ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Soluţiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei dezvoltate de instituţiile publice vor beneficia de componente IT&C

25 Septembrie 2023   |   Agerpres

Astfel, toate soluţiile şi aplicaţiile informatice prezentate în vederea obţinerii avizului CTE trebuie să fie de tip "cloud nativ" sau "cloud ready" şi vor avea dezvoltate, după caz, o componentă de interconectare prin standarde care permit schimbul automat de date, în conformitate cu prevederile Legii Interoperabilităţii.

 
 
Soluţiile digitale cu o valoare de peste 5 milioane de lei, plus TVA, dezvoltate de instituţiile publice, vor beneficia de componente IT&C "cloud nativ" sau "cloud ready" şi de standarde care permit schimbul automat de date, informează Autoritatea pentru Digitalizarea României (ADR).

"Odată cu aprobarea de către Guvernul României a HG nr. 824/2023 pentru modificarea şi completarea Hotărârii Guvernului nr 941/2013 privind organizarea şi funcţionarea Comitetului Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională (CTE), a fost consolidată activitatea CTE, prin introducerea unor noi prevederi legislative care vizează implementarea cloudului guvernamental şi a Platformei Naţionale de Interoperabilitate", se menţionează în comunicat.


Astfel, toate soluţiile şi aplicaţiile informatice prezentate în vederea obţinerii avizului CTE trebuie să fie de tip "cloud nativ" sau "cloud ready" şi vor avea dezvoltate, după caz, o componentă de interconectare prin standarde care permit schimbul automat de date, în conformitate cu prevederile Legii Interoperabilităţii.

"Pe parcursul anului 2022, am finalizat iniţiative legislative care pun bazele infrastructurii digitale a statului român. Prin consolidarea activităţii CTE, introducem un criteriu de validare coerent cu legislaţia promovată anul trecut. Soluţiile digitale care fac parte din proiecte implementate prin fonduri naţionale şi europene şi care depăşesc 5 milioane de lei fără TVA vor fi pregătite pentru operaţionalizarea în cloudul guvernamental şi pentru interconectarea cu Platforma Naţională de Interoperabilite. Ne asigurăm astfel că aplicaţiile şi sistemele informatice pe care statul român le dezvoltă în următorii ani sunt la standarde tehnologice înalte, compatibile cu principalul livrabil digital al PNRR, cloudul guvernamental", a declarat Dragoş Vlad, preşedintele ADR.

De asemenea, prin HG 824/2023 a fost modificat pragul de la care este necesar avizul CTE pentru proiectele cu o componentă IT&C derulate prin finanţări naţionale sau europene, de la 2 milioane de lei, fără TVA, la 5 milioane de lei, fără TVA. Această modificare vizează reducerea birocraţiei asociată procedurilor de achiziţii publice.

"În CTE sunt avizate nu doar investiţiile în infrastructuri şi sisteme IT&C, ci absolut toate investiţiile care au o componentă IT&C, indiferent de obiectivul final al acestora. Luând în considerare că, în activitatea curentă a sectorului public, majoritatea achiziţiilor care vizează dezvoltarea capacităţii administrative conţin o componentă IT&C, foarte multe proiecte puteau fi afectate de întârzieri în ceea ce priveşte achiziţiile şi, implicit, în livrarea rezultatelor finale pentru cetăţeni.", se mai precizează în document.

Comitetul Tehnico-Economic pentru Societatea Informaţională este un organism fără personalitate juridică, care asistă Autoritatea pentru Digitalizarea României în scopul elaborării şi monitorizării implementării politicii Guvernului în domeniul tehnologiei informaţiei şi societăţii informaţionale.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1595 / 16414
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
RTPR asistă AROBS la achiziția Infobest România. Echipa, coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Cum văd avocații considerați Leading Lawyers în M&A anul 2024 | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA: Anul va fi dominat de investitorii strategici, deja prezenți în România sau în regiune. Fondurile se vor concentra în continuare pe tranzacții de dimensiuni mai degrabă reduse, pe investiții în start-up-uri, pe împărțirea riscului între ținte de dimensiuni mai mici. Mă aștept ca România să conteze în anii următori din ce în ce mai mult în regiune în ce privește numărul și valoarea tranzacțiilor M&A
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în prima emisiune de obligațiuni verzi în valoare de 2 miliarde de euro
Clifford Chance Badea a asistat aranjorii în prima emisiune de obligațiuni verzi lansată de România pe piețele externe, în valoare de 2 miliarde Euro. Mădălina Rachieru-Postolache (Partener) și Cosmin Anghel (Counsel) au coordonat echipa
Bulboacă & Asociații, alături de investitori în două tranzacții care concentrează la început de an forțe economice considerabile pentru sectoare de business strategice economic și social. Asistență în expansiunea Grupului LuxVet în România și la investiția BERD în R.Power Renewables
CMS a obținut o victorie strategică în față Curții de Apel Ploiești - Sesizare CCR privind legea de organizare și funcționare a DLAF. Echipa de drept penal a fost coordonată de Mihai Jiganie-Șerban (Partener)
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Alexandra Șipoteanu, una dintre premiantele anului 2021, care s-a alăturat echipei Stoica & Asociații: “Am pășit în carieră cu foarte mult entuziasm și cu o enormă dorință de a acumula cât mai multe cunoștințe teoretice și practice. Mediul colegial călduros și respectuos este în mod indubitabil un factor ce contribuie la dezvoltarea și creșterea profesională”
După un an bun, în care a fost solicitată să acorde consultanță în câteva dintre cele mai spectaculoase proiecte de pe piața locală, Bulboacă & Asociații vede un 2024 cu oportunități semnificative în mai multe domenii | ”Vom avea privilegiul să acționăm într-unul dintre cei mai interesanți ani din istoria recentă a țării, dar cu România în cea mai bună formă economică a sa. Provocări vor fi, important este să prindem vârful și acestui val”, spun avocații
Banking & Finance | Avocații NNDKP au asistat anul trecut finanțări locale de aproape un miliard de euro și s-au implicat în proiecte transfrontaliere de peste trei miliarde de euro. Echipa a continuat să lucreze pentru finanțatorii unor grupuri importante din industrie sau sectorul agricol, dar a stat alături și de clienții finanțați, companii fanion în domeniile în care operează. Valentin Voinescu (Partener): Mediul de business din România a demonstrat reziliență și numărul de proiecte nu s-a redus, ba chiar am asistat la o accelerare la sfârșitul anului trecut
Ce firme au ales studenții aflați în fruntea listelor de absolvenți ai Facultății de Drept și cum au fost primii pași în profesie | Azi, despre avocatura văzută „din interior”, alături de Monica Alexandra Popa, una dintre premiantele anului 2021: “Mi-am dorit să lucrez într-o echipă în care să simt că mi se oferă oportunități de creștere și sunt încurajată să cresc și să absorb cât mai multă informație, atât în primii ani de avocatură, cât și ulterior. Firma de avocatură cu care am simțit și simt că sunt compatibilă este Filip & Company”
Bohâlțeanu & Asociații, implicată într-o nouă tranzacție importantă din domeniul industriei aviatice | Firma de avocați a asistat grupul Christian Tour în procedura de preluare de la Aegean Airlines SA a 51% în cadrul companiei aeriene românești Anima Wings Aviation SA. Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner) și Daniela Milculescu (Partner), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...