
Bursa Română de Mărfuri încheie un memorandum de înţelegere cu bursele de energie din Grecia şi Polonia
23 Iunie 2021
AgerpresDocumentul a fost semnat de directorul executiv al Grupului Bursei Elene de Energie, George Ioannou, preşedintele Bursei Poloneze de Energie (TGE), Piotr Zawistowski, şi preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.
Bursa Română de Mărfuri (BRM) a încheiat un memorandum de înţelegere cu bursele de energie din Grecia şi Polonia pentru evaluarea oportunităţilor în domeniul schimburilor de energie şi identificarea domeniilor de lucru necesare îmbunătăţirii şi creării de noi servicii pentru participanţii la piaţă.
"Acest memorandum simbolizează disponibilitatea comună de a promova o cooperare fructuoasă şi pe termen lung în beneficiul reciproc al tuturor celor trei organizaţii. Acesta creează un cadru pentru ca părţile să evalueze oportunităţile în domeniul schimburilor de energie (gaze naturale şi energie electrică) şi să identifice domeniile de lucru practic pentru îmbunătăţirea şi crearea de noi servicii pentru participanţii la piaţă. Având în vedere interesul şi evoluţiile viitoare ale pieţelor gazelor din Europa şi, în special, din Europa de Est şi de Sud-Est, memorandumul stabileşte un set de obiective şi deschide calea către eforturi şi demersuri combinate care vor adăuga valoare mediului de pe piaţă", se arată într-un comunicat al BRM transmis miercuri AGERPRES.
Documentul a fost semnat de directorul executiv al Grupului Bursei Elene de Energie, George Ioannou, preşedintele Bursei Poloneze de Energie (TGE), Piotr Zawistowski, şi preşedintele Bursei Române de Mărfuri, Gabriel Purice.
În context, George Ioannou a declarat că memorandumul reprezintă expresia unui spirit de cooperare de lungă durată între cele trei părţi şi o foaie de parcurs care va fi dezvoltată cu acţiuni suplimentare care vor promova soluţii inovatoare şi durabile. De asemenea, Piotr Zawistowski a menţionat că odată cu semnarea acestui memorandum se începe cooperarea între trei pieţe diferite, din nordul spre sudul CEE şi SEE, ceea ce, în opinia sa, va contribui la sporirea valorii pieţelor de electricitate şi gaze din această parte a continentului.
Şi preşedintele BRM, Gabriel Purice, şi-a exprimat convingerea cu privire la această cooperare şi consideră că ideile şi soluţiile promovate vor facilita cu succes utilizarea resurselor regionale într-un mod mai eficient.
"În acelaşi timp, iniţiativa reprezintă un model atractiv la care ar fi interesaţi să adere şi alţi actori regionali din Europa Centrală şi de Est. Bursa Poloneză de Energie este bursa de mărfuri licenţiată din Polonia care operează în temeiul Legii privind bursele de mărfuri. TGE gestionează o piaţă reglementată şi o facilitate de tranzacţionare organizată în conformitate cu Directiva MiFID II. TGE este, de asemenea, operator al pieţei de energie electrică desemnat (OPEED) în Polonia. TGE desfăşoară activităţi pentru organizarea şi desfăşurarea tranzacţiilor de schimb pe pieţele de energie electrică, gaze naturale, drepturi de proprietate şi certificate de emisii de CO2", sa arată în comunicatul BRM.
EnExGroup este format din Hellenic Energy Exchange SA şi EnEx Clearing House S.A. HEnEx a fost desemnat de către autoritatea de reglementare greacă (Autoritatea de Reglementare pentru Energie - RAE) ca singurul operator al pieţei de energie electrică desemnat (OPEED) în Grecia pentru operarea Pieţei pentru ziua următoare şi a Pieţei intrazilnice şi operează şi Piaţa Financiară a Energiei, în calitate de operator de piaţă a pieţei instrumentelor derivate de energie. EnExClear este o filială a HEnEx, responsabilă pentru compensarea şi decontarea tranzacţiilor încheiate pe pieţele pentru ziua următoare şi pieţele intrazilnice, precum şi pentru compensarea şi decontarea poziţiilor pe piaţa de echilibrare.
HEnEx va opera în curând o platformă de tranzacţionare a gazelor naturale (NG), asumându-şi rolul de OPT (Operator al platformei de tranzacţionare) în conformitate cu UE 312/2014. EnExClear va fi responsabilă pentru compensarea şi decontarea tranzacţiilor încheiate în Platforma de tranzacţionare NG.
BRM este o bursa de mărfuri ce efectuează activităţi de organizare şi desfăşurare a tranzacţiilor pe piaţa gazelor naturale din România. BRM operează Piaţa de echilibrare în numele OTS din România (Transgaz S.A.), încheind tranzacţii de compensare pentru Piaţa SPOT, Forward şi recent, Piaţa Futures din România, prin departamentul său BRM CCP.
BRM este o bursă de mărfuri în funcţiune, înfiinţată în anul 1992, cu o activitate comercială în creştere în domeniul mărfurilor şi o gamă diversificată de produse dezvoltate pe piaţa energiei (gaze naturale, energie electrică şi produse petroliere, precum şi produse agricole, cereale şi Certificate de emisii de CO2.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4243 / 8659 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...