
Ţările din UE se angajează în favoarea unor iniţiative-cheie în domeniul digital
19 Martie 2021
Agerpres"Ziua Digitală este o ocazie importantă pentru statele membre de a se reuni şi de a acţiona în vederea atingerii obiectivelor fundamentale în domeniul digital. Noile angajamente asumate astăzi de statele membre demonstrează, de asemenea, hotărârea noastră, în cadrul UE, de a depune împreună eforturi pentru a ne consolida poziţia de lider în domeniul digital până în 2030", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
Miniştrii reprezentând statele membre ale UE au semnat, vineri, trei declaraţii prin care se angajează să îşi pună în comun eforturile şi resursele pentru a promova conectivitatea internaţională, a stimula introducerea tehnologiilor digitale curate şi a îmbunătăţi mediul de reglementare pentru întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere, informează un comunicat de presă al Executivului comunitar.
Găzduită de Comisie şi de preşedinţia portugheză a Consiliului, cea de-a patra ediţie a Zilei Digitale, care s-a desfăşurat vineri online, a reunit deputaţi din Parlamentul European, miniştri din statele membre, directori ai întreprinderilor din sector şi mai multe alte părţi interesate. Statele membre participante şi-au asumat angajamente concrete în trei domenii-cheie, şi anume conectivitatea, întreprinderile nou-înfiinţate şi tehnologiile digitale curate.
"Ziua Digitală este o ocazie importantă pentru statele membre de a se reuni şi de a acţiona în vederea atingerii obiectivelor fundamentale în domeniul digital. Noile angajamente asumate astăzi de statele membre demonstrează, de asemenea, hotărârea noastră, în cadrul UE, de a depune împreună eforturi pentru a ne consolida poziţia de lider în domeniul digital până în 2030", a declarat comisarul pentru piaţa internă, Thierry Breton.
În conformitate cu primul angajament, 27 de ţări europene au semnat Declaraţia privind "Portalurile europene de date ca element-cheie al deceniului digital al UE", prin care s-au angajat să consolideze conectivitatea dintre Europa şi partenerii săi din Africa, Asia, vecinătatea europeană şi America Latină. Accentul se va pune pe utilizarea cablurilor terestre şi submarine, a legăturilor prin satelit şi prin reţele pentru asigurarea unui schimb de date sporit şi sigur.
De asemenea, 25 de ţări europene au semnat Declaraţia privind "Standardul UE în favoarea întreprinderilor nou-înfiinţate" (EU Startup Nations Standard), care urmăreşte să garanteze că toate întreprinderile nou-înfiinţate şi cele în curs de extindere din Europa beneficiază de cele mai bune practici adoptate de ecosistemele de întreprinderi nou-înfiinţate de succes. În acest scop, Comisia, împreună cu statele membre şi cu părţile interesate din sector, a identificat o serie de bune practici care contribuie la un mediu favorabil creşterii economice. Printre acestea se numără: prelucrarea cererilor de viză depuse de persoanele talentate din ţări terţe, tratamentul fiscal al opţiunilor pe acţiuni şi sporirea volumului şi a diversităţii capitalului privat.
În cadrul celui de-al treilea angajament, 26 de ţări europene au semnat Declaraţia privind "Transformarea verde şi digitală a UE" pentru a accelera utilizarea tehnologiilor digitale verzi în beneficiul mediului. Statele membre vor colabora pentru a accelera implementarea şi dezvoltarea tehnologiilor digitale avansate, cum ar fi 5G şi 6G, fibra optică, calculul de înaltă performanţă şi internetul obiectelor, ca soluţii esenţiale pentru atingerea neutralităţii climatice şi pentru impulsionarea tranziţiei verzi şi digitale în domenii prioritare, precum energia, transporturile, sectorul producţiei, sectorul agroalimentar şi al construcţiilor. Printre alte domenii de acţiune se numără promovarea tehnologiei cloud verzi, inteligenţa artificială (IA) şi tehnologiile blockchain, precum şi echipamentele hardware durabile, achiziţiile publice verzi şi sprijinul pentru întreprinderile nou-înfiinţate din domeniul tehnologiilor verzi şi pentru IMM-uri.
În plus, 26 de directori executivi din sectorul ITC s-au alăturat "Coaliţiei europene digitale verzi", angajându-se ca întreprinderile pe care le reprezintă să îşi reducă în mod semnificativ amprenta de carbon până în 2030 şi să devină neutre din punct de vedere climatic până în 2040. În acest scop, se preconizează numeroase soluţii, printre care investiţiile în dezvoltarea unor tehnologii digitale mai eficiente din punct de vedere al consumului de energie şi de materiale şi colaborarea cu ONG-urile şi organizaţiile specializate relevante pentru a măsura şi monitoriza impactul net asupra mediului al soluţiilor digitale verzi. În sfârşit, aceşti directori se angajează să elaboreze, împreună cu alţi lideri din sector, orientări privind implementarea soluţiilor digitale verzi, pentru a accelera tranziţia către durabilitatea unor sectoare precum energia, transporturile, construcţiile şi agricultura.
Ediţia din 2021 a Zilei Digitale marchează cea de a patra aniversare a acestui eveniment. Ultima ediţie din 2019 s-a axat pe o agricultură inteligentă şi durabilă, pe digitalizarea patrimoniului cultural, precum şi pe încurajarea participării femeilor în sectorul digital şi în cel tehnologic.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 14911 / 19553 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...