ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energonuclear semnează un contract cu Candu Energy în etapa pregătitoare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă

25 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare.

 
 
Nuclearelectrica anunţă avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.).

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care: actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA); actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară; definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil; documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare; actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară; reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.


"Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităţilor Candu al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare", menţionează compania.

Potrivit sursei citate, finalizarea noilor capacităţi nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%. "În plus, proiectele vor susţine dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare, precum şi alte industrii colaterale", susţine Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA.

"Mă bucur şi salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 de la Cernavodă. Parteneriatul cu SUA şi Canada va permite ţării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care şi le asumă. Acesta este un pas important şi sunt foarte optimist că în viitor vom fi o ţară independentă energetic", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La rândul său, prim secretarul adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA, Kathryn Huff, a subliniat că "acordul interguvernamental (IGA) dintre România şi Statele Unite semnat în 2020 demonstrează interesele comune ale naţiunilor de a colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică şi decarbonare". "Semnarea acestui prim contract pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4 este un pas major, susţine obiectivele IGA şi continuă relaţia puternică dintre ţările noastre în domeniul energiei nucleare", a spus Huff.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

"Energia nucleară este un instrument esenţial în obiectivul nostru către o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economică în Canada încă de la sfârşitul anilor 1960, atunci când tehnologia reactoarelor nucleare Candu a devenit operaţională. În toţi aceşti ani, s-a dovedit incredibil de fiabilă şi eficientă. Am avut plăcerea să împărtăşim acest know-how cu prietenii şi aliaţii noştri. Anul acesta, sărbătorim jumătate de secol de cooperare nucleară cu România şi 25 de ani de succes Candu la Unitatea 1 Cernavodă, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Aşteptăm cu nerăbdare să susţinem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice", a afirmat Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.

Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 - 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în domeniul nuclear a început în 1981, când preşedintele Ronald Reagan a aprobat primul împrumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavodă.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este societatea naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, la care statul deţine 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea societăţii la bursă în 2013.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2630 / 7916
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...