ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preluările de companii europene de către firmele din China, la cel mai redus nivel din 2012

27 Februarie 2024   |   AGERPRES

În Germania, au fost 28 de achiziţii de către companiile chinezeşti, cu două mai multe decât în 2022.

 
 
Numărul preluărilor în Europa înregistrat de companiile din China a scăzut anul trecut, la cel mai redus nivel din 2012, conform unei analize publicate marţi de compania de consultanţă EY, transmit DPA.

În 2023, investitorii chinezi au cumpărat în total 119 firme din Europa, cu 20 mai puţine decât în 2022 şi cu aproape 200 mai puţine decât în 2016, când s-a înregistrat un nivel record, arată datele EY.

Excepţiile sunt Germania, Elveţia şi Austria, unde investiţiile şi numărul preluărilor de către firmele din China au crescut în 2023.

În Germania, au fost 28 de achiziţii de către companiile chinezeşti, cu două mai multe decât în 2022. Au fost investiţi 202 milioane de dolari, cel mai redus nivel din 2010. Cifra nu include investiţiile în capital de risc din Germania.


În Elveţia, anul trecut, companiile chinezeşti au cumpărat şase firme, dublu faţă de 2022. În Austria, două companii au fost preluate de firme din China, în 2022 a fost doar una.

EY estimează că şi sumele investite au scăzut considerabil. În 2023, au fost investiţi 2 miliarde de dolari, mai puţin de jumătate faţă de 2022. Totuşi, EY subliniază că preţurile de achiziţie pentru majoritatea preluărilor realizate de firmele din China şi investiţiile lor în Europa nu sunt cunoscute.

În perioada de vârf a boom-ului investiţiilor chineze din 2016, EY previziona că investitorii din China au cheltuit aproape 86 miliarde de dolari pe achiziţiile de companii din Europa. După redresarea din 2017, atât numărul de companii preluate, cât şi sumele investite au scăzut continuu.

În opinia experţilor, în ultimii ani, conducerea de la Beijing a luat măsuri pentru a încetini ieşirile de capital din China, în plus faţă de tensiunile politice dintre China şi Occident. Recent, slăbiciunea economiei chineze a dus la încetinirea investiţiilor peste hotare.

Sun Yi, expert în cadrul EY, crede că evoluţia investiţiilor chineze este determinată de lipsa de încredere din punct de vedere politic cu care se confruntă firmele din China în Europa.

"Potenţialii investitori chinezi sunt verificaţi extrem de atent, atunci când anumite ţinte de preluare ar putea provoca dezbateri publice sau guvernele s-ar putea opune tranzacţiilor, susţine Sun Yi.

Experţii se aşteaptă ca în următorii ani companiile din China să prefere să investească semnificativ în construcţia propriilor fabrici în Europa în loc să facă preluări majore.

Pentru producătorii chinezi de baterii şi vehicule electrice (EV), locaţii atractive de investiţii sunt Ungaria, Spania, Franţa şi ţările din nordul Europei, datorită costurilor scăzute cu energia, a subvenţiilor mai ridicate şi a procedurilor rapide de aprobare.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 348 / 16755
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...