ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Veniturile din industria hotelieră au crescut pentru al optulea an consecutiv (studiu)

13 August 2019   |   AGERPRES

În acelaşi timp, marja de profit a companiilor din domeniul hotelier a înregistrat o creştere spectaculoasă, de la 6,3% în anul 2016 la peste 15% în 2018, arată analiza realizată de Termene.ro.

 
 
Veniturile din industria hotelieră au crescut în 2018 pentru al 8-lea an consecutiv, în timp ce profitabilitatea a cunoscut un avans de la 6,3%, la peste 15%, potrivit unui studiu de specialitate, remis, marţi, AGERPRES.

Astfel, veniturile totale ale firmelor din domeniul hotelier au fost de peste 5,5 miliarde lei în 2018, în creştere cu 10% faţă de anul anterior şi cu 18% în raport cu 2016, când companiile de profil au raportat venituri de 4,66 miliarde lei.

În acelaşi timp, marja de profit a companiilor din domeniul hotelier a înregistrat o creştere spectaculoasă, de la 6,3% în anul 2016 la peste 15% în 2018, arată analiza realizată de Termene.ro.

Evoluţia pieţei hoteliere la nivel de venituri - avans de 10% în 2018 comparativ cu anul precedent - este în linie cu creşterile macro raportate de acest sector de activitate: ponderea turismului în Produsul Intern Brut (PIB) a crescut de la 1,5% la aproximativ 2,6%, sosirile înregistrate în structurile de primire turistică în anul 2018 au însumat 12,8 milioane, în creştere cu 6,3% faţă de anul 2017, iar înnoptările, în număr de 28,4 milioane, au avansat cu 5,7%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.


În acelaşi timp, piaţa hotelieră din România rămâne una dintre cele mai atractive pieţe din regiune în ceea ce priveşte sectorul de tranzacţii şi investiţii.

"Investiţiile, planurile de business sănătoase din ultimii ani şi riscurile asumate de mediul privat încep să se vadă în rezultatele companiilor din industria hotelieră. Este al optulea an consecutiv de creştere pentru afacerile cu hoteluri, iar tendinţa este vizibilă şi prin interesul managerilor din industria ospitalităţii pentru informaţii în timp real despre firmele din România. Avansul pieţei hoteliere are la bază creşterea constantă a capacităţii de cazare a hotelurilor din marile oraşe, introducerea voucherelor de vacanţă, creşterea tarifelor şi a gradului de ocupare pentru hotelurile din ţară", a declarat Adrian Dragomir, CEO al Termene.ro, platforma care oferă informaţii actualizate în timp real despre firmele din România.

Calitatea serviciilor din turism este în strânsă legatură cu dinamica furnizorilor şi a angajaţilor din domeniu, iar un element important este riscul ca clientul, în cazul de faţă compania care operează un hotel, să intre în insolvenţă.

Riscul de a intra în insolvenţă poate fi asociat cu riscul ca firma hotelieră să nu-şi mai poată plăti colaboratorii. Astfel, evoluţia numărului de companii care pot intra în insolvenţă a arătat o ameliorare a situaţiei în intervalul 2016 - 2018, iar în ultimul an numărul potenţialilor rău platnici a scăzut cu 6 puncte procentuale (peste 20%) - de la 39% companii în anul 2016, la mai puţin de 32% în anul 2018.

"Aproape patru din zece clienţi din domeniul hotelier îşi întârziau sau chiar nu-şi plăteau colaboratorii în anul 2016, iar acum numărul acestora a scăzut spre nivelul de trei firme din zece. Trendul este spectaculos, dar pericolul pândeşte la colţ: în medie, o treime din companiile din domeniu pot fi în situaţia nedorită de a nu-şi mai putea plăti colaboratorii", a adăugat Dragomir.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 18624 / 19540
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...