
Cifra de afaceri brută a Rompetrol Rafinare scade cu 35% în primele 9 luni, iar pierderile au crescut cu 480%
16 Noiembrie 2020
AgerpresPierderile nete s-au cifrat la 156,1 milioane dolari, în creştere cu 480% faţă de pierderile de 26,9 milioane dolari consemnate în intervalul similar din 2019.
Rompetrol Rafinare, companie membră a KMG International, a înregistrat în primele 9 luni din 2019 o cifră de afaceri brută de 2,5 miliarde de dolari, în scădere cu 35,8% comparativ cu un rezultat de 3,9 miliarde dolari aceeaşi perioadă a anului trecut, informează compania într-un comunicat remis vineri AGERPRES.
Pierderile nete s-au cifrat la 156,1 milioane dolari, în creştere cu 480% faţă de pierderile de 26,9 milioane dolari consemnate în intervalul similar din 2019.
Aceste rezultate în scădere se datorează influenţelor generate de noul coronavirus, dar şi din cauza volatilităţii fără precedent din piaţa petrolului.
"Rezultatul operaţional consolidat (EBITDA) a înregistrat o scădere, până la un negativ de 21,6 milioane de dolari, iar rezultatul net consolidat a consemnat o valoare negativă de 156 de milioane dolari", precizează compania.
Activitatea rafinăriei Petromidia Năvodari a fost oprită în perioada martie - aprilie pentru realizarea reviziei generale, o măsură obligatorie şi necesară pentru asigurarea funcţionării unităţilor de producţie în condiţii de maximă siguranţă si eficienta. În această perioadă, au fost executate lucrări de mentenanţă preventivă şi corectivă, inspecţii şi verificări tehnologice, înlocuirea catalizatorilor şi alte lucrări conexe la instalaţiile rafinare şi petrochimie.
Potrivit datelor transmise de companie, valoarea totală a exporturilor realizate în perioada ianuarie - septembrie 2020 de rafinăriile Petromidia, Vega şi Divizia de Petrochimie a Rompetrol Rafinare s-a ridicat la aproximativ 468 de milioane de dolari, în scădere semnificativă comparativ cu exporturile de 1,15 miliarde dolari din primele 9 luni din 2019.
Pe segmentul de rafinare, care cuprinde rezultatele referitoare la rafinăriile Petromidia şi Vega, compania a consemnat o cifră de afaceri brută de 1,9 miliarde de dolari în primele nouă luni din 2020, în scădere cu 63% faţă de cifra de afaceri de peste 3,3 miliarde de dolari în primele 9 luni din 2019. Totodată, rezultatul operaţional EBITDA a scăzut, de la un profit de aproape 72 de milioane dolari, la unul de 48,4 milioane dolari în perioada ianuarie - septembrie 2020.
"Rafinăria Petromidia a continuat programele de optimizare a proceselor de producţie (creşterea capacităţii de procesare împreună cu creşterea productivităţii de produse valoroase, reducerea pierderilor tehnologice, optimizare reţetelor de materii prime, etc.) şi eficientizare a costurilor de operare (eficienţă energetică şi reducerea costurilor de procesare), programe începute în anul 2014 şi continuate până în prezent", se arată în comunicat.
În zona de distribuţie, care cuprinde rezultatele subsidiarelor Rompetrol Downstream, Rom Oil, Rompetrol Quality Control, Rompetrol Logistics şi Rompetrol Gas, cifra de afaceri brută consolidată pentru segmentul de distribuţie a înregistrat peste 1,7 miliarde dolari în primele 9 luni ale anului 2020, în scădere cu aproape 30% comparativ cu perioada similară a anului 2019.
De asemenea, segmentul de distribuţie a atins în primele luni din 2019 un nivel al indicatorului EBITDA de 44,5 milioane dolari, în scădere cu 11% peste nivelul perioadei ianuarie - septembrie 2019. "Profitul net atins de segmentul de distribuţie a fost de 22,7 milioane de dolari, înregistrând o creştere sensibilă faţă de nivelul atins în 9 luni 2019" (-22 milioane dolari-nr.), precizează compania
Potrivit sursei citate, vânzările totale de carburanţi pe plan intern s-au ridicat la 1,45 milioane de tone, în scădere comparativ cu 1,87 milioane de tone în perioada ianuarie-septembrie 2019. La sfârşitul lunii septembrie 2020, segmentul de distribuţie al Rompetrol Downstream cuprindea 1.048 puncte de comercializare - staţii proprii, staţii partener, staţii expres şi baze interne.
Rompetrol Rafinare a continuat să fie un contribuabil important la bugetul de stat al României, plătind 304 milioane dolari în trimestrul al treilea şi peste 772 milioane dolari în primele 9 luni ale anului 2020.
Principalii acţionari ai Rompetrol Rafinare SA sunt KMG International (54,63% - direct şi indirect) şi Statul Român, prin Ministerul Economiei, Energiei şi Mediul de Afaceri (44,7%).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 5750 / 8828 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...