ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la Mușat & Asociații, firmă care a format generații de avocați de excepție. Monia Dobrescu, Partener: ”Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic. Tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”

14 Aprilie 2025   |   Ștefania Enache

În munca derulată de un avocat, femeie sau bărbat, important este clientul și rezultatul obținut pentru el, spune Monia Dobrescu

Monia Dobrescu, Partener Muşat & Asociaţii

 
 
Doamnele dovedesc zi de zi faptul că avocatura nu mai este de foarte mult timp o profesie în care domină bărbații. Reprezentantele sexului frumos au reușit să se impună în acest domeniu, arătând că succesul este rezultatul muncii dedicate, al perseverenței și spiritului competitiv, al atenției la detalii. Managementul activității într-o industrie atât de dinamică, așa cum este avocatura de business, necesită implicare totală, dar și promptitudine și capacitate mare de a rezista la stresul cotidian.  „A fi femeie azi, în general, și femeie în lumea avocaturii de business, în special, înseamnă a naviga într-un peisaj în permanentă schimbare, unde găsim multe provocări, unele foarte dificile, dar în care avem și o serie de oportunități”, punctează Monia Dobrescu, Partener Mușat & Asociații.


Femeile din avocatură au posibilitatea, prin munca lor, prin rezultatele obținute, dar și prin realizărilor lor, să contribuie la schimbarea percepțiilor tradiționale despre rolurile de gen în profesia juridică.

În acest context, Monia Dobrescu amintește faptul că o serie de femei din lumea avocaturii s-au dovedit a fi mentori pentru noile generații de avocate, contribuind la creșterea și dezvoltarea profesională a acestora. „ Avem în avocatură și femei lider, fiind cunoscut că tot mai multe doamne au ajuns în poziții de management și există deja demonstrația abilităților lor de conducere”, nuanțează Partenerul Mușat & Asociații.

În această profesie complexă și complicată, femeile avocat se remarcă prin empatie, implicare, putere de muncă și reziliență, abilități excelente de comunicare și capacitatea de a înțelege nevoile clientului. Totodată, ele au o abilitate naturală de a-i motiva pe cei din jur și de a crea un mediu pozitiv de lucru, încurajând dezvoltarea personală. „Perseverente și cu o inteligență emoțională crescută, femeile au un impact semnificativ și contribuie la îmbunătățirea sistemului juridic”, subliniază interlocutoarea BizLawyer.

--------------------------------------------------------------------------

                        Citește și

→   LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”

--------------------------------------------------------------------------

Se mai păstrează reminiscențe ale stereotipurilor tradiționale de gen

Chiar dacă nu mai atinge nivelul înregistrat în urmă cu ceva timp, iar societatea a evoluat enorm în ultimii ani, există în continuare situații în care doamnele se confruntă cu reminiscențe ale stereotipurilor tradiționale de gen. „Din păcate, lucrul acesta poate influența relațiile dintre colegi sau chiar dintre avocați și clienți, avocați și alte persoane în raporturile care se creează în acordarea asistenței juridice”, atrage atenția avocatul.

Partenerul Mușat & Asociații își argumentează punctul de vedere precizând că apar cazuri în care bărbații sunt percepuți a fi mai autoritari sau mai pragmatici, în timp ce femeilor li se atribuie alte calități, cum ar fi orientarea lor naturală spre diplomație, spre colaborare, spre găsirea unor soluții pașnice. „Criteriile care ar măsura just valoarea și succesul unui avocat nu ar trebui să se raporteze la diferențele de gen, ci mai degrabă la competențele acestuia, rezultatele sale profesionale, contribuția față de comunitate etc.”, apreciază Monia Dobrescu.

Deși  există concepția că bărbații se descurcă mai bine în tehnologie, femeile au arătat contrariul, excelând și în această direcție și contribuind semnificativ la inovații și dezvoltări în acest domeniu. „Abilitățile din domeniul tehnologic sunt determinate mai degrabă de nivelul de educație, mediul de dezvoltare, interesele personale, structura personalității, diverse oportunități de învățare pe care o persoană le-a avut pe parcursul vieții etc”, consideră interlocutoarea BizLawyer.



     Citește și

→   Fondul regional de private equity Booster Capital a ajuns la un acord pentru achiziția unei participații semnificative în compania românească Bisbag


→   Fondul de private equity Trinity Investments Management are în vizor pentru achiziții două companii poloneze și una românească din domeniul alimentar



→   MaxBet România, în proces avansat de vânzare prin Oakvale Capital | Doi jucători strategici, listați la Londra, printre ofertanți




De altfel, Monia Dobrescu precizează faptul că este de necontestat rolul tehnologiei în viețile noastre. În plus, în avocatură a îmbunătățit semnificativ eficiența și calitatea muncii specialiștilor. Astfel, de la automatizarea diverselor activități și până la accesul facil la diverse informații ți resurse online, tehnologia a adus industria juridică într-o altă eră, în care nimic nu este mai ușor decât să te vezi cu un client care este la mii de kilometri distanță sau cu un coleg care are termen într-un alt oraș. „În perioada pandemiei, tehnologia a fost esențială pentru a păstra un mediu de lucru sigur și a facilitat menținerea unei comunicări permanente și facile, chiar și în condițiile lucrului de la distanță. Deși online-ul s-a dezvoltat rapid într-o situație de criză, astăzi continuăm să simțim beneficiile lui”, detaliază Partenerul Mușat & Asociații.

În munca derulată de un avocat, femeie sau bărbat, important este clientul și rezultatul obținut pentru el. Acesta este și motivul pentru care diferențele de gen nu au ce căuta atunci când vine vorba despre alegerea furnizorului de servicii juridice. Prin urmare, atunci când are o speță, un client nu ar trebui să facă diferența între o femeie sau un bărbat avocat, ci trebuie să aleagă cel mai potrivit avocat care și-a demonstrat competența în acel domeniu. „Dacă avocatul acela se dovedește a fi o femeie, atunci sunt șanse mari ca acest client să beneficieze de o abordare holistică, în care avocata se preocupă de a obține un rezultat excelent pentru el, luînd în considerare interesele lui, impactul unor rezultate posibile ale dosarului, arătând o atenție sporită la detalii, o adaptabilitate remarcabilă și abordând o atitudine colaborativă și pragmatică, orientată spre soluții”, transmite Monia Dobrescu.

                        Citește și


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”


→   Lady Lawyer | De vorbă cu Ana-Maria Baciu, Managing Partner, BACIU PARTNERS: ”Experiența mea a arătat de cele mai multe ori că diferențele nu există între femei și bărbați, cât între oameni mai dispuși, și respectiv mai puțin dispuși, să accepte, să înțeleagă și să îmbrățișeze schimbarea, de orice fel ar fi aceasta”



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 71 / 2026
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...