
Fondul European de Investiţii a semnat un acord de împrumut subordonat de 15 milioane lei cu Patria Credit IFN
04 Iulie 2023
AgerpresProgramul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanţare pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice şi private substanţiale în sprijinul unei redresări durabile.
Fondul European de Investiţii (FEI) a semnat un acord de împrumut subordonat în valoare de 15 milioane lei (3 milioane euro) cu Patria Credit IFN, parte a grupului Patria Bank.
Conform unui comunicat remis, marţi, spre publicare, tranzacţia este susţinută de InvestEU, instrumentul de finanţare menit să genereze investiţii suplimentare în valoare de peste 372 de miliarde euro până în 2027, în sprijinul priorităţilor politice ale Uniunii Europene.
Operaţiunea va permite Patria Credit să îşi extindă în continuare operaţiunile, în ceea ce priveşte numărul de clienţi şi dimensiunea portofoliului, în special în domeniul microfermelor cu acces limitat la credite tradiţionale.
În acelaşi timp, împrumutul pe 10 ani are ca scop îmbunătăţirea capacităţii Patria Credit IFN de a atrage resurse suplimentare de finanţare externă.
Conform unui comunicat remis, marţi, spre publicare, tranzacţia este susţinută de InvestEU, instrumentul de finanţare menit să genereze investiţii suplimentare în valoare de peste 372 de miliarde euro până în 2027, în sprijinul priorităţilor politice ale Uniunii Europene.
Operaţiunea va permite Patria Credit să îşi extindă în continuare operaţiunile, în ceea ce priveşte numărul de clienţi şi dimensiunea portofoliului, în special în domeniul microfermelor cu acces limitat la credite tradiţionale.
În acelaşi timp, împrumutul pe 10 ani are ca scop îmbunătăţirea capacităţii Patria Credit IFN de a atrage resurse suplimentare de finanţare externă.
Această tranzacţie prelungeşte parteneriatul dintre FEI şi Patria Credit, care a început în urmă cu 11 ani, prin diverse instrumente de sprijin, datorită cărora Patria Credit a acordat împrumuturi care beneficiază de o garanţie UE pentru microîntreprinderi, în special în zonele rurale, îmbunătăţind astfel accesul la finanţare pentru aceşti antreprenori. Până în prezent, peste 4.200 de credite au ajuns în afacerile locale prin cadrul programelor EaSI şi InvestEU, un echivalent de peste 129 de milioane de lei.
"Instrumentele de consolidare a capacităţilor s-au dovedit a fi un instrument foarte util, punând în legătură instituţiile europene cu partenerii locali pentru a face mai uşor de accesat finanţarea pentru cei mai mici actori din economie. De aceea, prin intermediul programului InvestEU, suntem bucuroşi să ne unim din nou forţele cu Patria Credit, pentru a le consolida baza de capital şi, în cele din urmă, pentru a genera un nou sprijin pentru fermierii şi legumicultorii români în vremuri dificile", a declarat Marjut Falkstedt, directorul executiv al FEI.
Raluca Andreica, director general Patria Credit, a subliniat, la rândul său, că parteneriatul cu FEI este unul strategic şi ajută instituţia să se dezvolte şi să continue misiunea de îmbunătăţire a nivelului incluziunii financiare în România.
"Acest nou împrumut înseamnă foarte mult pentru noi. Pe de o parte, dovedeşte încrederea pe care FEI ne-o acordă, pe de altă parte, atestă creşterea noastră susţinută din ultimii ani şi dedicarea faţă de microfinanţarea rurală din România. În cei peste 19 ani de experienţă alături de antreprenorii din mediul rural, şi nu numai, am învăţat că incluziunea financiară este unul dintre paşii importanţi pentru dezvoltarea economiei", a spus Raluca Andreica.
Patria Credit IFN a înregistrat în 2022 un profit net de 1,55 milioane de euro şi a raportat o creştere a portofoliului cu 22%, la o valoare de 32,5 milioane de euro. IFN-ul este cel mai mare finanţator al fermelor mici, sub 10 ha, din mediul rural, iar peste 79% dintre microcreditele acordate de aceasta sunt oferite cu garanţie europeană InvestEU, prin parteneriatul strategic cu Fondul European de Investiţii şi programele EaSI şi InvestEU.
Sprijinul afacerilor micilor fermieri este demonstrat şi de profilul portofoliului de clienţi, care provin preponderent din marile bazine legumicole şi accesează credite pentru susţinerea investiţiilor în agricultură.
Planurile de dezvoltare pentru 2023 ale Patria Credit includ continuarea creşterii susţinute, cu menţinerea grupului ţintă tradiţional de clienţi, inclusiv extinderea către alte zone geografice cu deficit de servicii bancare ale ţării.
FEI este parte din Grupul BEI (Banca Europeană de Investiţii). Acesta sprijină întreprinderile mici din Europa, îmbunătăţind accesul acestora la finanţare prin intermediul unei game largi de intermediari financiari selectaţi, cum ar fi bănci, societăţi de garantare şi de leasing, furnizori de microcredite şi fonduri de capital privat. FEI concepe şi oferă instrumente de finanţare prin capitaluri proprii şi împrumuturi care promovează obiectivele UE de sprijinire a antreprenoriatului, a creşterii, a inovării, a cercetării şi dezvoltării, a tranziţiei ecologice şi digitale şi a ocupării forţei de muncă.
Programul InvestEU oferă Uniunii Europene o finanţare pe termen lung prin mobilizarea unor fonduri publice şi private substanţiale în sprijinul unei redresări durabile. De asemenea, contribuie la mobilizarea investiţiilor private pentru priorităţile de politică ale UE, cum ar fi programul european "Green Deal" şi tranziţia digitală. Programul InvestEU reuneşte sub un singur acoperiş multitudinea de instrumente financiare ale UE disponibile în prezent pentru a sprijini investiţiile în Uniunea Europeană, făcând finanţarea proiectelor de investiţii în Europa mai simplă, mai eficientă şi mai flexibilă. Programul este alcătuit din trei componente: Fondul InvestEU, Centrul consultativ InvestEU şi portalul InvestEU. Fondul InvestEU este pus în aplicare prin intermediul partenerilor financiari care vor investi în proiecte utilizând garanţia de 26,2 miliarde euro de la bugetul UE. Întreaga garanţie bugetară va susţine proiectele de investiţii ale partenerilor de implementare, va creşte capacitatea acestora de asumare a riscurilor şi va mobiliza astfel cel puţin 372 de miliarde euro în investiţii suplimentare.
Patria Credit IFN SA este o instituţie financiară nebancară (IFN) care susţine eforturile micilor fermieri şi antreprenorilor, precum şi impactul lor pozitiv asupra comunităţilor rurale. Specializată în finanţarea agricultorilor, Patria Credit este membră a European Microfinance Network (EMN) şi Microfinance Centre (MFC) şi prima instituţie financiară nebancară dedicată microfinanţării din România, cu aproape 20 de ani de experienţă şi mai bine de 18.000 de clienţi finanţaţi. Istoria Patria Credit a început în 1996, iniţial ca program al organizaţiei World Vision, evoluând ulterior în fundaţie şi apoi în IFN.
Parte a Patria Bank Group, Patria Credit IFN se implică în proiecte de susţinere a agriculturii, de dezvoltare a spaţiului rural şi de susţinere a tranziţiei micilor fermieri către o agricultură sustenabila (Programul Ferma Inteligentă).
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1307 / 8659 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...