ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UE va accelera procesul de autorizare a proiectelor privind energia din surse regenerabile

25 Noiembrie 2022   |   Agerpres

Regulamentul introduce măsuri urgente şi specifice care abordează tehnologii şi tipuri de proiecte specifice, care au cel mai mare potenţial de implementare rapidă şi cel mai mic impact asupra mediului.

 
 
Miniştrii Energiei din UE au ajuns, joi, la un acord politic cu privire la un regulament al Consiliului de instituire a unui cadru temporar pentru accelerarea procesului de acordare a autorizaţiilor şi a implementării proiectelor privind energia din surse regenerabile, informează un comunicat de presă al Consiliului European.
 
Regulamentul introduce măsuri urgente şi specifice care abordează tehnologii şi tipuri de proiecte specifice, care au cel mai mare potenţial de implementare rapidă şi cel mai mic impact asupra mediului.
 
"Mai multe surse regenerabile de energie în reţelele noastre ne vor ajuta să reducem cererea de combustibili fosili şi să reducem facturile la energie. Prin acest acord, vom accelera procesele de autorizare, care sunt adesea prea lungi şi greoaie", a declarat ministrul ceh al Industriei şi Comerţului, Jozef Sikela.
 
Noile norme temporare stabilesc termene maxime pentru acordarea autorizaţiilor pentru echipamentele de energie solară, pentru modernizarea centralelor electrice existente pe bază de energie din surse regenerabile (retehnologizare) şi pentru implementarea pompelor de căldură. În plus, acestea introduc o prezumţie de interes public superior pentru proiectele privind energia din surse regenerabile.
 
Statele membre au convenit ca procesul de acordare a autorizaţiilor să nu depăşească trei luni. În anumite circumstanţe, proiectele de energie solară privind structurile artificiale existente vor face obiectul unei derogări de la cerinţa de a efectua o evaluare specifică a impactului asupra mediului. Instalarea de echipamente de energie solară cu o capacitate de până la 50 kW, inclusiv pentru persoanele care produc energie solară pentru consumul propriu, va beneficia de un acord tacit după o lună de la depunerea cererii, cu condiţia să nu existe probleme legate de siguranţa, stabilitatea şi fiabilitatea reţelei.
 
Consiliul a stabilit un termen maxim de şase luni pentru procesul de acordare a autorizaţiilor pentru retehnologizarea proiectelor privind energia din surse regenerabile, termen care include toate evaluările de mediu relevante. În cazul în care retehnologizarea are ca rezultat o creştere cu până la 15% a capacităţii centralei electrice, racordările la reţea vor fi permise în termen de trei luni.
 
Statele membre s-au pus de acord asupra unui termen de o lună pentru instalarea pompelor de căldură sub 50 MW şi de trei luni în cazul pompelor de căldură cu sursă sol. Pentru anumite categorii de pompe de căldură, racordările la reţeaua de transport sau de distribuţie sunt permise în urma notificării. Statele membre pot exclude anumite zone sau structuri din motive legate de protecţia patrimoniului cultural, de interese de apărare naţională sau de siguranţa naţională.
 
Consiliul a convenit că planificarea, construcţia şi exploatarea centralelor şi instalaţiilor de producere a energiei din surse regenerabile sunt considerate a fi de interes public superior. Acest lucru va permite acestor proiecte să beneficieze de o evaluare simplificată pentru o serie de obligaţii de mediu incluse în directive specifice ale UE. Statele membre au adăugat posibilitatea de a limita aplicarea acestor dispoziţii la anumite părţi ale teritoriului lor, la anumite tipuri de tehnologii sau proiecte.
 
În plus, Consiliul a stabilit că perioada în care centralele, racordările lor la reţea şi infrastructura de reţea necesară aferentă sunt construite sau retehnologizate nu ar trebui să fie luată în considerare în aceste termene. De asemenea, a clarificat faptul că statelor membre li se va permite să scurteze şi mai mult termenele pentru procesul de acordare a autorizaţiilor. Consiliul a convenit să ofere statelor membre posibilitatea de a aplica norme de autorizare mai rapide pentru cererile de autorizare în curs.
 
În urma acordului politic de joi, regulamentul va fi adoptat în mod formal de către Consiliu cât mai curând posibil.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 791 / 22099
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS își mărește echipa din București prin cooptarea a trei avocați. Horea Popescu, Managing Partner: Echipa CMS din București a avut o activitate intensă în 2022, iar anul 2023 se anunță a fi la fel de puternic
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
CMS, alături de Alpha Bank în proiectul finanţării de cca. 70 mil. €, acordată eMAG. Ana Radnev (Partener CMS), evidențiată pentru soluțiile multi-jurisdicționale oferite
Avocații ZRVP obțin o nouă victorie pentru Agenția Națională pentru Resurse Minerale într-un arbitraj internațional ICC Paris | Tribunalul arbitral a admis pretenții de 10,1 mil. USD, plus dobânzi. Cosmin Vasile (Managing Partner) și Cosmin Cojocaru (Partner), în prima linie
Firma maghiară BLS-CEE își marchează prezența în România prin cooptarea unei echipe de avocați din București. Iulia Berea, noul partener local: ”Am construit în timp o expertiză comună, care să ne permită asistarea transnațională a clienților. Ne dorim ca, alături de colegii de la BLS, să avem o creștere organică a portofoliului comun de clienți în următorii ani”
Glodeanu Partners, boutique de avocatură cu focus specific pe proiecte de energie regenerabilă, a fost implicată în peste 20 de astfel de tranzacții în 2022. De vorbă cu partenerii firmei despre echipă, proiecte, ”clienți cheie”
BRD a acordat o finanţare de 24,32 mil. € pentru dezvoltarea a două clădiri rezidenţiale verzi. Wolf Theiss și Kinstellar, în proiect
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Lawyers, 3-5 years’ experience (Competition, Litigation and Employment)
Reff & Asociații | Deloitte Legal a obținut la ÎCCJ o soluție de referință care confirmă că dobânzile aferente unui ajutor de stat returnat către bugetul național intră în sfera de aplicare a amnistiei fiscale
LegiTeam | GNP Guia Naghi & Partners is recruiting Junior Lawyers (Consultancy and Litigation)
Mușat & Asociații va găzdui în data de 17 februarie 2023 evenimentul Asociației Internaționale a Barourilor – „Workshop on the IBA Arb40 Toolkit for Arbitral Award Writing”
Stratulat Albulescu continuă consolidarea practicii de Litigii și, în special, a ariei de Litigii fiscale. Luiza Ionescu-Donoiu se alătură echipei în rolul de Counsel
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...