ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BVB şi OPCOM vor colabora pe un proiect de implementare a serviciilor de contraparte centrală

21 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a subliniat faptul că piaţa de energie electrică din România este matură, iar în cel mult un an şi jumătate aceasta ar putea adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie.

 
 
Un proiect de colaborare dintre Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România (OPCOM) privind implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală va beneficia de un buget de 10 milioane de euro, iar documentul va fi propus spre aprobare acţionarilor BVB, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de săptămână viitoare, a declarat, luni, directorul general al BVB, Adrian Tănase, într-o conferinţă de presă.

"Cu acest proiect pe masă al contrapărţii centrale vom merge, săptămâna viitoare, în Adunarea Generală a Acţionarilor, în cadrul căreia acţionarii BVB sunt chemaţi să aprobe o investiţie de până în 10 milioane de euro, în acest proiect. Această colaborare este una foarte importantă. Datorită acestei colaborări, proiectul de contraparte centrală devine unul mult mai stabil şi mult mai atractiv din punct de vedere financiar. Nu foarte mulţi participanţi din piaţa de capital cunosc detalii despre piaţa de energie şi, de aceea, ne-am propus să prezentăm la acest eveniment detalii despre această piaţă, pentru a înţelege care este potenţialul acestei contrapărţi centrale şi pe piaţa de energie. Propunem acţionarilor BVB şi pieţei capital şi pieţei de energie înfiinţarea unei contrapărţi centrale locale. Capitalul va fi local, managementul va fi local, iar pentru acest demers avem susţinerea tuturor autorităţilor relevante, precum ASF, ANRE şi BNR", a menţionat Tănase.


La rândul său, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a subliniat faptul că piaţa de energie electrică din România este matură, iar în cel mult un an şi jumătate aceasta ar putea adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie.

"Aştept acest proiect de cel puţin 12 ani. Au existat mai multe tentative, colaborări şi, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai avansată. Sper ca acest proiect să fie implementat atât în beneficiul pieţei de capital, dar şi în beneficiul egal al pieţei de energie electrică. Piaţa de energie electrică din România este dezvoltată, este o piaţă cu o vechime de cel puţin 18 ani. Am trecut de vârsta majoratului. Suntem încet-încet spre o piaţă matură şi suntem echivalentul burselor de energie dezvoltate din Europa. Nu este sub nicio formă niciun motiv să avem îndoieli că operatorul pieţei de energie electrică nu este o bursă, ci este o bursă de energie. Mai mult decât atât, este deţinătoarea activelor, unul dintre co-proprietarii activelor cu care se tranzacţionează şi se încheie tranzacţiile conform Regulamentului 1222 din 2015 al Uniunii Europene, în toate bursele din Europa. Cu alte cuvinte, suntem şapte co-proprietari ai acestor active. În acest moment, suntem într-o zonă a Europei Centrale şi de Est - Cehia, Slovacia, Ungaria, România, şi în cel mai scurt timp, probabil într-un an, un an şi jumătate, vom adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie", a spus Ionescu.

BVB şi OPCOM au prezentat, luni, proiectul de colaborare în ceea ce priveşte implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală.

Scopul acestui proiect este acela de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic pieţei de capital locale şi a celei de energie, precum şi relansarea pieţei reglementate de instrumente financiare derivate din România, proiect în al cărui scop urmează să fie semnat un Protocol de colaborare. În acest sens, BVB a convocat pentru perioada 29 - 30 ianuarie AGA, cu propunerea de înfiinţare a unui CCP (Servicii de Contraparte Centrală - n. r.).

Propunerea înaintată acţionarilor Bursei include abordarea ca, pe lângă tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de BVB (pentru acţiuni şi instrumente similare, instrumente cu venit fix, contracte futures şi opţiuni acţiuni listate), CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare şi pentru tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de OPCOM (contractele forward încheiate prin modalitatea de tranzacţionare PCCB-NC).

În etapa a doua vor fi incluse spre compensare tranzacţii cu alte instrumente derivate, cum ar fi: contracte futures şi opţiuni cu activ suport indici acţiuni, contracte futures cu activ suport curs de schimb valutar, contracte futures pe alte clase de active (tranzacţii de tip repo), servicii de "clearing' pentru operaţiuni împrumut acţiuni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7881 / 7945
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...