ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Statele membre UE sunt de acord reducerea pragului de reziduuri de pesticide pentru a proteja mai bine albinele

29 Septembrie 2022   |   Agerpres

Regulamentul va pune în practică obiectivele Comisiei, astfel cum au fost anunţate în Pactul verde european şi în Strategia "De la fermă la consumator", şi va lua în considerare aspectele de mediu în evaluarea cererilor de toleranţe la import pentru pesticidele care nu mai sunt autorizate în UE, respectând, în acelaşi timp, standardele şi obligaţiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).

 
 
Comisia Europeană a anunţat că statele membre au sprijinit propunerea Comisiei de a reduce limitele maxime de reziduuri (LMR) pentru două pesticide neonicotinoide despre care se ştie că au efecte adverse asupra albinelor, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.
 
Evaluările Agenţiei Europene pentru Siguranţa Alimentară arată că clotianidinul şi tiametoxamul prezintă un risc ridicat pentru polenizatori. Din acest motiv, utilizarea lor în aer liber fusese deja interzisă în UE în 2018. Pentru importurile de alimente şi furaje, noile norme vor reduce limitele maxime de reziduuri existente, pentru aceste substanţe, la cel mai scăzut nivel care poate fi măsurat cu ajutorul celor mai recente tehnologii. Se preconizează că normele se vor adopta până la începutul anului viitor. Operatorii din sectorul alimentar şi ţările terţe vor avea suficient timp la dispoziţie pentru a se adapta la noile norme. Noile LMR se vor aplica alimentelor produse în UE - pentru care pragul este deja foarte scăzut - şi alimentelor importate din ţări terţe.
 
Regulamentul va pune în practică obiectivele Comisiei, astfel cum au fost anunţate în Pactul verde european şi în Strategia "De la fermă la consumator", şi va lua în considerare aspectele de mediu în evaluarea cererilor de toleranţe la import pentru pesticidele care nu mai sunt autorizate în UE, respectând, în acelaşi timp, standardele şi obligaţiile Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC).
 
După consultarea membrilor OMC, propunerea Comisiei a fost prezentată Comitetului permanent pentru plante, animale, produse alimentare şi hrană pentru animale, unde a primit sprijinul unei majorităţi calificate a statelor membre. Regulamentul va fi înaintat Consiliului şi Parlamentului, care au la dispoziţie două luni pentru a reacţiona. În cazul în care cele două instituţii nu se opun, regulamentul va fi adoptat la începutul anului 2023.
 
"Este prima dată când reducem LMR-urile pentru a ţine seama de impactul substanţelor active asupra mediului, care poate avea consecinţe globale. Este un pas important pentru activitatea noastră din cadrul Strategiei "De la fermă la consumator". Având în vedere impactul lor negativ asupra polenizatorilor din întreaga lume, inclusiv asupra albinelor, utilizarea acestor două neonicotinoide a încetat deja în UE. Facem încă un pas, contribuind la tranziţia către sisteme alimentare durabile, inclusiv pe scena mondială. Odată ce normele convenite astăzi vor fi în vigoare, produsele importate nu vor mai putea conţine reziduuri ale acestor două neonicotinoide", a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate şi siguranţă alimentară. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5656 / 16757
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...