ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grupul Băncii Europene de Investiţii a acordat României un sprijin financiar de 865 mil. E, în 2019

13 Februarie 2020   |   AGERPRES

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a precizat, într-o conferinţă susţinută joi la Bucureşti, că un număr de 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă.

 
 
Grupul Băncii Europene de Investiţii, compus din Banca Europeană de Investiţii (BEI) şi filiala sa, Fondul European de Investiţii (FEI), a acordat României 865 milioane de euro sub formă de împrumuturi, garanţii, capital de risc şi microfinanţare în anul 2019, informează Ministerul Finanţelor Publice (MFP).

Potrivit unui comunicat al instituţiei, remis joi, susţinerea sectoarelor public şi privat în domenii precum industria, energia, educaţia şi serviciile, şi facilitarea investiţiilor din firmele mai mici, reprezintă în total circa 0,4% din PIB-ul României pe anul trecut.

Vicepreşedintele BEI, Andrew McDowell, a precizat, într-o conferinţă susţinută joi la Bucureşti, că un număr de 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă.


"Anul trecut, banca UE şi filiala, sa, FEI, au oferit economiei româneşti un sprijin echilibrat, în valoare de 865 milioane de euro, pentru proiecte implementate în sectoarele public şi privat şi pentru IMM-uri în parteneriat cu bănci comerciale. Datorită finanţării inovatoare cu garanţie FEIS, parte importantă a Planului de Investiţii pentru Europa, am finanţat proiecte vizând dezvoltarea educaţiei, infrastructura de apă şi energie, precum şi investiţii menite să îmbunătăţească producţia şi managementul din industria alimentară. În 2019, 10.200 de firme au beneficiat de operaţiunile Grupului BEI şi au fost susţinute aproximativ 107.000 de locuri de muncă. În serviciile de consultanţă, printre altele, cooperarea noastră cu autorităţile locale a facilitat aprobarea de cofinanţări nerambursabile ale Comisiei Europene pentru proiecte româneşti în valoare de 2,5 miliarde de euro în 2019", a declarat Andrew McDowell.

La rândul său, ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a subliniat că implementarea Pactului ecologic european reprezintă oportunităţi şi provocări pentru toate statele UE, iar în cazul României preocuparea este aceea de a atenua costurile sociale ale măsurilor propuse de Comisie Europeană, astfel încât autorităţile vor lucra împreună cu BEI pentru asigurarea unei tranziţii echitabile.

"Recunoaştem rolul important pe care BEI îl are în susţinerea proiectelor de investiţii în România, de la consultanţă/ asistenţă tehnică până la finanţare, pentru o paletă largă de beneficiari. Implementarea Pactului ecologic european prezintă oportunităţi şi provocări pentru toate statele UE şi toate părţile implicate. Pentru România cu atât mai mult suntem preocupaţi de atenuarea costurilor sociale ale măsurilor propuse de Comisia Europeană şi vom lucra împreună cu BEI, banca UE pentru climă, pentru asigurarea unei tranziţii echitabile", a declarat ministrul Finanţelor.

De la lansarea FEIS până la sfârşitul anului 2019, în România au fost aprobate proiecte susţinute de FEIS în valoare de 735 milioane de euro, estimându-se că acestea vor mobiliza investiţii în valoare de 3,1 miliarde de euro.

În 2019, BEI a finanţat, cu garanţii FEIS, mai multe proiecte. Astfel, a fost acordat un împrumut de 25 milioane de euro pentru Universitatea Politehnica din Bucureşti (UPB), pentru a mări calitatea, eficienţa şi eficacitatea proceselor de învăţare şi cercetare.

"Scopul urmărit este acela de a regrupa facultăţile situate la Polizu în campusul Noul Local şi de a moderniza spaţiile la standarde care pot susţine în mod optim activităţile de predare, învăţare şi cercetare din cadrul universităţii. Peste 5.000 de studenţi şi 273 de angajaţi vor beneficia de pe urma reamenajării principalului campus universitar", se arat în comunicatul MFP.

Un împrumut în valoare de 12 milioane de euro a fost acordat Companiei Regionale de Apă Alba pentru a finanţa reabilitarea şi extinderea serviciilor de aprovizionare cu apă şi de canalizare din judeţul Alba, la care s-au adăugat fonduri din Politica de Coeziune a UE. Proiectul îmbunătăţeşte aprovizionarea cu apă potabilă şi serviciile de canalizare pentru circa 332.000 de locuitori şi a beneficiat de susţinerea JASPERS până la obţinerea aprobării finanţării nerambursabile de la CE.

Un alt împrumut de 27,5 milioane de euro a fost acordat pentru a susţine extinderea, reabilitarea şi modernizarea spaţiilor de producţie şi depozitare de produse alimentare şi băuturi ale Grupului Maspex din Giurgiu, Vălenii de Munte şi Vatra Dornei. Grupul polonez este un jucător important pe piaţa alimentelor şi băuturilor din Europa Centrala şi de Sud-Est, precizează sursa citată.

De asemenea, un împrumut în valoare de 7,5 milioane de euro a fost acordat companiei de origine britanică Winnow din domeniul gestionării deşeurilor alimentare pentru dezvoltarea şi introducerea de soluţii software şi hardware care să sprijine personalul unităţilor profesionale de alimentaţie publică în a monitoriza cantităţile şi compoziţia deşeurilor alimentare. Acest proiect va conduce la economisirea de alimente în valoare de 900 milioane de euro până în 2025 şi va susţine 69 de locuri de muncă.

Un împrumut de 100 milioane de euro a fost acordat Transgaz pentru construirea unei noi conducte care va conecta resursele de gaze naturale ale României din Marea Neagră atât cu reţeaua naţională de transport de gaze naturale, cât şi cu gazoductul BRUA. Transgaz este operatorul naţional de transport de gaze din România. Împrumutul vine în completarea celui în valoare de 50 milioane de euro semnat în 2018.

Totodată, o investiţie de 13 milioane de euro a fost direcţionată către operatorul de servicii alternative de transport Bolt pentru a-şi îmbunătăţi activitatea de cercetare şi dezvoltare şi a dezvolta produse noi. "Proiectul facilitează utilizarea de tehnologie modernă cu scopul de a îmbunătăţi siguranţa, fiabilitatea şi durabilitatea serviciilor, menţinând în acelaşi timp eficienţa ridicată a operaţiunilor companiei. Acesta include investiţii în serviciile existente de "ride-hailing", dar şi servicii de mobilitate personalizate, precum livrarea de alimente", se mai arată în comunicatul MFP.

Pentru susţinerea dezvoltării urbane, în 2019, banca a acordat împrumuturi totalizând 66,4 milioane de euro (dintr-un volum aprobat a se acorda de 161 milioane de euro) pentru a finanţa programele de investiţii privind eficienţa energetică din sectoarele 2, 4 şi 6 ale municipiului Bucureşti. În total, 883 de clădiri de locuinţe şi 19 clădiri publice vor beneficia de îmbunătăţirea eficienţei energetice prin aceste investiţii. Îmbunătăţirea izolaţiei termice a clădirilor conduce la scăderea cu 50% a consumului energetic al clădirilor vizate. Fondurile BEI finanţează până la 75% din costurile acestui însemnat proiect de economisire de energie, contribuind la punerea în aplicare atât a Planului Naţional de Acţiune în Domeniul Eficienţei Energetice al Guvernului român, cât şi a Iniţiativei UE privind utilizarea eficientă a resurselor.

"În urma implementării cu succes a Iniţiativei pentru IMM-uri din România, autorităţile din România au alocat încă 150 milioane de euro din Fondurile Europene Structurale şi de Investiţii (FESI), contribuţia totală FESI a României la program ridicându-se la 250 milioane de euro. Ca urmare a acestei creşteri, ca şi a resurselor suplimentare acordate de Grupul BEI şi Comisia Europeană, finanţarea totală disponibilă pentru IMM-urile din România în cadrul Iniţiativei pentru IMM-uri va ajunge la 1,38 miliarde de euro. Creditele garantate prin Iniţiativa pentru IMM-uri din România vor fi oferite prin şapte bănci româneşti şi vor îmbunătăţi accesul a circa 5.000 de IMM-uri din România la finanţare în condiţii avantajoase", conform documentului citat.

Pe lângă Iniţiativa pentru IMM-uri, BEI a încheiat contracte de împrumut în valoare de 185 milioane de euro cu patru instituţii financiare partenere, îmbunătăţind în continuare accesul IMM-urilor şi al autorităţilor locale din România la finanţare BEI. Aceste linii de credit vor susţine infrastructura locală, protecţia mediului, energia, cercetarea, dezvoltarea şi inovarea, precum şi serviciile, inclusiv turismul. Se estimează că de împrumuturile acordate de BEI în România vor beneficia aproximativ 2.000 de proiecte elaborate de IMM-uri şi întreprinderi de dimensiune intermediară, ceea ce înseamnă susţinerea a aproximativ 53.300 de locuri de muncă.

FEI a angajat în total 416 milioane de euro pentru 24 de operaţiuni, obiectivul urmărit fiind mobilizarea a 1,034 miliarde de euro. În 2019, de operaţiunile FEI în România au beneficiat aproximativ 8.200 de întreprinderi, fiind sprijinite circa 53.600 de locuri de muncă.

Cu 27 de angajaţi, Biroul regional din Bucureşti este cel mai mare birou JASPERS şi constituie un centru regional de know-how pentru Europa de Sud-Est. Experţii din alte birouri JASPERS contribuie know-how suplimentar pentru proiectele din regiune.

JASPERS a finalizat circa 20 de acţiuni în România pe parcursul anului 2019, iar valoarea investiţiilor sprijinite prin aceste acţiuni se ridică la circa 6,23 miliarde de euro. Cele mai importante acţiuni finalizate în 2019 au sprijinit: 3 proiecte pentru spitale din România, în valoare de 1,64 miliarde de euro; 5 proiecte din domeniul transporturilor, în valoare de 2,58 miliarde de euro; 5 proiecte din domeniul apei în valoare de 1,91 miliarde de euro; un proiect de gestionare a deşeurilor, în valoare de 104 milioane de euro. În plus, 7 proiecte susţinute prin JASPERS (3 în domeniul transporturilor şi 4 în domeniul apei), în valoare de 3,9 miliarde de euro, au beneficiat de aprobarea finanţării nerambursabile de către CE în 2019.

Volumul finanţărilor nerambursabile aprobate de CE pentru proiecte din România pe parcursul anului 2019 este de 2,5 miliarde de euro (65% din costul proiectelor). În cadrul perioadei de programare 2014-2020, până la 31 decembrie 2019, JASPERS a finalizat circa 100 de acţiuni pentru autorităţile române. Valoarea investiţiilor susţinute în cadrul acţiunilor finalizate este de 14,3 miliarde de euro.

Banca Europeană de Investiţii (BEI) este banca Uniunii Europene, singura bancă deţinută de statele membre ale Uniunii Europene. În calitate de cel mai mare emitent şi creditor de fonduri multilateral din lume după volum, BEI oferă finanţare şi know-how pentru proiecte de investiţii solide şi durabile care contribuie la promovarea obiectivelor politicilor UE. Peste 90% din activitatea BEI este concentrată în Europa, dar Banca sprijină şi politicile externă şi de dezvoltare ale UE.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6265 / 8028
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam | Mitel & Asociatii recruteaza avocati definitivi (Corporate & Commercial)
NNDKP și Kinstellar, în tranzacția prin care CTP a achiziționat întregul portofoliu logistic deținut integral de Globalworth. Ce avocați au lucrat în tranzacție
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Trei firme de avocați în tranzacția prin care un vehicul de investiții intenționează să preia Telekom România Mobile Communications. Grupul Digi lucrează cu Filip & Company, Clever Media a apelat la avocații Schoenherr, iar grecii și-au păstrat consultanții din tranzacția cu Orange, de acum trei ani
Filip & Company asistă Banca Transilvania în achiziția BRD Pensii. Echipa de avocați, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener)
Clifford Chance Badea a asistat Premier Energy la listarea pe Bursa de Valori București, o tranzacție de aproape 700 milioane lei
Who’s Who Legal by Lexology: Dr. Cosmin Vasile, managing partner ZRVP, considerat Thought Leader în Litigii Comerciale. El este apreciat ca fiind “un avocat de litigii de top pe piața românească”
Avocații KPMG Legal – Toncescu și Asociații au în derulare în jur de zece proiecte de achiziții, aflate în diferite stadii ale procesului și gestionează în prezent cinci mandate de fuziuni și divizări, incluzând o fuziune transfrontalieră. Laura Toncescu, (Managing Partner): Se observă în ultimul timp o concentrare a cererilor de consultanță pentru tranzacții de M&A din partea celor care au deja experiență pe piața din Europa, spre deosebire de anii trecuți când apetitul pentru risc era mai mare și, prin urmare, clienții proveneau și din alte regiuni
LegiTeam: Alătură-te echipei de avocați Mitel & Asociații!
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2024 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Răzvan Dincă & Asociaţii sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
WH Partners, o firmă de avocatură din Malta, deschide primul birou din România în parteneriat cu Simion & Partners | James Scicluna, Co-fondator și Managing Partner WH Partners: „Lansarea WH Simion & Partners în București ne întărește angajamentul de a ne dezvolta firma mai departe de Malta într-un mod de care să beneficieze strategic clienții noștri. Abilitățile tranzacționale ale Cosminei Simion și experiența pe care aceasta și echipa ei o aduc în tehnologie, digital, media și divertisment completează perfect serviciile noastre”
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Diana Latiș, 86 de puncte, printre primii intrați în anul 2023: ”La această facultate, cantitatea de informație care trebuie asimilată în timpul scurt al unui semestru este enormă, explicațiile nu sunt întotdeauna pe înțelesul nostru. Seminarele sunt cele care mai salvează cât de cât situația, în cadrul acestora putând discuta mai aplicat teoria predată la cursuri. Practica ne-ar fi cea mai utilă”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...