ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Transgaz a oprit livrarea de gaze către combinatul Chemgaz Slobozia, deținut de Ioan Nicolae. O eroare a băncii prin care se livrează bani către Gazprom, susține proprietarul

08 Iulie 2020   |   AGERPRES

El susţine că Transgaz a oprit brusc gazul, creând o stare de pericol.

 
 
Transgaz a oprit marţi dimineaţa livrările de gaze către Chemgaz Slobozia, după ce furnizorul extern al combinatului, Gazprom, a transmis o notificare în acest sens, au declarat, miercuri, pentru AGERPRES, reprezentanţii Transgaz.

"Începând cu ora 7:00 a zilei de 7 iulie 2020, ca urmare a faptului că nominalizările de gaze pentru North Chemical, furnizorul combinatului Chemgas Slobozia, erau zero, iar combinatul Chemgas a refuzat oprirea consumului de gaze naturale, SNTGN Transgaz SA a sistat transportul de gaze natural către acesta. Reprezentanţii combinatului, precum şi furnizorul lor, respectiv North Chemical, care este Utilizator de Reţea în relaţia cu SNTGN Transgaz SA (cel care are contractul de transport) cunoşteau situaţia încă din cursul zilei de 6 iulie 2020, deoarece North Chemical nu obţinuse nominalizări de la furnizorul său extern pentru ziua de 07 iulie 2020", au arătat oficialii transportatorului de gaze.


Potrivit acestora, Transgaz a luat toate măsurile de informare a combinatului privind sistarea furnizării de gaze, pe mail şi telefonic, de mai multe ori, atât în seara zilei de 6 iulie, cât şi în dimineaţa zilei de 7 iulie.

"În data de 07.07.2020, în jurul orei 05:00, constatând faptul că Chemgas Slobozia nu a luat nicio măsură de reducere a consumului, dispecerul teritorial din ET Brăila a contactat din nou dispecerul combinatului chimic şi l-a informat că în situaţia în care nu va reduce consumul la zero, începând cu ora 06:00 va reduce presiunea de livrare, iar la ora 07:00 va proceda la sistarea acestuia", au mai precizat reprezentanţii Transgaz.

Contactat de AGERPRES, Ioan Niculae, proprietarul InterAgro, grup din care face parte combinatul, a susţinut că totul a pornit de la o eroare a băncii prin care livrează bani către Gazprom, însă, în opinia sa, clauzele din contractul cu Transgaz sunt abuzive.

"Nu a fost o problemă legată de furnizor. Pentru că banii nu au intrat până la o anumită oră, furnizorul nu putea să vadă banii în bancă şi n-a mai nominalizat după ora 7:00. Ei (Transgaz - n.r.) au început să ne ameninţe de la 11-12 noaptea (noaptea anterioară - n.r.) că ne opresc. Au făcut un cod de reţea care este cel mai dărâmător cod de reţea pe care l-am văzut vreodată în România, deci o poziţie completă de monopol, trebuie să stai în poziţie de drepţi şi, dacă nu plăteşti totul în avans... Sunt trei tarife, unul de intrare în reţea, unul de ieşire şi tariful de transport, totul în avans. Aşa ceva nu există. Cum să plătesc eu transportul în avans când eu nu ştiu cât transport? Pot să am o problemă tehnică", a spus Niculae.

El susţine că Transgaz a oprit brusc gazul, creând o stare de pericol.

"Sunt cazane de mare presiune acolo, o sută şi ceva de atmosfere, la temperaturi înalte, amoniacul, care este foarte periculos pentru oameni. Toate contractele pe care le aveam până acum cu Transgaz permiteau o perioadă de 12-16 ore de oprire lentă, ca să nu putem fabricile în pericol. Ei au scos asta din contracte şi au făcut un tip de contract unde nu poţi să negociezi nimic, nicio virgulă", a precizat şeful InterAgro.

Potrivit acestuia, Gazprom a anunţat că poate relua livrările de gaze în aceeaşi dimineaţă la ora 8:30, când a văzut banii în cont, adică la o oră şi jumătate de la sistarea livrărilor, însă producţia efectivă a combinatului nu a putut reîncepe atât de repede.

"Oprirea fabricii ne-a provocat pierderi de un milion de dolari de ieri până azi. Transgaz şi ANRE au făcut mână în mână acest contract dărâmător pentru industria românească. Gazprom nu a făcut altceva decât să aplice contractul. Până în seara dinainte, la ora 10 seara, el nu a văzut toţi banii în cont, astfel încât să facă nominalizările de gaze pentru ziua următoare. Banii au venit dintr-o bancă şi când transferi în România dintr-o altă bancă după ora 15:30, banii se văd a doua zi. Banca a şi recunoscut că a fost vina ei. El (Gazprom - n.r.) a zis ca nu-i o problemă, dar mâine, când la ora 8 jumate trimit pe cineva la bancă, la prima oră, în momentul în care văd banii vă dau drumul la gaz. Deci era vorba de o oră jumate. De la 7:00 până la 8:30. Atât de nenorociţi a fost Transgazul că mi-au oprit combinatul, a pus în pericol un oraş întreg şi instalaţiilor de acolo şi mi-a produs o pagubă de un milion de dolari, pe care o justific în judecată", a afirmat el.

Niculae a adăugat că producţia combinatului va putea reîncepe abia în această seară.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 15090 / 17596
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat PragmaGO la intrarea pe piața din România prin achiziția Omnicredit. Echipa a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Ianita Țui (Counsel)
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
Bondoc & Asociații a asistat TDI Renewables, unul dintre principalii actori în domeniul dezvoltării regenerabile, într-o restructurare internațională
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...