
România a înregistrat o scădere medie a preţului benzinei de 14%, în primele 6 luni (analiză)
30 Iulie 2020
AGERPRESÎn cazul României, având la bază cele mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei, brut (3.182 de lei net) şi, în acest context, pot fi achiziţionaţi 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 în clasamentul european).
Preţul benzinei a scăzut în România, în prima jumătate a acestui an, în medie, cu 14%, ceea ce plasează ţara pe locul 3 în topul celor mai mari scăderi din Europa, arată o analiză de specialitate realizată în 42 de state europene.
Conform Picodi.com, cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat în Bosnia şi Herţegovina (-17,8%) şi Ucraina (-15,4%), iar după România, unde ponderea a fost de 14%, urmează Macedonia (-12,5%), Austria (-10,1%), Franţa (-8,8%) şi Grecia (-7,5%).
Pe de altă parte, în Rusia, preţul benzinei a crescut cu 0,8% faţă de anul trecut, în timp ce în Belarus carburanţii s-au scumpit cu până la 12,4%. Totuşi, de cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura ruşii, acolo unde preţul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenţi. La polul opus se află olandezii care plătesc cel mai scump, respectiv 1,58 euro/litru.
Conform Picodi.com, cele mai mari scăderi de preţ s-au înregistrat în Bosnia şi Herţegovina (-17,8%) şi Ucraina (-15,4%), iar după România, unde ponderea a fost de 14%, urmează Macedonia (-12,5%), Austria (-10,1%), Franţa (-8,8%) şi Grecia (-7,5%).
Pe de altă parte, în Rusia, preţul benzinei a crescut cu 0,8% faţă de anul trecut, în timp ce în Belarus carburanţii s-au scumpit cu până la 12,4%. Totuşi, de cea mai ieftină benzină din Europa se pot bucura ruşii, acolo unde preţul mediu, la schimbarea valutei din ruble, ajunge la 58 de eurocenţi. La polul opus se află olandezii care plătesc cel mai scump, respectiv 1,58 euro/litru.
Potrivit sursei citate, pentru al doilea an la rând, Elveţia şi Luxemburg se pot lăuda cu cel mai bun raport dintre un litru de benzină şi salariul mediu pe economie din Europa. Astfel, salariul mediu le permite locuitorilor acestor ţări să cumpere 3.795, respectiv 3.320 de litri de benzină pe an, podiumul fiind încheiat de Danemarca unde se menţionează 2.484 de litri/an.
În cazul României, având la bază cele mai noi date publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS), salariul mediu pe economie este de 5.201 de lei, brut (3.182 de lei net) şi, în acest context, pot fi achiziţionaţi 672 de litri de combustibil pe an (locul 30 în clasamentul european).
Înaintea României se clasează Germania - cu 1.938 litri şi Cehia (881 litri), iar în urmă Bulgaria (532 de litri), Belarus (553 de litri) şi Turcia (484 litri). Ultimele trei locuri din clasament sunt ocupate de Moldova, Ucraina şi Albania, unde salariul mediu permite achiziţionarea a numai 352, 345, respectiv 239 litri de combustibil pe an.
La nivel mondial, ţările din Peninsula Arabică ocupă poziţiile fruntaşe. Astfel, cu un salariu mediu, locuitorii din Arabia Saudită, Qatar şi Kuweit pot cumpăra de la 5.112 la 8.210 de litri de benzină pe an.
Cea mai dificilă situaţie se înregistrează în Cuba, unde salariul mediu ajunge numai pentru 28 de litri de benzină (cu o creştere de 2 litri faţă de anul trecut). "În ciuda faptului că Tadjikistanul şi Zambia se află în partea inferioară a clasamentului împreună cu Cuba, locuitorii acestor ţări pot cumpăra cu până la de şapte ori mai mult combustibil decât cetăţenii Insulei Caraibe, adică 151, respectiv 219 litri", se menţionează în studiu.
În Nigeria, unde se produce cel mai mult petrol din Africa şi există cele mai mici preţuri la benzină din lume (0,31 euro/litru), salariul mediu relativ mic, de 165 de euro, nu le permite locuitorilor acestei ţări să cumpere prea mulţi litri de benzină în fiecare an, respectiv doar 539. O situaţie similară este şi în Rusia, al doilea cel mai mare producător de petrol din lume. Aici, cu un salariu mediu, se pot cumpăra numai 919 litri de carburant pe an.
Pe continentul sud-american, în Venezuela, cu un salariu mediu se pot achiziţiona, anual, cel mult 148 litri de benzină, din care 120 litri de combustibil subvenţionat şi 28 litri de combustibil cu costuri complete.
Studiul realizat de platforma Picodi.com a utilizat cele mai recente date ale salariilor medii, publicate pe site-urile web ale guvernelor, birourilor sau ministerelor relevante. Preţurile medii ale benzinei pentru prima jumătate a anului 2020 în peste 100 de ţări din întreaga lume provin de pe globalpetrolprices.com şi alte surse locale.
Pentru a obţine numărul de litri de benzină, realizatorii cercetării au împărţit salariul mediu net la preţul mediu pe litru de benzină, iar pentru conversie a fost utilizată media cursurilor valutare din ultimele 90 de zile, precizează realizatorii.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 16948 / 19573 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...