
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
21 Iunie 2025
Ștefania EnacheCu o experiență de peste 15 ani în domeniul litigiilor, Dana Bivol este recunoscută pentru expertiza sa în contenciosul comercial și administrativ, acoperind o gamă largă de dispute: litigii comerciale, conflicte între acționari, drept administrativ, fiscal, financiar-bancar, farmaceutic și proceduri de executare.
![]() |
Dana Bivol, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociatii |
Avocatura de business de astăzi este un mediu în schimbare în care atât doamnele cât și domnii, care au ales acest traseu profesional, trebuie să navigheze, descoperind „din mers” fiecare acțiune care se impune. Este un sector în care există multe provocări, dar și un potențial enorm pentru creștere și succes, datorită acțiunilor care se întreprind pentru a construi un mediu echilibrat. „Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. În ultimele decenii au existat progrese importante în ceea ce privește promovarea femeilor în poziții de top, femeile avocat reușind să echilibreze cu succes viața personală și profesională”, apreciază Dana Bivol, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații.
Fiecare profesionist din domeniul juridic , indiferent de gen, iese în evidență datorită abilităților pe care le are și datorită rezultatelor pe care le obține prin munca sa.
Femeile care au ales o carieră în avocatură reușesc să se facă remarcate printr-o serie de trăsături și realizări care reflectă atât schimbările pozitive din industrie, cât și abilități și calități personale care le diferențiază. „Au îndeosebi abilități de comunicare excepționale, dovedind capacitatea de a negocia și de a explica soluții juridice complexe într-un limbaj accesibil. De asemenea, se remarcă adesea printr-o abordare empatică și orientată spre soluții, căutând rezolvări care să fie benefice pe termen lung pentru toate părțile implicate. Această abordare poate fi deosebit de valoroasă în negocieri sau în rezolvarea litigiilor, unde capacitatea de a înțelege interesele și preocupările clientului este crucială”, punctează interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, Partenerul Popescu & Asociații amintește faptul că femeile care ajung în poziții de conducere în firmele de avocatură aduc un alt tip de leadership, mai colaborativ și mai incluziv, ceea ce contribuie la o cultură organizațională mai echilibrată, mai inovatoare și mai deschisă la schimbare. „Nu în ultimul rând, avocatura de business poate fi o profesie solicitantă, iar femeile din acest domeniu au fost adesea recunoscute pentru abilitatea de a gestiona mai multe sarcini simultan, atât la nivel profesional, cât și personal. Acest echilibru le face să fie extrem de eficiente și să își gestioneze timpul cu o disciplină remarcabilă”, completează avocatul.
---------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------
Diferențele devin din ce în ce mai atenuate
În societatea actuală continuă să existe diferențe de percepție între un bărbat și o femeie care practică avocatura de business, dar Dana Bivol apreciază că toate aceste diferențe devin din ce în ce mai atenuate. „De-a lungul anilor, bărbații au fost deseori percepuți ca fiind „mai autoritari” sau „mai puternici” în fața clientului, însă în ultima perioadă, femeile avocat s-au remarcat prin trăsături precum empatia și capacitatea de a „se conecta” cu oamenii, trăsături care pot fi percepute ca benefice în construirea unor relații durabile cu clienții”, atrage atenția Partenerul Popescu & Asociații.
În același timp, subliniază că dacă ar fi client și ar trebui să aleagă un avocat pentru a soluționa o speță, ar ține cont de faptul că alegerea unei doamne avocat ar putea aduce numeroase avantaje.
„Chiar dacă alegerea unui avocat nu trebuie să depindă de gen, există anumite trăsături și abilități asociate cu femeile avocat care ar putea fi extrem de valoroase într-un proiect juridic, precum abilitățile excelente de comunicare, abordarea detaliată și meticuloasă, abilitatea de a construi cazul într-o manieră inovativă etc. Așadar, alegerea unei doamne avocat poate fi o decizie inspirată atunci când se caută un avocat care să aducă nu doar competență profesională, dar și un set de trăsături care facilitează construirea unei relații de încredere, gestionarea cu tact a aspectelor sensibile și obținerea unui rezultat favorabil într-un mod eficient și echilibrat”, argumentează interlocutoarea BizLawyer.
În opinia sa, atunci când vine vorba despre măsurarea valorii și succesului unui avocat (indiferent de gen), criteriile ar trebui să fie aceleași pentru toți profesioniștii din domeniu, iar succesul nu ar trebui să fie determinat de sex, ci de calitățile și realizările individuale.
În acest context, amintește că printre principalele criterii care definesc valoarea și succesul unui avocat de business, indiferent de gen, se numără capacitatea profesională, capacitatea de negociere, inovația și gândirea strategică, reputația și integritatea, abilitățile de leadership etc. „În concluzie, succesul unui avocat ar trebui măsurat în primul rând prin aceste criterii obiective de competență, performanță și etică, fără a fi influențat de gen”, nuanțează Dana Bivol.
De altfel, interlocutoarea BizLawyer constată că, în ultimii ani s-au făcut progrese importante în promovarea diversității și incluziunii, ceea ce a condus la estomparea unor prejudecăți legate de gen, de experiență sau de stilul de lucru. „Un pas important în combaterea prejudecăților de orice fel și în orice domeniu este recunoașterea lor și abordarea lor directă. De asemenea, adoptarea unui stil de lucru profesional, etic și consistent este un mod eficient de a răspunde la prejudecăți. Persoanele care se concentrează pe excelență și performanță ajung să își câștige respectul și să depășească aceste bariere. În concluzie, reacția eficientă la prejudecăți implică o combinație de autoafirmare, educație continuă, susținerea colegilor și, bineînțeles, promovarea unui mediu de lucru care să valorizeze diversitatea și echitatea”, este de părere avocatul.
În ceea ce privește prezența tot mai evidentă a tehnologiei în activitatea avocațială, Partenerul Popescu & Asociații admite că , de-a lungul timpului, tehnologia a fost un domeniu predominant dominat de bărbați, mai ales în tehnologiile informației și în dezvoltarea software-urilor avansate. Totuși, în prezent, aceste percepții sunt din ce în ce mai puțin acceptate, iar femeile sunt din ce în ce mai prezente și active în tehnologie, inclusiv în domeniul avocaturii. „Tehnologia joacă un rol tot mai important, începând de la utilizarea unor instrumente pentru gestionarea documentelor și cercetării juridice, până la automatizarea unor procese și îmbunătățirea eficienței. Concepția că bărbații s-ar descurca mai bine în acest sector nu mai este actuală. De fapt, femeile pot aduce o abordare diferită și valoroasă, mai colaborativă și orientată către utilizarea tehnologiei pentru a rezolva problemele într-un mod mai eficient și mai accesibil”, completează Partenerul Popescu & Asociații.
Dana Bivol privește cu admirație către doamnele care reușesc să se facă remarcate în profesie, iar una dintre femeile lider pe care le admită este Ruth Bader Ginsburg, fostă judecătoare la Curtea Supremă a Statelor Unite ale Americii. „Ruth Bader Ginsburg a fost nu doar un avocat și judecător de excepție, dar și un lider care a luptat constant pentru drepturile fundamentale ale omului. Ea a inspirat nu doar femeile, ci și pe toți cei care cred în dreptate și în puterea schimbării. Viziunea sa asupra drepturilor omului, integritatea sa profesională și dedicarea față de justiție sunt trăsături care o fac un exemplu de urmat în orice domeniu, inclusiv în avocatură.”, argumentează avocatul.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Alegeri importante în carieră
Atunci când a pornit pe acest drum, Dana Bivol s-a lăsat ghidată de dorința de a înțelege și de a influența în mod pozitiv sistemul juridic, în special în domeniul avocaturii de business.
Astfel că, după ce a absolvit facultatea de drept cu rezultate excelente, a avut oportunitatea de a lucra în cadrul unei firme de avocatură de prestigiu, unde a dobândit experiență valoroasă în domenii diverse, precum dreptul comercial, dreptul concurenței, fuziuni și achiziții, dar și litigii complexe. „Un moment definitoriu a fost alegerea de a continua parcursul profesional în cadrul Popescu & Asociații, alături de Octavian Popescu. Această alegere m-a învățat importanța adaptabilității și a muncii într-un mediu extrem de dinamic și provocator. De asemenea, m-a ajutat să înțeleg cum să navighez în contexte juridice diferite și să gestionez relațiile cu clienți din culturi și reglementări variate”, mărturisește interlocutoarea BizLawyer.
Dana Bivol este de părere că în cazul unei femei avocat care face parte dintr-o echipă de succes, alegerea firmei și apartenența la o anumită organizație pot fi influențate de mai mulți factori esențiali care contribuie la cariera și satisfacția profesională.
Pentru ea, opțiunea de a se alătura echipei Popescu & Asociații a venit natural, prin prisma colaborării îndelungate cu Octavian Popescu, fiind influențată semnificativ de reputația sa impecabilă în domeniul avocaturii de business, atât la nivel local, cât și internațional. „Alături de acesta și de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Pot spune că Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională. Alături de această echipă minunată pot spune că fac parte dintr-o organizație de prestigiu, care îmi permite să învăț continuu, să lucrez pe proiecte de top și să am un impact semnificativ, în timp ce mențin un echilibru sănătos între viața profesională și cea personală”, susține interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Avocatura de business implică multă muncă și atenție la detalii
Cu o experiență de peste 15 ani în domeniul litigiilor, Dana Bivol este recunoscută pentru expertiza sa în contenciosul comercial și administrativ, acoperind o gamă largă de dispute: litigii comerciale, conflicte între acționari, drept administrativ, fiscal, financiar-bancar, farmaceutic și proceduri de executare.
Ca avocat pledant, a gestionat cu succes dosare complexe, inclusiv acțiuni pentru anularea actelor administrative, arbitraj internațional și litigii contractuale/delictuale.
Specializată în restructurare și insolvență, asistă companii în procese de reorganizare și redresare financiară, abordând cu pragmatism și eficiență mandate cu implicații juridice critice.
De asemenea, oferă consultanță strategică în dreptul concurenței și antitrust, gestionând investigații reglementare și litigii privind practici anticoncurențiale.
Expertiza sa în drept farmaceutic include consultanță privind conformitatea, autorizările și litigiile specifice industriei, fiind apreciată pentru înțelegerea profundă a reglementărilor sectoriale.
Certificată ca Practician în Insolvență, membră a Baroului București și a Uniunii Naționale a Barourilor din România, Dana este recunoscută în edițiile recente ale IFLR 1000 și Benchmark Litigation pentru promptitudine, dedicare și rezultate excepționale în dosare sensibile. Reputația sa se întemeiază pe abordarea orientată spre soluții practice, aliniate nevoilor clienților naționali și internaționali.
Parcursul său educațional include studii de licență și un master în dreptul afacerilor la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași, precum și un training postuniversitar în drept civil și procedural la Universitatea București. Pe lângă activitatea juridică, a contribuit la dezvoltarea literaturii juridice, printr-o serie de articole și capitole de carte, publicate în reviste de specialitate și volume colective.
De-a lungul timpului s-a făcut remarcată în foarte multe mandate relevante. Pe parcursul ultimului an, de exemplu, unul dintre cele mai complexe și relevante proiecte în care a fost implicată a fost consultanța juridică și asistarea CFO-ului unei importante companii din domeniul feroviar într-un litigiu de muncă. „Acest proiect a implicat nu doar o evaluare detaliată a reglementărilor din domeniul muncii, ci și o coordonare atentă a tuturor aspectelor legale legate de interpretarea normelor interne. Principala provocare a fost asigurarea conformității reglementărilor interne cu legislația muncii”, explică avocatul.
Un alt dosar important a fost cel în care a reprezentat un client într-un litigiu complex referitor la actualizarea prețului unui contract de achiziții publice.
De asemenea, a asistat o companie specializată în construcții civile și infrastructură în diverse aspecte juridice, inclusiv achiziții publice, contracte de construcție și conformitate legislativă. „Mandatul a implicat și revizuirea procedurilor interne, cum ar fi regulamentele de muncă, contractele colective și politicile de conformitate. Principala provocare a fost gestionarea complexității unui proiect multidisciplinar, care a necesitat integrarea cerințelor legale din diverse domenii”, arată interlocutoarea BizLawyer.
Totodată, a reprezentat o companie globală din industria FinTech într-un litigiu comercial cu un partener local din România. Mandatul a implicat navigarea unui cadru juridic complex, respectiv analiza cadrului legal național și international, pentru a asigura elaborarea unei strategii eficiente și protejarea intereselor clientului.
„Aceste proiecte reflectă diversitatea și complexitatea activității din avocatura de business și demonstrează importanța unui avocat de business care să înțeleagă atât reglementările legale internaționale, cât și cerințele specifice fiecărui sector în parte. Fiecare dintre aceste proiecte a implicat o atenție deosebită la detalii și o abordare strategică, esențială pentru a obține cele mai bune rezultate pentru clienți”, concluzionează Dana Bivol.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 41 / 2038 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...