
Deloitte România a asistat RetuRO în obținerea de la ING Bank a celui mai mare credit verde privat din România, în valoare de 426 mil. lei. Due diligence juridic, realizat de avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal
25 Iulie 2023
BizLawyerAceasta constă într-un credit de investiții în valoare de 343 de milioane de lei, pe o perioadă de cinci ani, și un credit pentru capital de lucru de 83 de milioane de lei, pe o perioadă de doi ani.
![]() |
Aceasta constă într-un credit de investiții în valoare de 343 de milioane de lei, pe o perioadă de cinci ani, și un credit pentru capital de lucru de 83 de milioane de lei, pe o perioadă de doi ani. Finanțarea va fi folosită de RetuRO pentru înființarea celor 17 centre regionale unde ambalajele returnate vor fi numărate, sortate și pregătite pentru reciclare, pentru a investi în sistemul informatic care stă la baza funcționării proiectului, dar și în alte activități operaționale.
În acest moment, sunt deja contractate trei centre regionale de numărare și sortare, care sunt în pregătire pentru momentul Go Live, două centre mari la Timișoara și București și unul mai mic, la Cluj. Acestea trei permit lansarea Sistemului Returnare-Garanție, iar RetuRO va finaliza negocierile și pentru celelalte, care vor fi operaționale etapizat, până la mijlocul anului viitor.
Sistemul Garanție-Returnare presupune plata unei garanții de 50 de bani de fiecare dată când un consumator cumpără o băutură îmbuteliată și recuperarea acesteia, pe loc, în momentul în care returnează ambalajul la unul din punctele de colectare organizate de comercianți în cadrul magazinelor, fără a fi condiționat de prezentarea bonului fiscal. Cumpărătorul nu este obligat să returneze ambalajul în magazinul din care a cumpărat băutura, ci își poate recupera garanția de la orice magazin. Garanția se va aplica produselor precum bere, mixuri de bere, mixuri de băuturi alcoolice, cidru, alte băuturi fermentate, sucuri, nectaruri, băuturi răcoritoare, ape minerale şi ape de băut de orice fel, vinuri şi spirtoase, în ambalaje de unică folosință din plastic, sticlă sau aluminiu, cu volumul cuprins între 0,1 și 3 litri. Regula este valabilă și pentru societățile din industria ospitalității, care comercializează aceste produse, dar, în acest caz, garanția este reținută doar pentru produsele consumate în afara locației. Sistemul Garanție-Returnare va deveni funcțional la finalul lunii noiembrie 2023. De la această dată, producătorii, importatorii și comercianții de băuturi sunt obligați să respecte o serie de cerințe impuse de legislație.
„Finanțarea obținută de RetuRO este esențială pentru funcționarea Sistemului de Garanție-Returnare în România. Demersurile pentru găsirea unei instituții bancare care să sprijine acest proiect strategic unic și de amploare au început încă din luna decembrie 2022. A fost un proces care a durat șase luni, dar ne-am bucurat de sprijinul echipei Deloitte România, care ne-a asistat pe parcursul acestui traseu îndelungat. Practic, ne-am adresat tuturor băncilor mari din România, am explicat sistemul, beneficiile lui și ce vrem să facem, iar, în final, am încheiat un acord cu banca câștigătoare, ING Bank. A fost foarte important să avem lângă noi parteneri cu care împărtășim valori comune, modul în care privim dezvoltarea societății pe termen lung, progresul și implicarea într-un viitor sustenabil”, a declarat Cătălina Marga, CFO, RetuRO.
Practica de consultanță financiară a Deloitte România a asigurat asistența în vederea identificării surselor de finanțare necesare și în procesul de obținere a împrumutului de la ING Bank. Echipa implicată a fost formată din Radu Dumitrescu, Partener Coordonator, Magdalena Turiac, Director Adjunct, care a coordonat proiectul, și Ruxandra Vasile, Senior Associate. De asemenea, la succesul proiectului a contribuit o echipă de avocați din cadrul Reff & Asociații| Deloitte Legal, care a asigurat demersul de due diligence juridic, prin Georgiana Singurel, Partener, Silvia Axinescu, Senior Managing Associate, din practica de drept comercial, Patricia Enache, Senior Managing Associate, din echipa specializată în drept în domeniul financiar-bancar, și Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate, din echipa specializată în dreptul concurenței.
„Implicarea echipei multidisciplinare formată din specialiști Deloitte și avocați din cadrul Reff & Asociații | Deloitte Legal în acest proiect a fost caracterizată nu doar de dedicare pe parcursul celor șase luni, ci și de entuziasm și de mândrie profesională, pentru că am contribuit la obținerea uneia dintre cele mai mari finanțări verzi din România, care va contribui, la rândul său, la implementarea celui mai important proiect local de economie circulară, ale cărei efecte asupra țării noastre vor fi de mare impact și de durată”, a declarat Magdalena Turiac, Director Adjunct, Consultanță Financiară, Deloitte România.
RetuRO Sistem Garanţie Returnare S.A. este o companie creată de un consorţiu de trei acţionari privaţi – Asociaţia Berarii României pentru Mediu, Asociaţia Producătorilor de Băuturi Răcoritoare pentru Sustenabilitate şi Asociaţia Retailerilor pentru Mediu - şi un acţionar public, statul român, prin autoritatea centrală de mediu, Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, a explicat Gemma Webb, CEO și Președinte RetuRO, în cadrul unei conferințe Deloitte pe tema finanțării sustenabile.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1411 / 8809 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...