
Guvernul urmează să aprobe contractul de finanţare dintre România şi BEI privind Spitalul Regional de Urgenţă Craiova
03 August 2022
AgerpresNoul Spital Regional de Urgenţă din Craiova va înlocui Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă existent în prezent, iar costul total net al investiţiei a fost estimat la 602,74 milioane de euro.
Guvernul urmează să aprobă, în şedinţa de miercuri, un proiect de lege privind contractul de finanţare pentru Spitalul Regional de Urgenţă Craiova dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 6 aprilie 2022 şi la Luxemburg la 11 aprilie 2022.
"Proiectul constă în construcţia unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest (SV), ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Spre deosebire de Iaşi şi Cluj, care sunt deservite de institute oncologice consacrate, noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova trebuie să funcţioneze ca centru de tratare a cancerului pentru regiunea SV şi este echipat cu tratamentele şi facilităţile suport adecvate acestui scop", se arată în expunerea de motive a proiectului.
"Proiectul constă în construcţia unui nou Spital Regional de Urgenţă în Craiova, cu 807 paturi. Spitalul va deveni un centru de nivel terţiar pentru reţeaua de spitale din regiunea de Sud-Vest (SV), ce va trata pacienţii critici şi cazurile ce necesită tehnologie şi expertiză de nivel înalt. Noul spital va înlocui şi va prelua paturile existente în Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă. Spre deosebire de Iaşi şi Cluj, care sunt deservite de institute oncologice consacrate, noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova trebuie să funcţioneze ca centru de tratare a cancerului pentru regiunea SV şi este echipat cu tratamentele şi facilităţile suport adecvate acestui scop", se arată în expunerea de motive a proiectului.
Se precizează că noul Spital Regional de Urgenţă din Craiova va înlocui Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă existent în prezent, iar costul total net al investiţiei a fost estimat la 602,74 milioane de euro.
"Conform contractului de finanţare, împrumutul BEI în valoare de 368 milioane euro reprezintă circa 73% din costul net aferent obiectivului Spitalul Regional de Urgenţă Craiova. Diferenţa de circa 140,52 milioane de euro (27%) din costul total net, la care se adaugă taxele şi impozitele aferente proiectului, se vor asigura de partea română, din fonduri nerambursabile şi de la bugetul de stat", se mai spune în expunerea de motive.
Un alt proiect de lege care urmează să fie adoptat de Executiv vizează ratificarea Acordului între România şi Republica Portugheză privind cooperarea în domeniul apărării, semnat la Bucureşti la 19 mai 2022.
Guvernul va aproba şi un proiect de lege privind statutul cadrelor militare.
"Demersul legislativ urmăreşte crearea unui nou cadru normativ care guvernează exercitarea profesiei militare, printr-o structurare mai clară, menită să faciliteze interpretarea şi aplicarea unitară a acestuia, precum şi a premiselor pentru reconfigurarea şi aplicarea ulterioară a unui sistem integrat şi eficient de management al resurselor umane, bazat pe competenţă, care să răspundă exigenţelor îndeplinirii obiectivelor organizaţionale, concomitent cu asigurarea condiţiilor pentru creşterea gradului de interoperabilitate cu forţele armate ale statelor membre NATO, UE şi ale celorlalţi parteneri în plan regional şi internaţional. De asemenea, la elaborarea proiectului de lege s-a avut în vedere consolidarea importanţei gradului militar, ca element definitoriu al statutului de cadru militar şi al poziţiei în ierarhia militară", se menţionează în expunerea de motive.
În şedinţa de Executiv va fi aprobat şi un proiect de ordonanţă privind autorizarea şi funcţionarea în România a reprezentanţelor societăţilor şi organizaţiilor economice străine.
Schimbările preconizate prin acest proiect vizează, între altele: simplificarea procedurii de înregistrare, prelungire şi modificare a autorizaţiilor de funcţionare ale reprezentanţelor străine în România; digitalizarea procedurii de deschidere, prelungire şi modificare a autorizaţiilor de funcţionare ale reprezentanţelor străine precum şi de radiere din evidenţele MAT; transparentizarea evidenţei reprezentanţelor străine autorizate în România de MAT.
Guvernul urmează să aprobe şi un proiect de hotărâre privind acordarea unor ajutoare de urgenţă pentru combaterea efectelor fenomenelor meteorologice deosebite în anul 2022. Astfel, se propune instituirea acordării de ajutoare de urgenţă pe parcursul anului 2022, pentru sprijinirea populaţiei afectate de inundaţii, alunecări de teren, fenomene meteorologice periculoase. Ajutoarele de urgenţă se vor acorda în limita sumei de 6.000.000 lei din fondurile prevăzute cu această destinaţie în bugetul Ministerului Muncii şi Solidarităţii Sociale.
Va fi aprobat şi un proiect de hotărâre privind alocarea sumei de 829.000 de lei din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului, prevăzut în bugetul de stat pe anul 2022, pentru bugetul local al municipiului Bucureşti. Banii sunt destinaţi pentru efectuarea unor cheltuieli necesare organizării şi desfăşurării celei de-a 21-a ediţii a Conferinţei Plenipotenţiarilor Uniunii Internaţionale a Telecomunicaţiilor la Bucureşti în perioada 26 septembrie - 14 octombrie 2022.
Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre privind reacordarea recunoaşterii caracterului de utilitate publică a unor amenajări de irigaţii sau a părţilor de amenajări de irigaţii, precum şi pentru modificarea şi completarea HG nr. 793/2016 pentru aprobarea Programului naţional de reabilitare a infrastructurii principale de irigaţii din România.
Executivul va aproba, prin memorandum, constituirea unui grup de lucru pentru modificarea şi completarea legislaţiei aplicate în transportul feroviar public de călători, în vederea utilizării unui "Sistem integrat, bază de date unică şi furnizare de informaţii privind serviciul de ticketing al operatorilor de transport feroviar de călători".
Un alt memorandum vizează semnarea Acordului între Guvernul României şi Guvernul Regatului Bahrain privind cooperarea în domeniul militar.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1134 / 7525 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: BOHÂLȚEANU ȘI ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari
LegiTeam: MPR|Partners is looking for consultancy lawyers
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Instanțele de judecată și procedura arbitrală. Reguli și principii, competența punctuală a instanțelor judecătorești în contextul existenței unei convenții arbitrale valide, probleme practice” | Curs online, în intervalul 16 octombrie – 30 noiembrie
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Numirea arbitrilor (Powered by ZRVP)
Saga ‘Micula vs Statul român - partea întâi’, a ajuns la final | Tribunalul arbitral a declarat închisă procedura cererii de interpretare a hotărârii arbitrale pronunțată în litigiul ICSID - ARB ̸ 05 ̸ 20. Frații Micula nu recunosc respectarea integrală a acesteia și cer executarea silită a României în SUA pentru cca. 100 milioane USD. Ce avocați au fost în acest arbitraj și ce onorarii au primit
Duncea, Ștefănescu & Asociații anunță noi promovări | Radu Nicolescu devine Partener al firmei de avocatură, alți 2 avocați urcă în poziția de Managing Associate
‘Leading lawyers’ in Romania | RTPR, TZA, NNDKP și PNSA au cei mai mulți avocaţi recomandaţi de IFLR 1000, ediția 2023. Ce firme sunt recomandate în practicile de M&A, Banking & Finance, Capital markets și Project development
Cum te poți alătura firmei Mitel & Asociații ca tânăr stagiar și ce te așteaptă după | Magda Dima, Partener: ”Vrem să atragem jucători de echipă determinați și pasionați, viitori profesioniști ai Dreptului compatibili cu cerințele, standardele și principiile societății. Ne dorim alături avocați deschiși, care se pot adapta la situații neprevăzute, sunt proactivi, competitivi și conștienți de responsabilitatea pe care o au față de clienți”
Asocierea firmelor de avocați care apără România în arbitrajul ICSID inițiat de Clara Petroleum va primi anul acesta 841.259 E. Onorarii între 100 și 180 E ̸ oră ̸ om în litigiul arbitral generat de un acord de concesiune petrolieră încheiat cu Agenția Națională pentru Resurse Minerale
Avocatul joacă unul dintre cele mai importante roluri pentru păstrarea echilibrului în democrație, însă profesia a cunoscut o pierdere constantă a prestanței în raport cu rolul său în societate și în statul de drept | Octavian Popescu: Cred că toți cei implicați în conducerea profesiei trebuie să promoveze politici care să aibă aptitudinea de a crea și menține independența acestei profesii. Scopul comun este dezvoltarea avocaturii și menținerea statutului de elită intelectuală
CMS European M&A Outlook 2024: între optimism și îngrijorare | Așteptările privind încheierea de tranzacții sunt mixte, pe fondul incertitudinii economice, dar fondurile de private equity sunt în special optimiste
Avocații trebuie să fie uniți, să evolueze și să decidă împreună direcțiile în care merge profesia | Valeriu Mina, partener NNDKP: Este nevoie de oameni care au dorința și energia să ajute la rezolvarea problemelor, fiind determinați să ofere parte din timpul lor în acest scop. În acest moment al carierei mele am dorința, energia și disponibilitatea de a mă alătura colegilor noștri în componența organelor de conducere ale Baroului București pentru a asigura evoluția profesiei și consolidarea comunității de profil
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...