ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Energonuclear semnează un contract cu Candu Energy în etapa pregătitoare a proiectului Unităţilor 3 şi 4 de la Cernavodă

25 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare.

 
 
Nuclearelectrica anunţă avansarea Proiectului Unităţilor CANDU 3 şi 4 de la Cernavodă, iar în cadrul etapei pregătitoare, EnergoNuclear S.A., compania de proiect, a semnat primul contract cu Candu Energy.

Potrivit unui anunţ postat pe site-ul Bursei de Valori Bucureşti (BVB), Candu Energy va oferi servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea unor documentaţii necesare demarării Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 (printre care actualizarea documentelor de bază de licenţiere, actualizarea ghidurilor de securitate nucleară, actualizarea listei modificărilor de proiect cu funcţii de securitate nucleară etc.).

Contractul semnat de EnergoNuclear S.A. (EN) cu Candu Energy acoperă achiziţia de servicii de inginerie pentru elaborarea şi actualizarea documentaţiilor necesare relansării Proiectului Unităţilor Candu 3&4, printre care: actualizarea documentelor baza de autorizare (DBA); actualizarea ghidurilor de securitate nucleară (GSN) elaborate anterior pentru Unităţile 3 şi 4 Cernavodă, pentru a se conforma cu cerinţele DBA şi cu cele mai recente coduri şi standarde aplicabile canadiene, precum şi cu cerinţele directivei UE de securitate nucleară; definirea livrabilelor de inginerie care vor fi elaborate în fazele 2 şi 3, conţinutul acestora fiind astfel stabilit încât să poată fi elaborate estimări ale cantităţii de livrabile de inginerie şi de complexitate a conţinutului fiecărui livrabil; documentul de evaluare care subliniază elementele cheie ale opţiunilor de arhitectură propuse pentru implementarea controlului părţii nucleare; actualizarea şi dezvoltarea modificărilor de proiect legate de securitate nucleară care vor demonstra că Proiectul Unităţilor 3&4 respectă cerinţele Directivei privind securitatea nucleară; reevaluarea structurilor civile existente şi confirmarea faptului că acestea vor fi adecvate scopului lor pentru încă 60 de ani (inclusiv pe durata de viaţă post-retehnologizare) de la punerea în funcţiune a unităţilor.


"Aprobată în aprilie 2021 în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acţionarilor Nuclearelectrica, strategia de continuare a Proiectului Unităţilor Candu al Centralei Nucleare Cernavodă este implementată în trei etape, în conformitate cu experienţa internaţională în construcţia de centrale nucleare. Etapa pregătitoare a început cu capitalizarea şi operaţionalizarea companiei de proiect, Energonuclear S.A., şi va avea o durată de 24 de luni, timp în care se vor contracta servicii de asistenţă tehnică, juridică, financiară şi de inginerie şi se vor efectua studiile şi evaluările necesare", menţionează compania.

Potrivit sursei citate, finalizarea noilor capacităţi nucleare Candu va aduce multiple beneficii socio-economice. Astfel, vor fi generate indirect până la 19.000 de locuri de muncă. De asemenea, 20 de milioane de tone de CO2 vor fi evitate anual cu patru unităţi în operare iar contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie, la nivel naţional va creşte la 36%. Contribuţia energiei nucleare în producţia totală de energie fără emisii de CO2, la nivel naţional, va creşte la 66%. "În plus, proiectele vor susţine dezvoltarea lanţului intern de aprovizionare, precum şi alte industrii colaterale", susţine Cosmin Ghiţă, CEO Nuclearelectrica SA.

"Mă bucur şi salut semnarea primului contract care avansează dezvoltarea Proiectului Unităţilor CANDU 3&4 de la Cernavodă. Parteneriatul cu SUA şi Canada va permite ţării noastre să atingă obiectivele de decarbonare pe care şi le asumă. Acesta este un pas important şi sunt foarte optimist că în viitor vom fi o ţară independentă energetic", a declarat Virgil Popescu, ministrul Energiei.

La rândul său, prim secretarul adjunct pentru Energie Nucleară din cadrul Departamentului pentru Energie al SUA, Kathryn Huff, a subliniat că "acordul interguvernamental (IGA) dintre România şi Statele Unite semnat în 2020 demonstrează interesele comune ale naţiunilor de a colabora pentru atingerea obiectivelor de securitate energetică şi decarbonare". "Semnarea acestui prim contract pentru finalizarea Unităţilor 3 şi 4 este un pas major, susţine obiectivele IGA şi continuă relaţia puternică dintre ţările noastre în domeniul energiei nucleare", a spus Huff.

În august 2021, România a semnat un Memorandum de Înţelegere (MoU) cu Canada pentru a consolida şi susţine în continuare cooperarea în proiecte civile de energie nucleară, ca urmare a unei relaţii de 55 de ani între Canada şi România în industria nucleară.

"Energia nucleară este un instrument esenţial în obiectivul nostru către o economie net zero. A fost un pilon pentru dezvoltarea economică în Canada încă de la sfârşitul anilor 1960, atunci când tehnologia reactoarelor nucleare Candu a devenit operaţională. În toţi aceşti ani, s-a dovedit incredibil de fiabilă şi eficientă. Am avut plăcerea să împărtăşim acest know-how cu prietenii şi aliaţii noştri. Anul acesta, sărbătorim jumătate de secol de cooperare nucleară cu România şi 25 de ani de succes Candu la Unitatea 1 Cernavodă, una dintre cele mai de succes centrale din lume. Aşteptăm cu nerăbdare să susţinem această cooperare fructuoasă cu noi proiecte nucleare comune, în timp ce facem eforturi să ne atingem împreună obiectivele privind schimbările climatice", a afirmat Annick Goulet, ambasadorul Canadei în România.

Proiectul Unităţilor CANDU este inclus în Strategia Energetică a României, pentru perioada 2019 - 2030, cu perspectivă pentru 2050, precum şi în Planul Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, ca pilon al independenţei energetice a României şi al atingerii obiectivelor de decarbonare ca stat membru al UE. În acest sens, România a semnat la 9 octombrie 2020 un Acord Interguvernamental privind cooperarea în domeniul proiectelor de energie nucleară, care a fost recent ratificat şi de Parlamentul României, prin Legea nr.199/2021, având un sprijin larg şi fiind adoptat cu o majoritate de voturi.

De asemenea, în octombrie 2020, US Exim Bank şi-a exprimat, printr-un Memorandum de Înţelegere încheiat cu Ministerul Energiei, interesul de a finanţa proiecte mari de investiţii în România, inclusiv de tipul celor nucleare, în valoare totală de 7 miliarde de dolari.

Colaborarea cu Statele Unite ale Americii în domeniul nuclear a început în 1981, când preşedintele Ronald Reagan a aprobat primul împrumut US Exim pentru proiectul Unitatea 1 Cernavodă.

Compania Naţională "Nuclearelectrica" SA este societatea naţională românească producătoare de energie electrică, termică şi de combustibil nuclear care funcţionează sub autoritatea Ministerului Energiei din România, la care statul deţine 82,49% din acţiuni şi alţi acţionari, 17,50%, după listarea societăţii la bursă în 2013.

Nuclearelectrica contribuie cu peste 18% din energia nucleară la producţia totală de energie şi cu 33% la producţia totală de energie fără CO2 din România.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 1154 / 37633
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
EXCLUSIV | MPR Partners intră în al treilea arbitraj ICSID, cu pretenții de cca. 383 mil. €, alături de avocații biroului newyorkez Squire Patton Boggs. De cealaltă parte, lângă reclamanți stă o firmă cu 1200 de avocați și 30 de birouri pe mai multe continente
RTPR, lead counsel pentru GreenGroup la achiziția UAB Ecso din Lituania | Avocații au lucrat în 15 tranzacții de M&A, semnate de la începutul anului. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Echipa noastră de Corporate ̸ M&A a avut o vară „fierbinte”
Studiu Refinitiv | Sectorul fuziunilor şi achiziţiilor a frânat puternic în primul semestru al acestui an. Activitatea de M&A a scăzut cu 21 % la nivel global, iar în Europa Estică regresul a fost de 18 %. Câteva firme de avocați cu prezență la București strălucesc, însă, în clasamentele globale și europene
Avocații Kinstellar spun că au remarcat preocuparea angajatorilor de a creiona strategii de menținere a personalului-cheie, fiind mandatați în acest sens cu elaborarea unor programe de tip Stock Option Plan sau a unor scheme de bonusare în funcție de performanțe. Activitate intensă în practica de Employment, cu mandate diverse și o echipă expusă la proiecte cu un caracter multidisciplinar
Noul ghid al Comitetului European pentru Protecția Datelor ar putea aduce o creștere statistică a sancțiunilor, spun avocații Wolf Theiss, firmă cu o echipă dedicată proiectelor din acest domeniu | Biroul din București a asistat clienții în tranzacții complexe, care au implicat aspecte mai sofisticate de protecția datelor. Potențialii cumpărători ai unei afaceri sunt din ce în ce mai interesați să înțeleagă riscurile la care se expun din perspectiva protecției datelor și care sunt modalitățile de a se proteja
Wolf Theiss promovează trei avocați din linia a doua care au participate la unele dintre cele mai importante tranzacţii. Brian Jardine, Managing Partner: Promovarea, recunoaștere a contribuțiilor profesionale deosebite la consolidarea poziției de lider pe piața românească a biroului din București
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a Senior Associate | Banking & Finance
LegiTeam: Reff & Associates is looking for an Associate | Banking & Finance
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Laura Elena Ionașcu, medie finală 9,79 (2021): Cred că notele din timpul facultății pot fi, într-o anumită măsură, indicatori pentru performanța pe care o vei avea în practică, dar succesul profesional nu este determinat de acest aspect. De o importanță majoră sunt și abilitățile practice dobândite, competențele personale, abilitățile de comunicare, de relaționare, de organizare
Arbitrajul KELAG-Kärntner Elektrizitäts-Aktiengesellschaft and others v. Romania intra în linie dreaptă după ce părțile și-au ales arbitrii. România a mers pe mâna unui avocat cu o bogată experiență în comerț internațional, care a lucrat timp de 20 de ani pentru guvernul mexican
BizLawyer îi prezintă pe cei mai buni absolvenți din generația lor | Ion Arhiliuc a trecut Prutul pentru a studia Dreptul la Iași și a fost unul dintre cei mai buni absolvenți din generația anului 2021, cu nota 9,60: ‘Media a atras anumite oportunități. Apreciez că România oferă toate oportunitățile necesare unui profesionist, însă depinde de fiecare dacă uzează de aceste pârghii’
Pe masa de lucru a avocaților Mitel & Asociații au ajuns proiecte legate de protecția datelor cu caracter personal din ce în ce mai sofisticate. Mădălina Mitel, Partener: Data Protection a devenit o practică de sine stătătoare la nivelul societății noastre, iar mandatele primite sunt dintre cele mai diverse și provocatoare
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...