
Regatul Unit respinge propunerile UE pentru soluţionarea disputei comerciale privind Irlanda de Nord
11 Mai 2022
AgerpresProtocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.
Regatul Unit a anunţat miercuri că nu se va abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a soluţiona tensiunile comerciale post-Brexit din Irlanda de Nord, după ce marţi seară Uniunea Europeană a făcut un apel la ''creativitate şi hotărâre'' din partea Londrei pentru soluţionarea diferendului referitor la Protocolul nord-irlandez, transmite Reuters.
Ministrul de externe britanic Liz Truss a afirmat că propunerile Bruxellesului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.
''Preţurile au crescut, comerţul este perturbat grav şi oamenii în Irlanda de Nord fac obiectul unor legi şi taxe diferite de cele privind Marea Irlandei, ceea ce i-a lăsat fără un executiv şi reprezintă o ameninţare pentru pace şi stabilitate'', a declarat şefa diplomaţiei britanice.
Ministrul de externe britanic Liz Truss a afirmat că propunerile Bruxellesului nu au reuşit să trateze problema esenţială referitoare la controlul transportului de mărfuri între Marea Britanie şi provincia Irlanda de Nord.
''Preţurile au crescut, comerţul este perturbat grav şi oamenii în Irlanda de Nord fac obiectul unor legi şi taxe diferite de cele privind Marea Irlandei, ceea ce i-a lăsat fără un executiv şi reprezintă o ameninţare pentru pace şi stabilitate'', a declarat şefa diplomaţiei britanice.
''Răspunsul nu poate fi reprezentat de mai multe controale, documente şi perturbare. Preferinţa noastră a fost întotdeauna pentru o soluţie negociată, dar nu ne vom abţine de la adoptarea unor măsuri pentru a stabiliza situaţia în Irlanda de Nord dacă nu pot fi găsite soluţii'', a subliniat Truss.
Vicepreşedintele Comisiei Europene pentru relaţii interinstituţionale, Maros Sefcovic, a afirmat marţi seară că Regatul Unit ar trebui să dea dovadă de ''creativitate şi hotărâre'' pentru a soluţiona diferendul referitor la Protocolul privind Irlanda de Nord în loc să ameninţe cu acţiuni unilaterale.
''De la bun început, UE a lucrat neobosit pentru a propune soluţii creative şi durabile, manifestând flexibilitate cu privire la modul în care ar trebui implementat Protocolul nord-irlandez şi arătând că pot fi găsite soluţii fără a schimba Protocolul'', a afirmat Sefcovic într-o declaraţie.
''Dorim să definitivăm aceste soluţii cât mai curând posibil. Dar pentru a face asta, trebuie ca guvernul Regatului Unit să dea dovadă de acelaşi nivel de creativitate şi hotărâre'', adaugă declaraţia citată.
Comentariile lui Sefcovic constituie un rar răspuns oficial la discursul tronului, care stabileşte principalele direcţii ale agendei legislative a guvernului de la Londra.
Regatul Unit ameninţase voalat Bruxellesul că ar putea acţiona unilateral. Documentul care a însoţit discursul tronului, rostit marţi de Prinţul Charles ca urmare a problemelor de sănătate ale Reginei Elisabeta a II-a, menţionează că Londra nu va permite ca negocierile cu Uniunea Europeană să ''stea în calea protejării păcii şi a stabilităţii în Irlanda de Nord''.
Protocolul nord-irlandez din cadrul Acordului de retragere a Regatului Unit din UE prevede că, pentru a preveni o reintroducere a frontierei fizice între Irlanda de Nord şi Republica Irlanda (ţară membră a Uniunii Europene) care ar ameninţa Acordul de pace din Vinerea Mare semnat în 1998, controalele vamale se efectuează în porturile nord-irlandeze, inclusiv pentru mărfurile venite din Marea Britanie.
Însă guvernul de la Londra încearcă să renegocieze înţelegerea cu Bruxellesul, susţinând că au apărut disfuncţionalităţi în transportul unor mărfuri către Irlanda de Nord şi ameninţând chiar cu activarea măsurilor de salvgardare, prevăzute în acord, dacă UE nu va accepta modificarea textului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 10236 / 19590 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...