ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Comisia Europeană aprobă condiţionat achiziţionarea Telekom Romania de către Orange

29 Iulie 2021   |   Agerpres

Aprobarea este condiţionată de cesionarea participaţiei minoritare de 30% a TKR în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), care este un concurent direct al Orange.

 
 
Comisia Europeană a aprobat condiţionat, în temeiul Regulamentului UE privind concentrările economice, achiziţia propusă a Telekom Romania Communications (TKR) de către Orange SA, se arată într-un comunicat al Executivului comunitar.

Aprobarea este condiţionată de cesionarea participaţiei minoritare de 30% a TKR în Telekom Romania Mobile Communications (TRMC), care este un concurent direct al Orange.

"Europenii trebuie să aibă acces la servicii de comunicaţii rapide şi fiabile şi la o panoplie suficientă de soluţii alternative pe piaţă. Graţie acestei decizii şi angajamentelor propuse de Orange, piaţa telecomunicaţiilor din România va continua să ofere servicii de comunicaţii de înaltă calitate la preţuri competitive", a declarat vicepreşedintele executiv Margrethe Vestager, responsabil cu politica în domeniul concurenţei.


Orange, prin intermediul filialelor sale din România, precum şi TKR furnizează servicii de telecomunicaţii în România la nivelul atât al comerţului cu amănuntul, cât şi al celui cu ridicata. Principalele activităţi ale Orange sunt legate de telecomunicaţiile mobile, în timp ce TKR îşi desfăşoară activitatea în principal în domeniul telecomunicaţiilor fixe şi al televiziunii. TKR este controlată indirect de Deutsche Telekom (DT) şi deţine o participaţie minoritară de 30% în TRMC, unul dintre cei patru operatori principali de telefonie mobilă prezenţi în România.

Ca urmare a anchetei desfăşurate, Comisia a constatat că tranzacţia, astfel cum a fost notificată iniţial, ar fi ridicat probleme serioase de concurenţă pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Mai precis, Orange ar fi achiziţionat participaţia minoritară de 30% a TKR în TRMC, unul dintre principalii săi concurenţi de pe această piaţă. Acest lucru ar fi putut reduce stimulentele Orange de a concura cu TRMC, ar fi oferit Orange acces la informaţii sensibile din punct de vedere comercial referitoare la concurentul său şi i-ar fi permis să blocheze investiţiile importante ale TRMC sau achiziţionarea operatorului de către un cumpărător strategic.

În plus, Comisia a investigat potenţialele probleme de concurenţă pe alte pieţe, cum ar fi piaţa furnizării de servicii convergente fixe şi mobile (FMC), piaţa cu amănuntul pentru servicii de conectivitate destinate clienţilor profesionali, precum şi piaţa cu ridicata pentru furnizarea şi achiziţionarea de canale de televiziune.

Pe toate aceste pieţe, Comisia a constatat că entitatea rezultată în urma concentrării s-ar confrunta în continuare cu o concurenţă semnificativă din partea altor actori, iar clienţii ar dispune de soluţii alternative suficiente. În special în ceea ce priveşte serviciile FMC, tranzacţia ar aduce beneficii, permiţându-i entităţii rezultate în urma concentrării să ofere acest tip de servicii într-un mod mai eficient.

Pentru a răspunde preocupărilor în materie de concurenţă identificate de Comisie în legătură cu propunerea de achiziţie de către Orange a participaţiei minoritare în proporţie de 30% în TRMC, Orange s-a oferit: să cesioneze participaţia minoritară de 30% deţinută de TKR în TRMC către Hellenic Telecommunications Organisation S.A. (OTE), care este acţionarul majoritar actual al TRMC şi o filială a DT. De asemenea, Orange s-a oferit să nu implementeze tranzacţia înainte ca TKR şi OTE să ajungă la un acord obligatoriu privind cesionarea, înaintea aprobării de către Comisie atât a desemnării OTE în calitate de cumpărător adecvat, cât şi a aprobării acordului de cesionare şi, în cele din urmă, înainte ca participaţia minoritară să fie transferată către OTE.

Aceste angajamente structurale elimină pe deplin preocupările în materie de concurenţă identificate de Comisie pe piaţa furnizării cu amănuntul a serviciilor de telecomunicaţii mobile. Prin urmare, Comisia a concluzionat că tranzacţia propusă, astfel cum a fost modificată prin angajamente, nu mai ridică probleme de concurenţă. Decizia este condiţionată de respectarea deplină a angajamentelor.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3323 / 7947
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...