ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

UniCredit: Economia României se va contracta cu peste 9% în termeni reali, în 2020

07 Mai 2020   |   AGERPRES

Inflaţia poate coborî sub ţintă în următoarele luni, însă o creştere este aşteptată în 2021 ca urmare a unui efect de baza semnificativ în preţul petrolului, a creşterii preţurilor la alimente ca urmare a unor probleme în recoltare şi procesarea alimentelor, precum şi a potenţialei creşteri a preţurilor reglementate.

 
 
România se va confrunta cu o recesiune profundă în 2020, economia urmând a se contracta cu peste 9% în termeni reali, iar sprijinul guvernamental este limitat din cauza situaţiei fiscale delicate, potrivit unui raport trimestrial de analiză macroeconomică şi strategie al UniCredit Bank.

Potrivit sursei citate, după o scădere puternică în trimestrul al doilea, produsul intern brut (PIB) ar putea începe să crească începând cu cel de-al al treilea trimestru al anului. Viteza cu care activitatea economică îşi va reveni va fi determinată de rapiditatea ridicării restricţiilor, de cât de repede îşi va reveni economia globală şi de cât de mulţi dintre angajaţii aflaţi momentan în şomaj tehnic vor fi disponibilizaţi în trimestrul al patrulea al anului 2020 şi în 2021.


"Banca Naţională a României va continua să apere leul prin menţinerea costului de finanţare a investitorilor străini semnificativ deasupra ratelor ROBOR. Ne aşteptăm ca alegerile locale şi parlamentare să aibă loc spre finalul anului 2020", se spune în raport.

Conform analizei, Curtea Constituţională (CC) şi pandemia de COVID-19 au pus capăt crizei politice din România. Curtea Constituţională s-a opus unei proceduri rapide care viza declanşarea alegerilor anticipate în timp ce răspândirea epidemiei a forţat politicienii să voteze un Guvern cu puteri depline pentru a declara starea de urgenţă în combatarea situaţiei fără precedent.

"Guvernul a acţionat rapid pentru mitigarea efectelor negative ale carantinei instituite la final de martie. Executivul a decis susţinerea şomajului tehnic prin plata către companii a 75% din salariul brut (maxim 75% din salariul mediu). Este posibilă o extindere a acoperirii iniţiale a suportului acordat companiilor afectate în trimestrul doi către mai multe categorii de angajaţi, inclusiv angajaţii independenţi şi contractorii. Numărul angajaţilor aflaţi în şomaj tehnic ar putea creşte până la 1,5 milioane. Estimarea de un milion a guvernului a fost atinsă deja în aprilie. Pe 23 aprilie erau şi aproape 250.000 de angajaţi disponibilizaţi. Ne aşteptăm ca rata şomajului să crească de la 3% înainte de carantină până la 9% în cursul anului, întrucât cel puţin 10% dintre angajaţii aflaţi în şomaj tehnic pot fi disponibilizaţi după epuizarea suportului guvernamental. Rata şomajului ar ptea rămâne peste 6% în 2021", potrivit sursei citate.

În raport se menţionează că Guvernul a permis amânarea impozitelor locale cu trei luni pentru IMM-uri şi persoane fizice, permiţând celor dintâi amânarea plăţii taxelor şi utilităţilor. Autorităţile au impus un moratoriu la plata creditelor acordate companiilor ţi persoanelor fizice valabil până la finalul anului. Printre celelalte măsuri evidenţiem garanţiile de stat la creditele IMM-urilor, pentru investiţii sau capital de lucru, dobânzile şi comisioanele fiind acoperite de către stat. Suportul fiscal direct va depăşi, probabil, 2% din PIB. Cea mai mare piedică pentru economie, asociată pachetului de suport, este reprezentată de documentaţia necesară, de multe ori mai laborioasă în comparaţie cu cele din alte ţări. De aceea, Guvernul a hotărât simplificarea accesului la schemele de suport.

Deficitul bugetar va depăşi 6% din PIB în 2020 din cauza scăderii veniturilor guvernamentale şi a cheltuielilor suplimentare. Economiştii UniCredit precizează că prognoza pe care o prezintă ia în calcul o mărire a pensiilor semnificativ mai mică de 40%.

"Totuşi, prognoza nu ia în considerare un val de măsuri populiste aflate în discuţie în momentul de faţă în Parlament. Aceste măsuri includ amânări suplimentare de taxe, inclusiv contribuţiile sociale, care ar putea împinge deficitul bugetar peste 8% din PIB. Mai mult, unele partide parlamentare au propus suspendarea plăţii utilităţilor de către gospodării. În aceeaşi notă, moratoriumul bancar a fost extins şi la creditele care prezintă restanţe. Guvernul poate contesta o parte dintre decizii la CC", se spune în raport.

Totodată, economiştii menţionează că Banca Naţională a surprins pieţele prin reducerea ratei dobânzii de politică monetară cu 0,5 pp până la nivelul de 2%, concomitent cu îngustarea coridorului de variaţie la 1,5%-2,5%. Astfel, reducerea efectivă este de aproape 100 puncte de bază, întrucât ratele ROBOR erau mai apropiate de rata facilităţii de credit decât de rata de dobândă la operaţiuni repo. Banca centrală a anunţat că va injecta lichiditate prin opraţiuni repo, dacă va fi nevoie. De asemenea, BNR a început să cumpere obligaţiuni de stat din piaţa secundară pentru a stabiliza randamentele lor. BNR nu a abandonat preferinţa sa pentru o monedă naţională stabilă, astfel încât vedem o evoluţie a perechii EUR/RON în intervalul 4,8-4,9, cu apărarea ambelor limite ale intervalului. În condiţiile în care băncile locale sunt atente la potenţialele probleme de lichiditate din piaţă, economiştii se aşteaptă ca ratele la operaţiunile cross currency swap să devieze de la ratele ROBOR pentru o perioadă lungă de timp, cu un cost al monedei locale care va rămâne ridicat pentru investitorii străini.

Inflaţia poate coborî sub ţintă în următoarele luni, însă o creştere este aşteptată în 2021 ca urmare a unui efect de baza semnificativ în preţul petrolului, a creşterii preţurilor la alimente ca urmare a unor probleme în recoltare şi procesarea alimentelor, precum şi a potenţialei creşteri a preţurilor reglementate.

"Cu toate acestea, nu ne aşteptăm ca BNR să inverseze tăierea ratelor dobânzilor dacă inflaţia va rămâne în intervalul ţintă. Anticipăm o revigorare treptată a economiei începând cu trimestrul trei al anului curent dacă restricţiile vor fi relaxate gradual, măsurile guvernamentale vor fi eficiente şi ratele dobânzilor vor rămâne reduse. După înregistrarea unei contracţii record în trimestrul al doilea, PIB s-ar putea reduce cu până la 9% în 2020 faţă de anul precedent (în termeni reali). Ne aşteptăm ca gospodăriile să se împrumute mai puţin şi să cumpere mai puţine bunuri de lungă durată până în 2021 din cauza creşterii şomajului chiar şi după încheierea sprijinului guvernamental pentru cei aflaţi în şomaj tehnic. Companiile vor amâna majoritatea investiţiilor, iar investiţiile străine productive s-ar putea reduce întrucât competitivitatea a fost subminată prin creşterea mai rapidă a costurilor muncii în comparaţie cu restul ţărilor CEE şi va fi în continuare afectată de aprecierea leului faţă de monedele din regiune", se arată în documentul citat.

De asemenea, raportul precizează că Uniunea Europeană a redirecţionat 3 miliarde de euro din alocarea României în fonduri de coeziune către Iniţiativa de Investiţii Răspuns la Coronavirus (IIRC, eng. Coronavirus Response Investment Initiative). Mai puţine condiţii şi verificări ar putea ajuta guvernul să atragă majoritatea acestor fonduri în perioada 2020-2021, însă aceasta va afecta proiectele de investiţii publice finanţate din fonduri europene. România rămâne una dintre puţinele pieţe atractive în ECE în privinţa investiţiilor în construcţii. Cererea ar putea să revină îndeosebi pentru construcţii industriale şi logistice, mai puţin pentru spaţii de birouri şi cel mai puţin pentru spaţii de retail. Piaţa imobiliară rezidenţială va rămâne probabil închisă pentru câteva luni.

Corecţii majore de preţ sunt puţin probabile întrucât preţul unităţilor locative rămâne mai accesibil faţă de Europa Centrală.

"Economia poate recupera în 2021 decalajul acumulat în 2020, dacă prognoza noastră la nivel global este corectă. Riscuri mai mari pot apărea din cauza poziţiei financiare mai slabe a IMM-urilor în comparaţie cu IMM-urile din regiune, a problemelor de lichiditate cauzate de creşterea întârzierii plăţilor cu până la patru luni (conform Coface) şi care se pot transforma în riscuri de solvabilitate. Exporturile româneşti depind de viteza cu care cererea îşi va reveni în UE şi de funcţionarea lanţurilor globale de aprovizionare. Dacă aceste condiţii nu sunt îndeplinite, reluarea creşterii economice poate fi mult mai greoaie, bazată în mare parte pe efecte de bază faţă de perioada martie-mai 2020. Deficitul contului curent nu se va mări în linie cu deficitul comercial în 2020 întrucât profiturile companiilor străine vor scădea semnificativ", se mai spune în raport.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 14680 / 16809
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A s-a redresat în Q1 ̸ 2024, dar nu înregistrează creșteri pe piețele emergente. DLA Piper și CMS își mențin pozițiile fruntașe la nivel global, Schoenherr se remarcă în Europa, iar Filip & Company întră în topul consultanților din Europa Estică
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...