
Bloomberg: Primăvara însorită a dus profiturile înregistrate de producătorii europeni de energie fotovoltaică la minime istorice
26 Mai 2025
AgerpresSezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin.
Profiturile generate de parcurile europene de energie fotovoltaică s-au prăbușit la minime istorice, ceea ce a creat îngrijorări că extinderea capacităților va duce la continuarea scăderii prețurilor, transmite Bloomberg.
Cele mai clare cifre vin din Spania, unde așa-numita 'rată de captare', un indicator important care măsoară profitabilitatea pentru activele din domeniul energiilor regenerabile, s-a situat la o medie de doar 7% în luna aceasta, comparativ cu una de 43% în urmă cu un an, arată datele furnizate de London Stock Exchange Group Plc.
Sezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin.
Cele mai clare cifre vin din Spania, unde așa-numita 'rată de captare', un indicator important care măsoară profitabilitatea pentru activele din domeniul energiilor regenerabile, s-a situat la o medie de doar 7% în luna aceasta, comparativ cu una de 43% în urmă cu un an, arată datele furnizate de London Stock Exchange Group Plc.
Sezonul de producție a energiei fotovoltaice în Europa devine mai lung și mai puternic, agravat de un val de noi capacități care inundă cu electricitate rețeaua. Însă asta afectează randamentele producătorilor și îi sperie pe investitori, în special în Spania și Franța, unde în primăvara aceasta au fost mai multe săptămâni cu cer senin.
'Cel mai mare risc pentru extinderea regenerabilelor este diminuarea profitabilității în sectorul fotovoltaic. Rate de captură mai mici subminează argumentul de afaceri pentru energia fotovoltaică, punând în pericol obiectivele politice pentru energia fotovoltaică', spune Nathalie Gerl, analist șef pe electricitate la LSEG.
Potrivit datelor BloombergNEF, capacitățile fotovoltaice ale Spaniei au explodat până peste 50 de Gigawați, de șase ori mai mari decât erau în urmă cu un deceniu. Acest trend rapid de creștere este unul similar cu cel înregistrat la nivelul întregii Europe, stimulat, parțial, de o scădere dramatică a prețului panourilor fotovoltaice.
În Franța, rata de captură este la un minim istoric de 13%, în condițiile în care capacitățile fotovoltaice sunt de cinci ori mai mari decât erau în urmă cu un deceniu.
Atunci când producția de electricitate depășește cererea, apare o problemă pentru că capacitățile bateriilor conectate la rețelele din Europa nu țin pasul cu explozia regenerabilelor. În condițiile în care producția excedentară nu poate fi stocată, supraproducția duce la căderea prețurilor la electricitate, uneori chiar și în teritoriul negativ.
Rata de captură, care compară prețul la electricitate primit de un parc fotovoltaic cu prețul mediu de pe piața angro, este mai mică în Spania și Franța decât în Germania, unde prețurile sunt mai mari și rata de captură este de peste 50%.
Rata de captură din Spania este cea mai mică din Europa și ar fi putut să fie și mai mică dacă luna aceasta nu ar fi fost luată decizia ca parcurile fotovoltaice să reducă producția. Această modificare a coincis cu o majorare a producției centralelor pe gaze pentru a stabiliza rețeaua, după blackout-ul la nivel național care a avut loc în luna aprilie.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 391 / 19540 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...