ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Producătorii de oţel din Europa se tem că actuala criză energetică va provoca o dezindustrializare

23 Septembrie 2022   |   Agerpres

"Avem soluţii temporare pentru a trece peste o anumită perioadă dar asta nu poate dura mai mulţi ani. Dacă asta se va întâmpla, vom vedea o dezindustrializare în sectoare ca al nostru iar Europa va deveni dependentă de importuri", a declarat directorul pentru Europa de la grupul Aperam, Bernard Hallemans.

 
 
Explozia costurilor cu energia i-a forţat pe producătorii de oţel să reducă producţia în întreaga Europă, existând riscul închiderii permanente a unor facilităţi de producţie într-un sector care dă de lucru la peste 300.000 de oameni şi contribuie cu zeci de miliarde de euro la economia regiunii, transmite Reuters.
 
Chiar dacă are patru turbine eoliene şi peste 50.000 de panouri fotovoltaice la combinatul său de la Genk, estul Belgiei, producătorul de oţeluri inoxidabile Aperam a fost obligat să oprească producţia odată cu explozia preţurilor la energie. Acum compania plăteşte în fiecare lună pentru energie o sumă comparabilă cu cât plătea înainte într-un an şi de aceea a decis să oprească producţia la o facilitate care în mod normal avea 300 de angajaţi.
 
"Avem soluţii temporare pentru a trece peste o anumită perioadă dar asta nu poate dura mai mulţi ani. Dacă asta se va întâmpla, vom vedea o dezindustrializare în sectoare ca al nostru iar Europa va deveni dependentă de importuri", a declarat directorul pentru Europa de la grupul Aperam, Bernard Hallemans.
 
În mod normal, lucrările de mentenanţă din timpul verii ar fi plafonat producţia la 80% din capacitate dar Hallemans spune că începând de la finele lunii iunie producţia este la aproximativ 50% din capacitate, după ce Rusia a redus drastic livrările de gaze spre Europa, ducând preţurile la noi valori record.
 
Importurile în Europa, în principal din Asia, unde preţurile la energie sunt mult mai mici, au crescut de la 20-25% în 2020 şi 2021 până la 40%, urcând la un maxim de aproximativ 50% în ultimele săptămâni.
 
Hallemans spune că Europa trebuie să vină cu răspunsuri. Potrivit unui raport elaborat anul trecut de firma de consultanţă McKinsey, oţelul contribuie cu o valoare adăugată de 83 de miliarde de euro la economia regiunii şi angajează în mod direct 330.000 de persoane.
 
Comisia Europeană susţine că măsurile pe care le-a luat au protejat 195.000 de locuri de muncă în industria siderurgică în 2021, însă criticii subliniază că diferenţa dintre costurile la energie este acum atât de mare încât importurile de oţel pot fi mai ieftine chiar şi cu tarifele suplimentare.
 
În ceea ce priveşte energia, Uniunea Europeană nu a reuşit să cadă de acord asupra unei plafonării a preţului la gaze dar sprijină un plan care prevede redistribuirea veniturilor în exces de la producătorii de electricitate către utilizatori.
 
Hallemans susţine că plăţile potenţiale care ar putea fi acordate unor producători precum Aperam sunt neclare şi ar putea dura mai multe luni până când vor fi plătite, în condiţiile în care preţurile la energie sunt la un maxim istoric tocmai când Aperam încearcă să încheie contracte anuale cu clienţii.
 
În Germania, o ţară puternic dependentă de gazele ruseşti pentru funcţionarea economiei sale dependentă de exporturi, industria siderurgică se confruntă cu costuri suplimentare cu energia de până la 10 miliarde de euro, aproximativ un sfert din cifra de afaceri anuală a sectorului, la care se adaugă costuri suplimentare cu tranziţia verde.
 
"Dacă nu facem ceva acum, o iarnă de dezindustrializare ne ameninţă în Germania", a avertizat preşedintele Federaţiei germane a oţelului (WV Stahl), Hans Juergen Kerkhoff.
 
Grupul ThyssenKrupp Steel Europe şi-a redus deja producţia în Germania, în condiţiile în care clienţii sunt reticenţi având în vedere recesiunea incipientă şi preţurile la energie care pun în pericol competitivitatea internaţională. La rândul său, ArcelorMittal a oprit unele furnale în Germania, precum şi în Franţa, Polonia şi Spania şi prognozează că în trimestrul patru producţia de oţel a Europei va fi cu 17% mai mică decât în perioada similară a anului trecut.
 
Adolfo Aiello, adjunctul directorului Eurofer, organismul de lobby al sectorului siderurgic european, spune că dacă criza energetică nu va fi rezolvată pe termen scurt, opririle temporare ale activităţii ar putea deveni mai permanente şi se vor aplica şi altor sectoare cu un consum intensiv de energie cum sunt producţia de îngrăşăminte şi chimicale.
 
Eurofer a subliniat că situaţia s-a înrăutăţit semnificativ de la prognoza sa din august, conform căreia consumul de oţel în Europa va înregistra un declin modest de 1,7% în acest an, urmând ca în 2023 să înregistreze o revenire solidă de 5,6%.
 
Următoarele prognoze ale Eurofer urmează să fie publicate la finele lui octombrie însă directorul de studii economice Alessandro Sciamarelli spune că declinul din 2022 va fi mai grav decât se preconizează în prezent, urmând ca şi în 2023 să fie înregistrată o scădere. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 3819 / 14850
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Excepția de arbitraj (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2023” | Popescu & Asociații, singura firmă independentă locală aflată pe lista scurtă a premianților. Trei firme internaționale cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe”
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners: Junior Associate to join our litigation team
Ce oferă Reff & Asociații tinerilor absolvenți și care sunt cerințele | Membrii juniori sunt alocați pe echipe, fiecare dintre ei are un buddy pentru primele săptămâni și un coach, care să le fie alături de-a lungul experienței lor profesionale. Georgiana Singurel, Partener: Ei vor lucra cu avocați experimentați, care îi vor ghida în procesul de dezvoltare, vor beneficia de diferite traininguri și pot accesa programe de dezvoltare și creștere în cadrul rețelei internaționale Deloitte
Noi avocați colaboratori coordonatori în cadrul PNSA. Alexandru Stan și Răzvan Alexandru Popa fac un pas înainte în carieră
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Promovări în prima linie la Wolf Theiss | Adelina Iftime-Blăgean, coordonatoarea practicii de Dreptul Muncii în cadrul biroului din Bucureşti, intră în rândul partenerilor. Promovarea nu reprezintă doar o recunoaștere la nivel personal, ci onorează și efortul colectiv al echipei locale
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Cum te poți alătura firmei Mitel & Asociații ca tânăr stagiar și ce te așteaptă după | Magda Dima, Partener: ”Vrem să atragem jucători de echipă determinați și pasionați, viitori profesioniști ai Dreptului compatibili cu cerințele, standardele și principiile societății. Ne dorim alături avocați deschiși, care se pot adapta la situații neprevăzute, sunt proactivi, competitivi și conștienți de responsabilitatea pe care o au față de clienți”
Avocatul joacă unul dintre cele mai importante roluri pentru păstrarea echilibrului în democrație, însă profesia a cunoscut o pierdere constantă a prestanței în raport cu rolul său în societate și în statul de drept | Octavian Popescu: Cred că toți cei implicați în conducerea profesiei trebuie să promoveze politici care să aibă aptitudinea de a crea și menține independența acestei profesii. Scopul comun este dezvoltarea avocaturii și menținerea statutului de elită intelectuală
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...