
Women Lawyers | Pentru Mateea Codreanu, apartenența la echipa Mușat & Asociații, în care a evoluat până la poziția de Partener, a fost decisivă în formarea sa: ”Este o provocare să începi parcursul avocațial ca avocat stagiar într-o firmă de avocatură lider, dar totodată și o premisă pentru o dezvoltare profesională rapidă”
10 Iunie 2025
Ștefania EnacheMateea Codreanu susține că, în cariera sa de aproape 12 ani de avocatură, nu s-a confruntat cu prejudecăți. „Țin să mulțumesc în egală măsură colegilor de la Mușat & Asociații și clienților noștri pentru acest lucru”, transmite avocatul.
![]() |
Mateea Codreanu, Partener Muşat & Asociaţii |
În viața oricărui profesionist există momente cheie, care îi pot influența în mod decisiv parcursul. Pentru Mateea Codreanu, Partener Mușat & Asociații, alegerea unei cariere juridice în domeniul avocaturii a reprezentat „momentul zero” în etapa de pregătire pentru traiectoria sa profesională viitoare, dar decisivă a fost selecția strategică a firmei de avocatură cu care urma să colaboreze. „Am avut în vedere exclusiv cele mai mari firme din România, și am ales locul care îmi oferea oportunități de creștere neegalate de alte societăți de avocatură, expunere la cazuri complexe, privilegiul de a lucra cu avocați reputați și cu cele mai mari nume de clienți din mediul de business local și internațional, precum și acces la toate resursele pe care o astfel de firmă de top le oferă. Este o provocare să începi parcursul avocațial ca avocat stagiar într-o firmă de avocatură lider, dar totodată și o premisă pentru o dezvoltare profesională rapidă - dovadă a acestui fapt fiind chiar prilejul acestui interviu”, subliniază avocatul.
În prezent, rolul unui avocat de business este unul complex, extinzându-se cu mult dincolo de practica juridică tradițională. Un profesionist care activează în această industrie trebuie să aibă capacitatea de a înțelege o gamă largă de domenii juridice și de a fi la curent cu legile și reglementările în continuă dinamică. Dar, în contextul pe care îl trăim, astfel de atribute nu sunt suficiente, fiind necesar ca avocații de business să înțeleagă obiectivele de afaceri ale clienților și să ofere sfaturi practice, orientate spre soluții particularizate și adaptate fiecărei situații, și să preîntâmpine potențiale aspecte problematice.
„A fi femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă a explora și a profesa într-un domeniu caracterizat și de echilibrarea raportului tradiție – modernitate, în sensul că femeile din lumea avocaturii, printre altele, echilibrează așteptările tradiționale ale societății cu cerințele unei cariere juridice moderne, de succes. Desigur, ca în orice domeniu, provocările există și pentru doamne, și pentru domni, însă am constatat oportunități tot mai mari pentru femei, precum și o recunoaștere sporită a capacităților, abilităților și contribuțiilor acestora în domeniu. Cred că acestea se datorează, în principal, eticii remarcabile a muncii și atenției la detalii, abilității de construire a relațiilor cu clienții, adaptabilității și creativității aplicate nevoilor de business ale fiecărui client”, apreciază interlocutoarea BizLawyer.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

→ Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție. Monia Dobrescu, Partener: ”Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic. Tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”
--------------------------------------------------------------------------
Echipele diversificate au cele mai mari performanțe
În opinia sa, criteriile-cheie care stau la baza aprecierii valorii și succesului unui avocat sunt rezultatele obținute și satisfacția clienților, competența profesională, conduita etică, eficiența și valoarea adăugată în gestionarea și rezolvarea mandatului/proiectului încredințat de client, impactul pozitiv asupra afacerii clientului (performanța afacerii, impact pozitiv financiar), recunoașterea și reputația profesională. Iar aceste elemente pe care le-a nominalizat se aplică deopotrivă tuturor avocaților, reprezentând criterii obiective. „Pe de altă parte, percepția, ca și criteriu eminamente subiectiv, este puternic influențată de factori precum compatibilitatea client – avocat, experiența colaborării, motivele pentru care clienții aleg să acorde încredere unor anume avocați pe care îi consideră cei mai potriviți raportat la nevoile acestora”, completează Partenerul Mușat & Asociații.
De altfel, Mateea Codreanu susține că, în cariera sa de aproape 12 ani de avocatură, nu s-a confruntat cu prejudecăți. „Țin să mulțumesc în egală măsură colegilor de la Mușat & Asociații și clienților noștri pentru acest lucru”, transmite avocatul.
Din poziția sa de avocat care se implică zilnic în mandate complexe în domeniul serviciilor și platformelor digitale, dar și din postura consumatorului zilnic „de tehnologie”, Mateea Codreanu indică faptul că dezvoltarea continuă și tot mai accelerată a tehnologiei este salutară. „Din cunoștințele mele, femeile care activează în domeniul tehnologiei sunt extrem de capabile și contribuie în mod semnificativ (uneori decisiv) la procesul de inovare. Am citit multe studii care arată că echipele diversificate au cele mai mari performanțe și pot afirma acest lucru și din experiența practică, raportat la echipa noastră de avocați din cadrul Mușat & Asociații. Marile corporații lucrează activ pentru a combate decalajul de gen în domeniul tehnologiei, și nu numai, prin promovarea inițiativelor de diversitate și incluziune, bazate pe abilitățile inerente ale fiecărei persoane”, explică interlocutoarea BizLawyer.
De asemenea, referitor la aportul tehnologiei în munca avocațială, a constatat că tehnologia are rolul de a amplifica și extinde abilitățile umane, dar nu de a le înlocui. „Tehnologia funcționează adeseori ca un multiplicator sau „catalizator” de abilități și eficientizare (a se vedea motoarele și programele de căutare legislativă și jurisprudențială). Personal, îmi este clar că abilitățile umane profesionale, precum experiența, gândirea vizionară, cunoașterea juridică și practică, rămân și vor rămâne în continuare esențiale pentru a interpreta datele pe care le oferă tehnologia și pentru a oferi asistență juridică strategică nuanțată, adaptată fiecărui mandat, fiecărui client”, detaliază Partenerul Mușat & Asociații.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Mandate cu impact în economie
Activitatea zilnică derulată de Mateea Codreanu implică mandate complexe, cu impact major asupra afacerii clienților.
În anul 2024, a asistat alături de colegii săi din Departamentul de Protecția Consumatorilor din cadrul Mușat & Asociații clienți locali și internaționali din toate sectoarele de activitate (audiovizual, platforme digitale, FMCG, industria automobilelor, textilelor, electrocasnicelor, jucăriilor) în legătură cu cele mai complexe aspecte privind comerțul electronic, regulile de etichetare, reducerile de preț, publicitatea, practicile neloiale.
„Toate mandatele au fost de impact, mai ales proiectele în care am asistat clienții în investigații de proporții derulate la nivel european și național de către Comisia Europeană, respectiv de către Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor”, susține avocatul.
În acest context, interlocutoarea BizLawyer menționează faptul că, în ultima perioadă, activitatea sa juridică s-a concentrat în mod semnificativ pe aspecte privind asigurarea conformității cu Regulamentul privind serviciile digitale (DSA) și legislația aferentă, inclusiv în ceea ce privește moderarea conținutului pentru platformele online mari și foarte mari, transparența publicității online, obligațiile platformelor online. „Judecând după debutul anului 2025, pot estima că și în acesta an legislația privind serviciile digitale va rămâne un obiectiv-cheie pentru avocații din UE, care vor juca un rol crucial în a ajuta companiile să se conformeze cerințelor reglementărilor europene și naționale, prin efectuarea de evaluări ale riscurilor și dezvoltarea de strategii pentru atenuarea acestora”, atrage atenția Partenerul Mușat & Asociații.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Școala Mușat & Asociații
Pentru Mateea Codreanu, apartenența la echipa Mușat & Asociații a fost decisivă în formarea sa. Avocatul precizează că legătura indisolubilă între școala Mușat & Asociații și firma de avocatură Mușat & Asociații, precum și proiectele în care a fost implicată reprezintă atât motivele pentru care a ales această echipă, cât și elementele esențiale în baza cărora a reușit să își ia un angajament față de cele mai înalte standarde de practică juridică, și, cel mai important, să mențină acest angajament și 12 ani mai târziu. „Le mulțumesc pe această cale mentorilor, colegilor și prietenilor mei din cadrul M&A, și pot susține cu tărie că peste alți 12 ani, angajamentul meu va rămâne neclintit, devenind mai consolidat, mai bogat în experiențele și cunoștințele care se vor adăuga celor deja sedimentate”, afirmă avocatul.
De altfel, în echipa Mușat & Asociații activează și femeia lider pe care o admiră cel mai mult: Anca Buta Mușat. „Mi-a fost alături încă din primul an de stagiatură, ca avocat partener coordonator al echipei. Anca este lider în lumea avocaturii de business de peste 20 de ani, fiind recunoscută și apreciată atât pe plan local, cât și internațional, de toți actorii din piață”, mărturisește juristul.
În acest context, subliniază faptul că printre calitățile pe care le admiră cel mai mult la Anca sunt modalitatea specifică în care abordează provocările și găsește soluțiile cele mai potrivite, gândirea strategică, adaptabilitatea, atenția extraordinară pe care o are la detalii, integritatea, empatia, și, foarte important, autenticitatea – o trăsătură esențială pentru un avocat complet.
„De asemenea, am perceput-o mereu ca fiind foarte preocupată de construirea comunității, aici la Mușat & Asociații, în mediul profesional, dar și dincolo de acesta. O admir și pentru că, înțelegând cel mai bine contextul business și importanța diverselor perspective în domeniul juridic, Anca a căutat să creeze mereu medii incluzive. De altfel, este Membru Fondator al Asociației Române de Dreptul Concurenței (ARCON) - grup național afiliat International League of Competition Law, axat pe studiul dreptului concurenței, proprietății intelectuale și concurenței neloiale, unde Anca ocupă în prezent funcția de vicepreședinte. Mă bucur că am avut șansa de a învăța atât de multe de la Anca și îi sunt recunoscătoare că îmi este în continuare alături, în activitățile juridice și nu numai”, nuanțează Mateea Codreanu.
--------------------------------------------------------------------------
Citește și

--------------------------------------------------------------------------
Interlocutoarea BizLawyer mai spune că principalele avantaje pentru orice avocat care activează în cadrul Mușat & Asociații sunt, fără îndoială, direct proporționale cu elementele care caracterizează firma, și anume, reputația și prestigiul de care se bucură Mușat & Asociații de aproximativ 35 ani, oportunitatea de a lucra în orice tip de proiect și de a asista cei mai importanți clienți români și internaționali, provocările mandatelor de zi cu zi, șansa de a învăța de la cei mai buni și de a dispune de resursele și tehnologiile necesare pentru a excela în munca de avocat, sinergia echipelor. „Cele de mai sus sunt doar o parte a factorilor care conduc în mod accelerat la dezvoltarea individuală a statutului profesional al avocaților din cadrul Mușat & Asociații”, încheie avocatul.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 43 / 2037 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...