
După preluarea activelor CEZ, Eurohold vrea să devină un jucător regional pe piaţa energiei, inclusiv în România
28 Iulie 2021
AgerpresGrupul a achiziţionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group şi CEZ Bulgaria, care coordonează şi administrează toate unităţile CEZ Group din Bulgaria.
Grupul Eurohold, proprietarul Euroins Romania, a anunţat miercuri că a finalizat achiziţionarea activelor grupului energetic ceh CEZ din Bulgaria pentru 335 milioane euro şi subliniază că pasul următor este transformarea într-un jucător regional pe piaţa energiei, inclusiv în România, informează un comunicat de presă.
În ceea ce a fost cea mai mare tranzacţie din acest an, din regiunea Europei de Sud-Est, Eurohold a preluat 67% din participaţia la cel mai mare distribuitor de energie electrică din Bulgaria - CEZ Distribution Bulgaria (cota de piaţă de 40%) şi cel mai mare furnizor de energie electrică - CEZ Electro Bulgaria, precum şi 100% din capitalul celui mai mare comerciant autorizat de energie electrică - CEZ Trade Bulgaria.
Grupul a achiziţionat, de asemenea, compania de servicii IT CEZ ICT Bulgaria, parcul solar Free Energy Project Oreshetz, centrala electrică pe bază de biomasă Bara Group şi CEZ Bulgaria, care coordonează şi administrează toate unităţile CEZ Group din Bulgaria.
"După integrarea cu succes a filialelor Grupului CEZ, Eurohold îşi propune să sprijine actualul şi viitorul program de investiţii al CEZ din Bulgaria, concentrându-se pe serviciul pentru clienţi, actualizarea şi întreţinerea reţelei, inovaţiile, tehnologiile şi digitalizarea, precum şi energia regenerabilă şi eficienţa energetică. Eurohold îşi va concentra dezvoltarea viitoare în două sectoare principale - asigurările şi energia. Obiectivul nostru este transformarea Eastern European Electric Company (EEEC) într-unul dintre cei mai mari furnizori de servicii de utilităţi din regiunea Europei Centrale şi de Sud-Est", a declarat preşedintele Consiliului de Supraveghere al Eurohold, Assen Christov,
Eurohold Bulgaria este un grup de afaceri independent, lider în regiunea CEE / SEE / CSI şi cel mai mare holding din Bulgaria. Acesta operează în domeniul asigurărilor, leasingului, vânzărilor de maşini, gestionarea de active şi servicii de investiţii. Eurohold este listat la Bursa de Valori din Sofia şi Varşovia. Eurohold deţine Euroins Insurance Group (EIG), unul dintre cele mai mari grupuri de asigurări independente din regiunea CEE / SEE / CSI, care operează în 11 ţări şi deţine filiale în Bulgaria, România, Macedonia de Nord, Ucraina, Georgia, Rusia şi Belarus. EIG operează şi în Grecia şi Polonia şi are operaţiuni de asigurare de nişă în Spania şi Italia. În prezent, grupul de asigurări are mai mult de 4 milioane de clienţi şi peste 3.000 de angajaţi.
La începutul acestui an, Comisia Europeană a aprobat preluarea de către fondul de investiţii Macquarie Infrastructure and Real Assets (Europe) Limited a anumitor active care au legătură cu producţia şi distribuţia de electricitate din România, deţinute de grupul ceh CEZ.
Activele implicate în tranzacţie constau în şapte companii, inclusiv reţeaua de distribuţie a energiei electrice, furnizarea de electricitate şi cel mai mare parc eolian pe uscat din Europa de la Fântânele - Cogealac.
Ondrej Safar, directorul general al CEZ România, estima că vânzarea operaţiunilor din România s-ar putea finaliza în prima jumătate a anului 2021, după obţinerea aprobărilor de la autoritatea de concurenţă de la Bruxelles şi de la Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT). După această tranzacţie, grupul CEZ va rămâne activ în România, concentrându-se pe activitatea de trading de energie şi servicii energetice.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4192 / 8809 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...