRL (289 de milioane de lei, 6,7%).
Cumulat, cele mai mari zece companii au generat 76% din cifra de afaceri totală, relevă datele citate.
Conform cercetării, în 2018, aproximativ 40.700 de angajaţi lucrau pentru companiile locale de poştă şi curierat, cu 5% mai mulţi decât în 2017, iar pentru 2020 analiştii KeysFin preconizează un avans la peste 42.500 angajaţi.
Odată cu declararea stării de urgenţă, care prevedea închiderea restaurantelor, a crescut considerabil şi numărul livrărilor prin aplicaţii de food delivery, precum Glovo, Takeaway.com sau Foodpanda.
"Cu toate acestea, nu toate platformele locale înregistrează şi rezultate conform aşteptărilor: Uber Eats, divizia de food delivery a gigantului mondial Uber, şi-a anunţat recent retragerea din România, începând din 3 iunie, după 2 ani de activitate, reprezentanţii companiei motivându-şi decizia prin faptul că nu au reuşit să devină lideri de piaţă. O parte din divizia Uber Eats a fost însă salvată de la întreruperea activităţii, fiind preluată de Tazz by eMAG, cu scopul de a dezvolta reţeaua de restaurante locale partenere şi piaţa din Bucureşti", notează compania de consultanţă.
Analiza KeysFin are la bază datele financiare anuale, neajustate, agregate, raportate de companii la Ministerul Finanţelor Publice (MFP) - la sfârşitul perioadei care au ca domeniu principal de activitate activităţi poştale şi de curier. Toate datele au fost extrase la începutul anului 2020.
KeysFin oferă soluţii de reducere a riscului comercial utilizând date despre companiile din România şi din străinătate prin intermediul unor instrumente dedicate. Cu un portofoliu de peste 500 de clienţi, KeysFin este unul dintre cei mai importanţi furnizori de soluţii de business information din România.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 17346 / 19539 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...