
Cooperativa Ţara Mea a preluat activitatea de centralizare, stocare şi livrare a 150 de producători români de legume
13 Mai 2020
AGERPRESAnaliza de piaţă făcută de Cooperativa Ţara Mea în ultimii 5 ani arată că România este capabilă să asigure consumul integral de legume şi fructe al locuitorilor săi.
Cooperativa agricolă Ţara Mea a preluat, începând cu luna aprilie, activitatea de centralizare, stocare şi livrare a 150 de producători români de legume, urmând să îi ajute să livreze toate cantităţile obţinute către hypermarketuri, informează un comunicat al asociaţiei.
Potrivit sursei citate, livrările către hypermarketuri au demarat miercuri după un proces de înregistrare şi centralizare.
"Producătorii români s-au confruntat, în ultima perioadă, cu pierderi enorme, din cauza faptului că lanţurile de livrare au fost grav afectate de situaţia Covid. Pentru că este extrem de greu să anticipeze comenzile, multe legume au rămas nerecoltate pe câmp sau nelivrate, aducând pierderi masive în activităţile micilor producători. Lupta dintre producătorii români şi hypermarketuri trebuie sa înceteze. Ambele părţi au perfectă dreptate. Din verigă lipsea un lanţ, o altă meserie, aşa cum este peste tot în lume. De azi înainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea şi livrarea devin treaba specialiştilor de la Cooperativa Ţara Mea", susţin reprezentanţii Cooperativei.
Potrivit sursei citate, livrările către hypermarketuri au demarat miercuri după un proces de înregistrare şi centralizare.
"Producătorii români s-au confruntat, în ultima perioadă, cu pierderi enorme, din cauza faptului că lanţurile de livrare au fost grav afectate de situaţia Covid. Pentru că este extrem de greu să anticipeze comenzile, multe legume au rămas nerecoltate pe câmp sau nelivrate, aducând pierderi masive în activităţile micilor producători. Lupta dintre producătorii români şi hypermarketuri trebuie sa înceteze. Ambele părţi au perfectă dreptate. Din verigă lipsea un lanţ, o altă meserie, aşa cum este peste tot în lume. De azi înainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea şi livrarea devin treaba specialiştilor de la Cooperativa Ţara Mea", susţin reprezentanţii Cooperativei.
Analiza de piaţă făcută de Cooperativa Ţara Mea în ultimii 5 ani arată că România este capabilă să asigure consumul integral de legume şi fructe al locuitorilor săi.
Reprezentanţii Cooperativei susţin că fermierii români pot oferi produsele necesare, iar hypermarketurile, în ciuda părerii generale, vor să distribuie produse româneşti prin reţele proprii, însă singurele verigi lipsă în acest lanţ sunt absenţa aparaturii şi a centrelor de colectare şi lipsa de experienţă a producătorilor în estimarea, centralizarea, sortarea şi livrarea legumelor.
"Precomenzile şi însămânţarea trebuie făcute centralizat, cu un an înainte, pe baza estimărilor din anul trecut. E firesc ca un hypermarket să nu poată lucra cu 300 de producători mici. Aceasta este o altă activitate, care necesită organizare şi cunoaşterea perfectă a lanţului de producţie. Am preluat noi acest proces anevoios pentru fermierii români, pentru 150 de fermieri APIA, în această perioadă extrem de plină de încercări pentru ei. Am reuşit deja să îi centralizăm, să înţelegem nevoia fiecăruia şi din data de 6 mai să livrăm. Mesajul pentru hypermarketuri este: producătorii români îşi fac treaba lor: produc. Restul este altă meserie, nu trebuie condamnaţi. Mesajul pentru producătorii supăraţi pe hypermarketuri este: hypermarkepturile îşi fac treaba lor: vând. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea şi livrarea sunt altă meserie", spune preşedintele Cooperativei Ţara Mea, Florin Burculescu.
În acest context, reprezentantul asociaţiei afirmă că sistemele profesionale de irigaţie, cel puţin la fermierii mici, sunt aproape inexistente, iar irigarea în primul rând şi apoi toate procesele sine qua non pentru producţia de legume sunt executate cu maşini rudimentare şi greu de utilizat. "Este urgent să investim în agricultură. În primul rând în sistemele de irigaţii, apoi într-un kit de supravieţuire a agricultorului, care să conţină cel puţin insecticide şi îngrăşăminte, în linii de sortare şi ambalare. Nu e firesc să ajungem să producem, în propria ţară, legume mai scumpe decât cele din import, doar pentru că nu avem maşini. Au fost situaţii în care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decât din România, pentru că fermierii noştri recoltează manual", subliniază Burculescu.
Cooperativa Ţara Mea atrage atenţia că, deşi România are un teren fertil, oameni dornici de muncă şi o capacitate de producţie enormă, lipsesc aproape complet aparatura, sistemele de irigaţie, centrele de sortare, stocare şi de ambalare, centralizarea. În această perioadă, ţările din jur, spre exemplu Polonia, au înţeles şi au investit enorm în agricultură şi astfel pot să facă export. "Este cel mai oportun moment să investim în agricultura românească, măcar cât să asigurăm integral consumul propriu, pentru întreaga ţară. Putem face asta. Teren există, fermierii noştri sunt oameni muncitori, iar partea care lipseşte din lanţ - comenzile şi distribuţia - o vom asigura noi. Fermierii au nevoie de centre de colectare şi de aparatură performantă ca să poată face fata cerinţelor hypermarketurilor", a adăugat preşedintele Cooperativei Ţara Mea.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 6676 / 8802 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...