
Lichidarea a două companii municipale şi începerea insolvenţei pentru o a treia, în atenţia CGMB
28 Iulie 2021
AgerpresUlterior aprobării dizolvării societăţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor, Consiliile de Administraţie selectează lichidatorii.
Proiecte de hotărâre privind lichidarea companiilor municipale Cimitire Bucureşti SA şi Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA şi demararea procedurii de insolvenţă pentru Pază şi Securitate Bucureşti SA vor fi dezbătute în şedinţa Consiliului General al Municipiului Bucureşti (CGMB) din 2 august.
Două dintre proiectele de hotărâre prevăd că Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar al companiilor municipale Cimitire Bucureşti SA şi Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA aprobă dizolvarea şi lichidarea acestor societăţi.
Ulterior aprobării dizolvării societăţilor în Adunările Generale ale Acţionarilor, Consiliile de Administraţie selectează lichidatorii.
În referatele de aprobare ale celor două proiecte sunt oferite date privind situaţia financiară a companiilor.
* Compania Municipală Cimitire Bucureşti (CMCB) SA nu a înregistrat venituri în 2018, iar în exerciţiile financiare 2018, 2019, 2020 a avut o pierdere cumulată de 19.837.846 de lei. Fondul de salarii în 2020 a fost de 8.049.052 de lei. În acelaşi timp, Administraţia Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU) a executat în 2020 cheltuieli de personal de 21.329.000 de lei şi cheltuieli bugetare totale de 46.432.000 de lei. Cheltuielile cu salariile au o pondere de 47% din capitalul social al CMCB, constituit din fonduri publice.
"Dovada că înfiinţarea societăţii Compania Municipală Cimitire Bucureşti SA nu a fost şi nu este o soluţie oportună şi benefică pentru municipalitate constă în datele despre funcţionarea concretă a acesteia, aceasta fiind în prezent la limita insolvenţei, respectiv a falimentului. (...) ACCU are acelaşi domeniu de activitate ca CMCB SA, prestând acelaşi tip de serviciu public, dar în fapt, prin dublarea organigramelor şi a bugetelor celor două entităţi, (...) se creşte în mod inutil nivelul cheltuielilor publice", arată referatul de aprobare.
* Compania Municipală Tehnologia Informaţiei Bucureşti SA nu a reuşit să îndeplinească suficiente contracte din domeniul de activitate, care este unul dintre cele mai dezvoltate din Capitală, dovada fiind situaţiile financiare la finalul tuturor anilor de la înfiinţarea societăţii, ce reflectă pierderi (circa 1,4 milioane de lei în 2018, aproximativ 4 milioane de lei în 2019 şi circa 357.000 de lei în 2020).
Mai mult, aşa cum reiese şi din raportul auditorului extern pentru anul 2020, societatea este supusă unor riscuri privind posibilitatea continuării activităţii din cauza unor procese pe rol împotriva sa, a pandemiei provocate de COVID-19 şi situaţiei financiare în care se afla compania la finalul anului 2020.
Pe de altă parte, consilierii municipali vor lua o decizie privind proiectul de hotărâre care prevede că Municipiul Bucureşti, prin CGMB, în calitate de acţionar majoritar al Companiei Municipale Pază şi Securitate Bucureşti SA, aprobă demararea procedurii de insolvenţă, prin procedură simplificată, a acestei societăţi.
Se acordă un mandat expres reprezentanţilor Municipiului Bucureşti, prin CGMB, în Adunarea Generală a Acţionarilor societăţii pentru convocarea Adunării Generate a Acţionarilor companiei municipale în vederea aprobării demarării procedurii de insolvenţă, prin procedură simplificată.
Conform raportului de specialitate, printr-o adresă din 28 aprilie, directorul general al Companiei Municipale Pază şi Securitate Bucureşti SA a informat Consiliul de Administraţie cu privire la situaţia economico-financiară a companiei, concluzia fiind că, din cauza datoriilor acumulate, "a salariilor foarte mari date cu uşurinţă unui personal TESA supradimensionat" încă de la început, din cauza imposibilităţii de a încheia noi contracte sau de prelungire a celor existente, singura soluţie rămâne solicitarea intrării în procedura de insolvenţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4195 / 8811 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...