
Tarifele anunţate de preşedintele american Donald Trump sporesc incertitudinile economice (oficial BCE)
10 Februarie 2025
AgerpresAnaliştii apreciază că anunţul de duminică reprezintă o nouă escaladare comercială majoră.
Tarifele anunţate de preşedintele american Donald Trump ar putea determina incertitudini economice, dar impactul asupra inflaţiei este mai puţin clar, a afirmat luni vicepreşedintele Băncii Centrale Europene, Luis de Guindos, transmite Reuters.
Duminică, Trump a anunţat taxe vamale de 25% asupra aluminiului şi oţelului care intră în SUA, pe lângă actualele tarife aplicate metalelor, o nouă escaladare a războiului comercial. De la învestirea lui Donald Trump, în ianuarie, taxele vamale se află în centrul politicii sale economice şi diplomatice, văzute ca un mijloc de reducere a deficitului comercial al Statelor Unite, dar şi ca o pârghie pentru negocierile cu ţările vizate.
Duminică, Trump a anunţat taxe vamale de 25% asupra aluminiului şi oţelului care intră în SUA, pe lângă actualele tarife aplicate metalelor, o nouă escaladare a războiului comercial. De la învestirea lui Donald Trump, în ianuarie, taxele vamale se află în centrul politicii sale economice şi diplomatice, văzute ca un mijloc de reducere a deficitului comercial al Statelor Unite, dar şi ca o pârghie pentru negocierile cu ţările vizate.
Analiştii apreciază că anunţul de duminică reprezintă o nouă escaladare comercială majoră.
"Astăzi ne-am trezit cu problema aluminiului şi oţelului. Pe lângă riscurile geopolitice, cred că politica noii administraţii americane creează evident o situaţie de incertitudine sporită", a declarat oficialul BCE la postul spaniol de televiziune TVE.
Acesta a atras atenţia că implementarea taxelor vamale va crea "un şoc în aprovizionare", urmând să afecteze creşterea economiei mondiale.
"Impactul asupra inflaţiei este mai puţin clar ... deoarece dacă avem o scădere a activităţii economice, atunci imediat se temperează evoluţia tensiunilor inflaţioniste". Este important să se evite un război comercial, Europa trebuie să fie atentă în răspunsul ei la adresa potenţialelor taxe vamale americane, a explicat Luis de Guindos.
Acesta a apreciat că "uneori anunţurile iniţiale nu se materializează ... prin urmare trebuie să avem o abordare prudentă inteligentă".
Inflaţia în zona euro se îndreaptă spre ţinta BCE de 2% pe termen mediu iar deciziile de politică monetară vor fi luate în funcţie de datele existente la fiecare reuniune, a afirmat vicepreşedintele Băncii Centrale Europene.
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a continuat să crească în luna ianuarie, pentru a patra lună la rând, în principal din cauza majorării tarifelor la energie. Potrivit unei estimări preliminare publicate săptămâna trecută de Eurostat, rata anuală a inflaţiei în zona euro a crescut până la 2,5% în luna ianuarie 2025, de la un nivel de 2,4% în luna decembrie 2024. Analiştii se aşteptau ca inflaţia să rămână stabilă în prima lună din 2025.
Inflaţia în zona euro a coborât în septembrie până la 1,7%, cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani şi jumătate, însă ulterior a revenit pe creştere, depăşind nivelul de 2% vizat de Banca Centrală Europeană (BCE).
La ultima reuniune de politică monetară, care a avut loc luna trecută, BCE a redus din nou dobânzile şi a sugerat că ar putea urma şi alte decizii similare, în condiţiile în care ameninţarea unor tarife vamale impuse de preşedintele SUA, Donald Trump, pentru bunurile din blocul comunitar agravează riscurile pentru activitatea economică.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 550 / 18991 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...