ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

BVB şi OPCOM vor colabora pe un proiect de implementare a serviciilor de contraparte centrală

21 Ianuarie 2019   |   AGERPRES

Directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a subliniat faptul că piaţa de energie electrică din România este matură, iar în cel mult un an şi jumătate aceasta ar putea adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie.

 
 
Un proiect de colaborare dintre Bursa de Valori Bucureşti (BVB) şi Operatorul pieţei de energie electrică şi gaze naturale din România (OPCOM) privind implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală va beneficia de un buget de 10 milioane de euro, iar documentul va fi propus spre aprobare acţionarilor BVB, în cadrul Adunării Generale a Acţionarilor de săptămână viitoare, a declarat, luni, directorul general al BVB, Adrian Tănase, într-o conferinţă de presă.

"Cu acest proiect pe masă al contrapărţii centrale vom merge, săptămâna viitoare, în Adunarea Generală a Acţionarilor, în cadrul căreia acţionarii BVB sunt chemaţi să aprobe o investiţie de până în 10 milioane de euro, în acest proiect. Această colaborare este una foarte importantă. Datorită acestei colaborări, proiectul de contraparte centrală devine unul mult mai stabil şi mult mai atractiv din punct de vedere financiar. Nu foarte mulţi participanţi din piaţa de capital cunosc detalii despre piaţa de energie şi, de aceea, ne-am propus să prezentăm la acest eveniment detalii despre această piaţă, pentru a înţelege care este potenţialul acestei contrapărţi centrale şi pe piaţa de energie. Propunem acţionarilor BVB şi pieţei capital şi pieţei de energie înfiinţarea unei contrapărţi centrale locale. Capitalul va fi local, managementul va fi local, iar pentru acest demers avem susţinerea tuturor autorităţilor relevante, precum ASF, ANRE şi BNR", a menţionat Tănase.


La rândul său, directorul general al OPCOM, Victor Ionescu, a subliniat faptul că piaţa de energie electrică din România este matură, iar în cel mult un an şi jumătate aceasta ar putea adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie.

"Aştept acest proiect de cel puţin 12 ani. Au existat mai multe tentative, colaborări şi, din punctul meu de vedere, aceasta este cea mai avansată. Sper ca acest proiect să fie implementat atât în beneficiul pieţei de capital, dar şi în beneficiul egal al pieţei de energie electrică. Piaţa de energie electrică din România este dezvoltată, este o piaţă cu o vechime de cel puţin 18 ani. Am trecut de vârsta majoratului. Suntem încet-încet spre o piaţă matură şi suntem echivalentul burselor de energie dezvoltate din Europa. Nu este sub nicio formă niciun motiv să avem îndoieli că operatorul pieţei de energie electrică nu este o bursă, ci este o bursă de energie. Mai mult decât atât, este deţinătoarea activelor, unul dintre co-proprietarii activelor cu care se tranzacţionează şi se încheie tranzacţiile conform Regulamentului 1222 din 2015 al Uniunii Europene, în toate bursele din Europa. Cu alte cuvinte, suntem şapte co-proprietari ai acestor active. În acest moment, suntem într-o zonă a Europei Centrale şi de Est - Cehia, Slovacia, Ungaria, România, şi în cel mai scurt timp, probabil într-un an, un an şi jumătate, vom adera la piaţa vest-europeană şi central-europeană de energie", a spus Ionescu.

BVB şi OPCOM au prezentat, luni, proiectul de colaborare în ceea ce priveşte implementarea pe piaţa de energie şi cea de capital din România a serviciilor de contraparte centrală.

Scopul acestui proiect este acela de a elimina în totalitate riscul de contraparte caracteristic pieţei de capital locale şi a celei de energie, precum şi relansarea pieţei reglementate de instrumente financiare derivate din România, proiect în al cărui scop urmează să fie semnat un Protocol de colaborare. În acest sens, BVB a convocat pentru perioada 29 - 30 ianuarie AGA, cu propunerea de înfiinţare a unui CCP (Servicii de Contraparte Centrală - n. r.).

Propunerea înaintată acţionarilor Bursei include abordarea ca, pe lângă tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de BVB (pentru acţiuni şi instrumente similare, instrumente cu venit fix, contracte futures şi opţiuni acţiuni listate), CCP să ofere chiar din prima etapă a lansării sale servicii de compensare şi pentru tranzacţiile desfăşurate pe pieţele administrate de OPCOM (contractele forward încheiate prin modalitatea de tranzacţionare PCCB-NC).

În etapa a doua vor fi incluse spre compensare tranzacţii cu alte instrumente derivate, cum ar fi: contracte futures şi opţiuni cu activ suport indici acţiuni, contracte futures cu activ suport curs de schimb valutar, contracte futures pe alte clase de active (tranzacţii de tip repo), servicii de "clearing' pentru operaţiuni împrumut acţiuni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6527 / 37784
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Deschiderea procedurii insolvenței societății Hidroconstrucția, recunoscută și în Iordania. Proiect gestionat de echipa ZVD Attorneys
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Administrarea probelor în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum arată portofoliul de mandate al practicii de Dispute Resolution de la GNP - Guia Naghi & Partners și cum lucrează echipa. Creștere accelerată a numărului de dosare și de clienți noi, în 2022 | Octavian Adam, Partener, liderul departamentului: Proiectele gestionate sunt, în general, foarte complexe și necesită un înalt grad de specializare, deoarece implică adoptarea unor strategii care se bazează atât pe cunoștințe aprofundate ale diverselor ramuri de drept aplicabile, cât și pe o abordare creativă a problematicii fiecărui proiect
RTPR alături de fondatorii Qualitance la vânzarea afacerii. Alina Stăvaru (Partner) și Cezara Urzică (Managing Associate), în prima linie
Filip & Company asistă EVERGENT Investments la achiziția MWARE Solutions. Echipă coordonată de Monica Stătescu (partener)
ZRVP obține o nouă victorie pentru OMV Petrom într-un arbitraj internațional ICC Paris, tribunalul arbitral respingând integral pretenții de aproximativ 18 mil. USD. Ce avocați au fost în prima linie
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for junior lawyers
Ultimele 12 luni au contribuit la menținerea nivelului de adrenalină a litigatorilor CEE Attorneys ̸ Boanță, Gîdei și Asociații, spun partenerii firmei | Tendință de creștere a activității echipei de litigii, atât ca număr de proiecte noi, dar mai ales prin sporirea gradului de complexitate a cazurilor instrumentate. Multe soluții favorabile primite în diferite dosare
LegiTeam | ZRVP recrutează avocați stagiari (Departamentul Litigii)
LegiTeam | MUȘAT & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
Țuca Zbârcea & Asociații acoperă toată paleta de servicii pe care le presupune soluționarea diferendelor, de la litigii civile sau comerciale, arbitraje, dosare de insolvență, până la dosare penale. De vorbă cu partenerul Robert Roșu despre munca avocaților, mandatele complexe și tendința de creștere pentru anul în curs. Câteva cifre cheie, care dau dimensinea activității: Departamentul are aproape 60 de avocați, gestionează peste 4.500 de dosare aflate în derulare și a contribuit cu cca 45% la cifra de afaceri a firmei în 2021
LegiTeam | ZRVP recrutează avocat definitiv (Departamentul Consultanță)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...