ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Constructorul lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva: Ne gândim să acţionăm statul român în judecată pentru rezilierea contractului

02 Septembrie 2019   |   AGERPRES

Reprezentanţii Asocierii subliniază că proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,141 km, al Autostrăzii Lugoj - Deva, după o colaborare "extrem de dificilă" cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost finalizat şi se aştepta recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune.

 
 
Constructorul lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva se gândeşte "foarte serios" să facă plângeri penale şi să acţioneze statul român în judecată, considerând că ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a reziliat contractul într-un mod abuziv.

"Noi ne dorim să găsim o soluţie care să mulţumească toate părţile implicate, să deblocăm situaţia actuală. Din păcate, până acum ne-am lovit de un refuz total din partea companiei (CNAIR - n. r.). Am avut discuţii, în ultima perioadă, inclusiv cu ministrul Transporturilor. Fără rezultat. Domnul ministru Cuc a decis, fără bază legală, rezilierea contractului. Am avut întotdeauna deschiderea de a continua şi finaliza acest proiect, chiar dacă asta a însemnat pierderi pentru noi. Acest blocaj inventat de autorităţile române din cine ştie ce motive obscure ne determină să ne gândim foarte serios să facem plângeri penale şi să acţionăm statul român în judecată. Abia acum putem înţelege de ce investitorii străini, atraşi de promisiunile guvernanţilor şi de imaginea idilică prezentată, după ce ajung în România nu ştiu cum să fugă mai repede", afirmă într-un comunicat remis AGERPRES reprezentanţii Asocierii care a câştigat contractul de execuţie a lotului 3.


În plus, având în vedere blocarea recepţiei şi predarea lotului 3 al autostrăzii Lugoj-Deva, Asocierea trebuie să informeze organizaţiile europene competente despre această situaţie, astfel încât să ia măsurile considerate oportune.

Reprezentanţii Asocierii subliniază că proiectul construirii lotului 3, în lungime de 21,141 km, al Autostrăzii Lugoj - Deva, după o colaborare "extrem de dificilă" cu Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), a fost finalizat şi se aştepta recepţia lucrărilor şi punerea în funcţiune.

"După două săptămâni de aşteptare şi cu construcţia finalizată, răspunsul dat de autorităţile române şi ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a fost, în mod surprinzător, rezilierea contractului", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, piedicile înregistrate de Asocierea Teloxim CON - Comsa - Aldesa Construcciones - Arcades Eurometudes pe parcursul derulării proiectului, cât şi rezilierea contractului în momentul în care construirea lotului 3 a fost finalizată, "ridică mari semne de întrebare despre integritatea şi buna credinţă a autorităţilor statului, care intenţionat au adus întârzieri în desfăşurarea lucrărilor".

"Trebuie să spunem că, deşi au fost anumite întârzieri din partea CNAIR în primirea autorizaţiilor de construcţie, întârzieri datorate în principal unei modificări a Acordului de Mediu la data de 21 ianuarie 2014, Asocierea a putut începe lucrările pentru proiect în mod eficient. Măsurile suplimentare solicitate de CNAIR pentru obţinerea Acordului de mediu au fost respectate de Asociere în totalitate, însă, ne-au creat un prejudiciu financiar şi au avut impact şi asupra termenului de execuţie", susţine constructorul.

Acesta subliniază că a transmis, în conformitate cu prevederile contractuale, o serie de notificări către arbitrul ales de comun acord, notificări rămase fără răspuns constructiv.

"În septembrie 2017, în decizia luată de Curtea Internaţională de Arbitraj, ne-a fost recunoscută extinderea termenului de execuţie şi a decis ca CNAIR să plătească revendicările pe care antreprenorul le avea deja câştigate în valoare aproximativă de 12.000.000 lei. CNAIR a refuzat plata acestei sume", se mai menţionează în comunicat.

Reprezentanţii constructorului spaniol afirmă că, în urma acestor întâmplări, CNAIR şi-a exercitat pe deplin forţa "într-o manieră absolut abuzivă", încălcând toate clauzele contractuale anterioare, continuând să ameninţe Asocierea cu penalităţi, neconformităţi, instrucţiuni de remediere.

"Cu rea-credinţă şi într-un mod complet abuziv, conducerea CNAIR, după ce a stabilit oficial toate aceste probleme şi după ce noi am executat aceste lucrări timp de mai bine de un an, a transmis o notificare, în decembrie 2017, prin care am fost informaţi că nu doreşte să plătească niciuna dintre lucrările executate şi în care practic nu recunoaşte Autorizaţia de Construcţie semnată de ministrul Transporturilor cu noile planuri de deviere a drumului naţional", mai precizează sursa citată.

Potrivit documentului, Asocierea a solicitat mai multe întâlniri cu miniştrii de resort în primele luni ale anului 2018, dar care nu au dus la o reconciliere şi o colaborare în interesul continuării şi finalizării construcţiei pe lotul 3 al autostrăzii Deva-Lugoj şi, cu toate acestea, deşi toate soluţiile tehnice şi plăţile au fost blocate, Asocierea a continuat să lucreze cu bani din fonduri proprii, deoarece autoritatea contractantă a refuzat să facă plăţile.

Comunicatul mai semnalează că situaţia a părut că se va schimba în luna mai 2018, când CNAIR a avut o nouă conducere, blocarea lucrărilor a încetat, iar ritmul de lucru a fost intensificat pentru recuperarea întârzierilor, finalizarea şi darea în folosinţă a porţiunii de autostradă. Însă, spre sfârşitul proiectului, pe data de 26 iunie 2019, a avut loc o nouă şedinţă oficială, unde s-a discutat despre faptul ca proiectul se apropie de sfârşit şi se estimează că autostrada va putea fi dată în trafic în aproximativ o lună. Cu această ocazie, s-a pus sub semnul întrebării modalitatea contractuală de efectuare a plăţilor rămase.

"Lucrările s-au desfăşurat cu o normalitate absolută până când s-a schimbat din nou conducerea CNAIR şi, pe la mijlocul lunii iulie 2019, este numită aceeaşi echipă care anterior a acţionat abuziv împotriva noastră. Evident, avem din nou sentimentul că suntem şantajaţi, numai că, acum, lucrările sunt practic finalizate şi gata de a fi puse în funcţiune. (...) Este pentru noi cu atât mai frustrant ce se întâmplă acum cu cât, pe data de 25 iulie, domnul ministru Cuc, împreună cu directorul general al CNAIR şi echipa sa, a vizitat şantierul şi a afirmat că toate lucrările practic sunt finalizate şi gata de a fi puse în trafic. În mod surprinzător, a fost felicitat şi project managerul pentru munca depusă. Tot atunci s-a stabilit ca lotul să fie deschis traficului la data de 12 august 2019", mai spun reprezentanţii Asocierii.

Constructorul a anunţat pe 12 august că lucrările aferente proiectului au fost finalizate şi că nu există impedimente de ordin tehnic sau contractual pentru ca CNAIR să nu efectueze recepţia proiectului şi punerea sa în funcţiune, iar finisajele actuale sunt în afara corpului autostrăzii şi se pot executa fără a încurca traficul, ceea ce înseamnă că nu împiedicau recepţia lucrării.

"De asemenea, Asocierea consideră o imprudenţă deschiderea unilaterală, în data de 13 august, de către CNAIR, a traficului la Nodul Ilia, existând pericolul unui risc pentru utilizatori şi nu îşi asumă nicio responsabilitate cu privire la această situaţie, având în vedere că recepţia s-a realizat fără o coordonare corespunzătoare între Părţi. Totodată, Asocierea subliniază că a depus mari eforturi pentru finalizarea lucrărilor, luând în considerare nu doar lipsa plăţilor pentru lucrările efectuate şi certificate pentru plată, ci şi nerespectarea de către CNAIR a deciziilor Comisiei de Adjudecare a Disputelor, derivate din pretenţiile Asocierii de la începerea lucrărilor, care sunt obligatorii", se mai scrie în comunicat.

Potrivit sursei citate, în prezent, CNAIR are o datorie de 99,216 milioane lei faţă de Asociere, derivată în principal din revendicări estimate de Comisia de Adjudecare a Disputelor şi lucrări certificate şi aprobate de inginer, care, însă, nu au fost autorizate de CNAIR. Din cele 99,216 milioane de lei, suma de 15,5 milioane de lei fără TVA este aferentă ecoductului 1 neplătit de CNAIR încă din anul 2016.

"Pe 9 august, am primit două scrisori de intimidare, prima cu Actul Adiţional al Extinderii Garanţiilor, deja semnat de toţi membrii CNAIR şi prin care am fost invitaţi să-l semnăm, deşi nu se ajunsese la niciun acord cu privire la acest subiect, iar a doua scrisoare conţinând o factură cu penalităţi de 73.000.000 de lei pentru curăţarea şanţurilor lucrării în timpul execuţiei, cu toate că există o decizie a Comisiei de Adjudecare a Disputelor prin care sunt respinse penalităţile solicitate. În ceea ce priveşte recepţia lotului 3, CNAIR ne-a transmis că pentru a o autoriza este necesar să extindem perioada de garanţie contractuală a proiectului de la 4 la 10 ani, adică 6 ani suplimentari, fără costuri pentru compania de stat. Noi am propus extinderea la 8 ani, cu limitare la parte din contract", explică reprezentanţii Asocierii.

În opinia lor, această solicitare a CNAIR este total ilegitimă, deoarece este lipsită de o bază contractuală.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) a reziliat miercuri contractul lotului 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva. Joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Transporturilor, Răzvan Cuc, a anunţat că lotul 3 al Autostrăzii Lugoj-Deva va fi preluat de CNAIR care va face în regie proprie lucrările ce mai trebuiau executate de constructorul spaniol, astfel încât traficul să fie deschis.

La rândul său, directorul general al CNAIR, Sorin Scarlat, a precizat că pe acest lot de autostradă au fost identificate 60 de neconformităţi, fapt care ar putea constitui un record, însă a dat asigurări că se poate circula pe el.

"Istoricul acestui contract a fost unul tumultuos. Din 2014 până în 2019 am avut 60 de neconformităţi. Asta înseamnă abateri de la normele tehnice, abateri de la cerinţele de calitate asumate de antreprenor prin caietul de sarcini. Acesta este lucrul principal care ne-a făcut să cerem o garanţie extinsă, care nu este o cerinţă abuzivă, având în vedere problemele care au fost de-a lungul derulării contractului. Sunt probleme de calitate pe acest lot. Noi dorim să obţinem un produs pe care l-am plătit sau îl plătim, în nişte condiţii. Nu pot să plătesc o lucrare la un anumit nivel de calitate şi să găsesc altceva. (...) Se poate circula pe ea. În momentul în care vor fi finalizate toate lucrările de taluze, şanţuri, colectare şi evacuare a apelor, garduri de protecţie se poate circula pe această autostradă", a menţionat Scarlat.

Ministrul a trecut în revistă o serie de probleme care au fost identificate la execuţia acestui tronson de autostradă.

"Avem o cedare de terasament pe secţiunea de la km 76+02 - km 76+209. S-a emis un raport de neconformitate în 17.11 2011. Cedare terasament km 57+300 - km 57+500, pe partea dreaptă a proiectului, cedare de terasament km 58+500 pe partea stângă a proiectului, fisuri longitudinale şi transversale pe suprafaţa stratului de balast stabilizat pe sectorul km 68+550 - km 68+920 pe partea stângă a proiectului, fisuri longitudinale şi transversale pe suprafaţa stratului de balast stabilizat pe sectorul km 68+550 - km 68+920 pe partea dreaptă a proiectului, multe alte fisuri, crăpături în stratul de balast stabilizat de la km 56+460, km 56+490 partea stângă a proiectului, cedare de taluz de rambleu în zona de acostament între km 56+370 - m 556+490 stânga. La fel, s-au emis rapoarte de neconformităţi. Eu, pe acest şantier, am făcut până în acest moment 5 inspecţii. Nu am grăbit niciodată şi nu am spus antreprenorului când să facă recepţia. Recepţia finală a fost cerută de constructor", a spus acesta.

În aceste condiţii, CNAIR a solicitat constructorului să mărească garanţia de la 4 la 10 ani, însă acesta, deşi iniţial a părut că este de acord, s-a răzgândit ulterior şi a venit cu o serie de condiţii.

"În urmă cu 3 săptămâni m-am deplasat la Hunedoara, unde am avut o discuţie cu antreprenorul, el asigurându-ne că se poate face recepţia finală, comisia de recepţie fiind de altă părere, inclusiv consultantul. La acea dată am discutat cu constructorul şi i-am solicitat să ne dea o parte din autostradă, aproximativ 800 de metri, pentru a putea deschide lotul 4, care era perfect funcţional. S-a opus. Nouă legea ne permite să facem recepţia parţială - nu erau neconfomităţi şi probleme pe acei 800 de metri - au fost preluaţi şi a fost deschis lotul 4. Ce mi-au spus atunci cei de la firma respectivă: Ne faceţi recepţia pe tot lotul, altfel nu vă dăm nimic! Problema lor, pentru că, în momentul în care pe kilometrii pe care i-am menţionat sunt probleme, CNAIR m-a informat că poziţia experţilor este aceea de a mări perioada de garanţie de la 4 la 10 ani. (...) După ce am făcut vizita la Hunedoara, li s-a dat o perioadă de 10 zile pentru a pune în siguranţă - vorbim de garduri, vorbim de decolmatarea şanţurilor pentru asigurarea scurgerii apelor - pentru a putea fi deschis traficului acest lot de autostradă. Joia trecută s-au împlinit cele 10 zile. Aceştia şi-au exprimat intenţia de a avea o discuţie cu mine în cursul zilei de luni, la ora 15:00, lucru care s-a şi întâmplat. Au venit reprezentanţii firmei şi am discutat problemele pe care le avem şi ce solicitări are CNAIR către constructor. Eu am plecat la ora 17:00 şi a rămas domnul director Scarlat. (...) Prezentându-le rapoartele, pozele şi toate elementele care sunt favorabile prelungirii garanţiei şi susţin această ipoteză, chiar şi dânşii au admis că trebuie prelungită garanţia pentru anumite porţiuni de autostradă. M-a informat domnul director că se prefigurează această prelungire a garanţiei de 8 ani. După care, au revenit marţi la sediul CNAIR, unde au spus că nu mai sunt de acord cu 8 ani, sunt de acord să dea garanţie doar 7 ani cu anumite condiţii: ca CNAIR să renunţe la acele penalităţi de 73 de milioane şi din totalul garanţiei de 58 de milioane care ar fi trebuit prelungită pentru acei 8 ani să li se returneze o sumă, astfel încât garanţia să rămână la valoarea de 11 milioane (de lei - n. r.)", a explicat Răzvan Cuc.

Constructorul lotului 3 al Autostrăzii Lugoj - Deva este Asocierea formată din SC Teloxim CON SRL - Comsa SA - Aldesa Construcciones SA - SC Arcadis Eurometudes SA.

Cu mai mult de un secol de experienţă în spatele său, Comsa Corporacion îşi desfăşoară activitatea în principal în domeniul infrastructurilor şi ingineriei industriale, servicii şi tehnologie, concesiuni şi energie regenerabilă. Compania este prezentă în 24 de ţări, precum România, Andorra, Algeria, Argentina, Australia, Brazilia, Chile, Columbia, Croaţia, Danemarca, Franţa, Letonia, Lituania, Maroc, Mexic, Paraguay, Peru, Polonia, Portugalia, Spania, Suedia , Elveţia, Turcia şi Uruguay.

Comsa Corporacion este a şaptea cea mai mare companie spaniolă din sector, are o cifră de afaceri de 1,08 miliarde euro şi peste 7.700 de angajaţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6937 / 7945
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Clifford Chance Badea a asistat PIB Group Europa în tranzacția care marchează debutul companiei britanice pe piața de brokeraj de asigurări din România. Ce avocați au făcut parte din echipa coordonată de Nadia Badea, Partener Clifford Chance
CMS alături de PPC în încheierea unui acord strategic cu MYTILINEOS Energy & Metals pentru dezvoltarea unui portofoliu de proiecte fotovoltaice de până la 2GW, în patru țări | Horea Popescu și Mircea Moraru (CMS România) au coordonat echipa internațională care a asistat compania elenă de utilităţi electrice pe parcursul acestei proiect complex
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează asistent ̸ ă | secretar ̸ ă recepție
Zamfirescu Racoți Vasile & Partners primește la Londra premiul Firma Anului în România pentru litigii de brevete, acordat de Managing IP. Alina Tugearu (partener): “Suntem mândri că proiectele pe care le-am derulat sunt remarcate de comunitatea internațională a profesioniștilor în proprietate intelectuală și că munca noastră primește o recunoaștere de un asemenea calibru. Premiul aparține în primul rând echipei care stă în spatele acestor rezultate remarcabile”
SIMION & BACIU câștigă distincțiile Firma Anului în Domeniul Mărcilor și Firma Anului în Domeniul Drepturilor de Autor și Desene în România în cadrul prestigioasei gale Managing IP EMEA. Ana-Maria Baciu (managing partner) a fost desemnată Practicianul Anului în România
Avocații firmei Mitel & Asociații au lucrat anul trecut în 10 tranzacții de M&A, principalele mandate venind din sectorul medical, domeniul securității și managementul riscului și energie | Interesul pentru ținte de achiziții din România se menține ridicat din partea unor investitori cu profil mixt – fonduri de investiții ̸ private equity și investitori strategici. Sorin Mitel, Senior Partner: Se poate remarca și un interes crescut din partea companiilor din Asia, care își fac tot mai mult simțită prezența în România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...