
Studiu Deloitte: optimism în creștere privind evoluția economică în Europa Centrală, însoțit de așteptări privind îmbunătățirea lichidității
01 Martie 2024
BizLawyer• Firmele de private equity din Europa Centrală se așteaptă și la creșterea volumului de tranzacții în 2024
![]() |
Optimismul cu privire la evoluția economică în Europa Centrală este în creștere, conform celui mai recent studiu Deloitte Central Europe Private Equity (PE) Confidence Survey, procentul respondenților care se așteaptă la o îmbunătățire a climatului economic general crescând la 42% de la 15%, în vara anului 2023. Un semnal pozitiv este și reducerea la jumătate a ponderii respondenților care se așteaptă la o înrăutățire a contextului (la 20%, față de 40%, în iunie 2023). Indicele de încredere a continuat să crească pentru al treilea semestru consecutiv, de la 58, în iunie 2022, la 107, la sfârșitul anului 2023.
În acest context, optimismul privind activitatea de profil este în creștere, jumătate dintre respondenți (49%) așteptându-se la un volum mai mare de tranzacții în 2024, dublu față de acum șase luni. Firmele de capital privat din Europa Centrală sunt încrezătoare în proporție covârșitoare că 2024 va fi un an bun pentru investiții (86%), iar aproape jumătate dintre ele se așteaptă să se concentreze pe noi investiții.
„Deși 2024 va rămâne un an provocator, ne așteptăm la o activitate intensă în rândul firmelor de private equity, pe fondul atitudinii pozitive față de evoluția economiei. Regiunea are numeroase oportunități de oferit investitorilor, iar România este cu siguranță una dintre piețele în creștere, care și-a dovedit capacitatea de a oferi un mediu propice pentru investitorii de profil, pe segmente precum transformarea digitală a companiilor sau extinderea ariei lor geografice și a ofertelor. Vânzarea recentă a Profi de către MidEuropa este unul dintre exemplele elocvente în acest sens. Factorii ESG devin tot mai importanți și pot influența evaluările, dar în același timp reprezintă o zonă care poate crește valoarea portofoliilor firmelor de private equity”, a declarat Radu Dumitrescu, Partener Coordonator Consultanță Financiară, Deloitte România.
Firmele de capital privat din Europa Centrală se așteaptă și la o îmbunătățire a lichidității, aproape o treime dintre ele (29%) anticipând un acces mai facil la finanțare. Studiul indică, de asemenea, că în regiune creditele sunt contractate în principal în euro, chiar și atunci când compania care urmează să fie preluată este situată într-o țară cu altă monedă.
În ceea ce privește companiile în care aleg să investească firmele de private equity, 52% dintre participanții la studiu consideră că liderii de piață vor rămâne cei mai atractivi, în scădere față de 64%, în vara anului 2023. Acum, un accent mai mare este pus pe companiile medii, aflate în faza de creștere, 38% dintre respondenți așteptându-se ca acestea să atragă cel mai mare interes. Start-upurile rămân cel mai puțin atractive, doar 9% din respondenți așteptându-se ca acestea să fie cele mai competitive.
Studiul mai indică o stabilizare și chiar o reducere a așteptărilor din partea vânzătorilor privind prețurile, în condițiile în care 46% dintre respondenți consideră că acestea au rămas aceleași în a doua jumătate a anului 2023, iar 38% dintre ei au observat chiar o scădere. Pentru următoarele 12 luni, 40% dintre participanții la studiu se așteaptă ca acestea să rămână constante.
Tot mai multe fonduri de private equity din Europa Centrală analizează factorii de mediu, sociali și de guvernanță (environment, social, governance - ESG) înainte de a decide să investească, două treimi dintre ele implementând o politică de investiții care fie include ESG (52%), fie conține planuri concrete legate de ESG pentru perioada post-tranzacție (17%). De asemenea, ponderea celor care și-au luat angajamente de a-și reduce amprenta de carbon a crescut de la 34% (în iunie 2023) la 42%.
Capabilitățile tehnologice ale companiei țintă au, de asemenea, o influență semnificativă asupra tranzacțiilor în care sunt implicate firmele de capital privat, 26% dintre respondenți considerând că aspectele legate de tehnologie, de IT și de securitate cibernetică sunt critice în timpul procesului de due diligence, în timp ce alți 31% le consideră foarte importante.
Deloitte Central Europe Private Equity Confidence Survey analizează evoluția pieței de private equity începând din 2003, de două ori pe an.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2712 / 19128 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Women Lawyers | Ileana Nicolescu (Managing Associate) a simțit că BACIU PARTNERS va fi mediul în care va evolua înconjurată de oameni ce o vor inspira nu numai profesional. ”E important pentru fiecare dintre noi să simțim că suntem în locul potrivit pentru etapa din carieră în care ne aflăm, loc care să ofere și premisele să continuăm să creștem”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A a continuat să crească în Q1 ̸ 2025 pe piețele emergente și la nivel nivel global. CMS își menține poziția fruntașă la nivel global și în Europa de Est, regiune în care și RTPR întră în Top 3
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
Women Lawyers | Femeile avocat redefinesc succesul în avocatura de business. De vorbă cu Irina Picoș (Managing Associate, BSMP) despre leadership feminin, provocări profesionale și lecțiile învățate în carieră: ”Am ales această echipă datorită figurilor feminine ce reprezintă pentru mine adevărate modele în plan profesional și uman și care îmi oferă, zi de zi, inspirația, încrederea și determinarea de a continua munca în profesia de avocat”
PNSA, alături de ALD Automotive la fuziunea cu LeasePlan în Ayvens
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Bende, Partener BACIU PARTNERS și unul dintre fondatorii firmei: ”Femeile avocat joacă un rol important în promovarea eticii și a responsabilității sociale în afaceri, având un impact pozitiv asupra comunităților și societății în ansamblu. Ele aduc perspective diverse și abilități unice în negocieri și strategii legale”
LegiTeam | Voicu & Asociații is looking for Junior level Business Lawyers
Țuca Zbârcea & Asociații aniversează 20 de ani de activitate
ZRVP, alături de dezvoltatorul imobiliar Hagag Development Europe la deschiderea primului hotel Radisson RED din România
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...