ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Sondaj PwC: Inspecțiile fiscale se vor intensifica în perioada următoare, după blocajul din starea de urgență

08 Octombrie 2020   |   BizLawyer

Chestionate când au avut ultima dată o inspecție fiscală în perioada de prescripție (ultimii cinci ani), o treime dintre companii au menționat că au făcut obiectul unor inspecții fiscale în 2015. Aproape un sfert au fost inspectate în 2019, 19% în 2016 și 14,3% în 2017.

Dan Dascălu, Avocat Partener al D&B David si Baias

 
 
Doar 13% dintre companiile participante la un sondaj realizat de PwC România fac în prezent obiectul unor inspecții fiscale, un procent mic comparativ cu aceleași perioade din anii anteriori, ca urmare a restricțiilor aduse de pandemie ce au redus inclusiv activitatea de inspecție fiscală.

”Dacă pe durata instituirii stării de urgență am văzut destul de multe blocaje în activitatea de inspecție fiscală, după ce am intrat în starea de alertă controalele au fost reluate și este chiar de așteptat o intensificare spre finalul anului. Aceasta pe fondul accentuării deficitului bugetar, dar și a nevoii autorităților de a derula verificări ulterioare pentru sumele deja rambursate, respectiv, pentru diferitele facilități fiscale acordate. Deși experiența ultimelor luni a arătat că verificările de documente pe cale electronică au devenit imperios necesare, fiind încurajate și de mediul de afaceri, există încă o tendință în practica autorităților fiscale de continuare a metodelor tradiționale de control și, din păcate, nici legislația relevantă aplicabilă nu a avansat suficient de mult și de rapid, fiind chiar depășită în multe privințe din această perspectivă de ceea ce se întâmplă pe teren”, a declarat Dan Dascălu, Avocat Partener al D&B David și Baias, societatea de avocatură corespondentă PwC în România.


Chestionate când au avut ultima dată o inspecție fiscală în perioada de prescripție (ultimii cinci ani), o treime dintre companii au menționat că au făcut obiectul unor inspecții fiscale în 2015. Aproape un sfert au fost inspectate în 2019, 19% în 2016 și 14,3% în 2017.

Peste 30% dintre respondenți au spus că urmare a acestor verificări, le-au fost stabilite obligațiile fiscale suplimentare pentru deductibilitatea cheltuielilor și a TVA aferente serviciilor (inclusiv, pentru cele intragrup). Circa un sfert din aceștia au avut sume în plus stabilite în aria prețurilor de transfer, 10% pentru tichete cadou și 10% pentru campanii promoționale. ”Deși subiectele preferate de inspecțiile fiscale sunt în continuare poziționate aproximativ pe aceleași aliniamente, se observă păstrarea interesului organelor fiscale pentru deductibilitatea cheltuielilor și TVA aferente serviciilor, dar și o intensificare a tendinței de creștere a inspecțiilor din zona prețurilor de transfer” a declarat  Ruxandra Târlescu, PwC Tax Partener.

”Având în vedere că restricțiile aduse de pandemie au generat probleme de lichiditate pentru companii, guvernul a implementat un pachet de facilități fiscale pentru a le sprijini să își continue activitatea. Suma totală a obligațiilor fiscale amânate la plată de către firme, fără dobânzi și penalități, în baza acestor facilități, ajunsese în septembrie la peste 16 miliarde lei. În aceste condiții, am vrut să aflăm în cadrul sondajului nostru dacă respondenții au posibilitatea să achite datoriile către buget. Vestea bună este că aproape trei sferturi și-au plătit obligațiile fiscale curente sau stabilite prin inspecție, iar un sfert le-au amânat în totalitate sau în parte, dar intenționează să le achite până la termenul la care expiră facilitățile, respectiv 25 octombrie”, a explicat Dan Dascălu.

Tichetele cadou, țintă pentru inspecțiile fiscale

O problemă spinoasă în cadrul controalelor fiscale a fost în ultimul timp, încă din perioada anterioară pandemiei, cea a tichetelor cadou al căror tratament fiscal a creat discordie între contribuabili și inspectorii fiscali.

Din acest motiv, 60% dintre companiile respondente au arătat că intenționează să nu mai acorde tichete cadou, tendința fiind remarcată în special la firmele din industria farmaceutică, construcții, imobiliare și IT.

”Nici starea de urgență și nici cea de alertă nu au constituit impedimente pentru controalele Direcției Generale Antifraudă Fiscală (DGAF) privind tichetele cadou. Acest lucru ar trebui văzut ca un semnal de alarmă pentru jucătorii de piață care ar trebui să reanalizeze tratamentul fiscal aplicat stimulentelor fiscale acordate angajaților proprii, precum și angajaților terților”, a spus Dan Dascălu.

În aceste condiții, a concluzionat Ruxandra Târlescu, ”este esențial ca toti agenții economici care au acordat tichete cadou salariaților partenerilor cu care au derulat activități comerciale trebuie să reanalizeze toata documentația contractuală utilizată (inclusiv corespondența derulată, procesele-verbale derulate) și să decidă cum procedează, pe de o parte, pentru trecut (i.e. păstrează sau nu tratamentul inițial și eventual pentru viitor), iar pe de altă parte, pentru viitor, dacă mai utilizează sau nu asemenea instrumente de promovare și mai ales, în ce condiții, pentru a nu se contrazice cu abordarea pentru trecut”.

Pandemia a accelerat digitalizarea, cu majoritatea inspecțiilor derulate online

Restricțiile impuse de pandemie au accelerat toate procesele de digitalizare astfel că autoritățile fiscale au trebuit sa se adapteze: controale fiscale la distanță, deschiderea unei registraturi online, susținerea orală a contestațiilor, prin Whatsapp, Google Meets sau Zoom sau introducerea unui nou serviciu de programare online.

Conform sondajului, două treimi dintre companii, preponderent din sectoarele de prestări servicii, retail și IT, consideră necesară accelerarea acestui proces pentru întocmirea declarației anuale 101 și calculul impozitului de profit. ”Digitalizarea rămâne un subiect extrem de important pentru întreaga noastră societate, toți actorii implicați având doar de câștigat din implementare sa. În acest moment se fac pași importanți atât din partea autorităților fiscale, cât și a agenților economici în diferite zone. Rămâne desigur să adoptăm și legislația în mod corespunzător astfel încât să putem depune documentele în format electronic în diferitele proceduri fiscale și judecătorești, să nu mai se ajungă în situația în care dosarele să aibă mii sau chiar zeci de mii de pagini de depus, care nu doar că implică niște eforturi supradimensionate, dar și costuri uriașe și chiar inutile” a concluzionat Dan Dascalu.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 174 / 12710
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Lawyer | Banking & Finance
Firma de avocatură Stratulat Albulescu a acordat asistență juridică fondurilor de capital de risc GapMinder Venture Partners și DayOne Capital, cu privire la investiția lor comună în startup-ul românesc Soleadify
ANAF are un plan de acţiune pentru recuperarea obligaţiilor fiscale neachitate în perioada pandemiei | Situația îndemnă la prudență și analiză, spun avocații NNDKP specializați în fiscalitate. Adaptabilitatea şi o bună comunicare în cadrul echipei sunt elemente cruciale în momente de criză, iar capacitatea de reacţie rapidă a consultantului şi avocatului este, de asemenea, esenţială
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Corporate | M&A
CEZ Group a aprobat vânzarea activelor din România către fondurile administrate de Macquarie Infrastructure and Real Assets. Tranzacţia asistată de avocații TZA și RTPR va fi supusă aprobării CSAT şi Autorităţii Europene Antitrust
Avocații TZA specializați în Drept bancar spun că din a doua jumătate a anului au revenit mandatele tradiţionale în Banking & Finance. Gabriela Anton, Partener: Trendul din ultimele luni ne-a depășit așteptările. Acum lucrăm în paralel la un număr mai mare de mandate de acest tip, peste nivelul anului trecut
RTPR, alături de Innova la achiziția PayPoint și Payzone. Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Mihul (Senior Associate) au coordonat echipa
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv pentru departamentul Consultanță ̸ Dreptul muncii
Mandate unice și complexe pentru avocații de Banking & Finance de la Popescu & Asociații. Investitorii sunt mai atenți în privința tranzacțiilor, analizele - mai amănunțite, dar crește numărul solicitărilor de finanțare, spun avocații. Firma are cinci mandate de finanțare în desfășurare pentru jucători-cheie, atât locali, cât și internaționali
Cum își alege DLA Piper viitorii colaboratori din România. Ce trebuie sa știe stagiarii care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice firme globale de avocați
LegiTeam | Position available: Associate, Litigation - DLA Piper
Cristian Vlaicu, noul partener și coordonator al departamentului de Drept Bancar și Financiar din cadrul firmei de avocatură Stratulat Albulescu
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...