ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

La începutul lunii octombrie firmele vor putea încasa bani din primul miliard de euro de la UE

26 August 2020   |   AGERPRES

Ministrul Fondurilor Europene a dat detalii suplimentare despre programul IMM Factor, prin care firmele care au probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor în contextul pandemiei primesc o garanţie guvernamentală de 50% a facturilor restante, program care are o sumă maximă pentru firma beneficiară de 5 milioane de lei.

 
 
Companiile care apelează la proiecte de redresare economică finanţate prin fonduri europene vor putea începe să încaseze bani din primul miliard de euro, din cele 80 de miliarde reprezentând fonduri europene alocate României, din a doua parte a lunii septembrie sau din prima parte a lunii octombrie, a declarat, miercuri, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş.

"Primul miliard de euro (din cele 80 de miliarde de euro alocate României de UE, dintre care 33,5 miliarde parte a pachetului de redresare economică, n.r.), cel pe care noi îl avem în gestionare de către Ministerul Fondurilor Europene, în parteneriat cu Ministerul Economiei, este pe cale să ajungă la companii. Aici vestea cea bună este că procedurile în relaţia cu Comisia Europeană sunt destul de avansate, chiar în cursul săptămânii viitoare decizia de aprobare a schemei de ajutor de stat pentru miliardul de euro s-ar putea să fie adoptată de către Comisie, ceea ce înseamnă că procedurile pe care le avem de parcurs duc spre termenul de aproximativ 15 septembrie, în care firmele vor putea să-şi depună aplicaţiile de finanţare şi să intre în posesia banilor după ce au încheiate contractele de finanţare cu noi. După data de 15 septembrie, având posibilitatea să-şi depună aplicaţiile, putem discuta de plăţi după momentul în care se încheie contractele de finanţare. Oricum, în a doua jumătate (a lunii septembrie, n.r.), început de octombrie se pot face primele plăţi din miliardul de euro, astfel încât să putem ajuta efectiv firmele care se găsesc în dificultate", a afirmat Marcel Boloş, la Digi 24.


Ministrul Fondurilor Europene a dat detalii suplimentare despre programul IMM Factor, prin care firmele care au probleme financiare din cauza întârzierii plăţilor în contextul pandemiei primesc o garanţie guvernamentală de 50% a facturilor restante, program care are o sumă maximă pentru firma beneficiară de 5 milioane de lei.

"Schema este administrată de către Ministerul Finanţelor Publice şi vine în întâmpinarea firmelor care sunt în dificultate, spre exemplu dacă există dificultăţi în ceea ce priveşte încasarea facturilor de la diferiţi clienţi ai firmei sau în colectarea creanţelor, cel care are astfel de contracte comerciale sau astfel de creanţe în relaţia cu clienţii săi poate apela pentru împrumut bancar la o bancă, astfel încât banii să îi fie asiguraţi înainte de data scadenţei pe care o are în relaţia cu clienţii. Este un ajutor pentru companiile care se află în dificultate, mai ales cele care au aceste deficite de cash-flow; sigur că această schemă este administrată în comun cu sistemul bancar, pentru a se preîntâmplina astfel de dificultăţi pe care firmele le au pentru partea de disponibilităţi", a explicat Marcel Boloş.

Ministrul fondurilor Europene a subliniat că nu există o limitare a accesului companiilor la programul IMM Factor.

"Din câte au fost prezentate în Guvern, la această schemă pot apela firmele care se află în dificultate, respectiv au nevoie de acest cash-flow disponibil înainte de data scadenţei, înainte de data care e prevăzută în contractul comercial scadenţa respectivă, pentru că procedura de după momentul în care banca a acordat respectivul credit spune că banca urmează paşii procedurali pe care i-ar fi făcut firma până la momentul în care încasează de la clienţi contravaloarea creanţei comerciale pe care o au. Deci, practic nu există o limitare din punctul de vedere al accesibilităţii la această schemă, este vorba de această formă de creditare în avans pe care o fac băncile pentru a asigura lichiditatea de care firmele au nevoie în această perioadă", a menţionat Marcel Boloş.

Ministrul Fondurilor Europene a precizat că schema de sprijin IMM Factor are un plafon maxim de 5 milioane de lei pentru o companie.

"Plafonul este stabilit de către Ministerul Finanţelor Publice şi această ajustare a plafoanelor are loc de câte ori e nevoie. Cred că aceste plafoane vor fi majorate, după cum s-a întâmplat şi la IMM Invest. Cei 50% din garanţia pe care o oferă statul ajută la mecanismul de creditare bancară, pentru că e vorba de un mecanism de creditare în avans pentru ca să se poată sprijini firmele în dificultate pe ceea ce înseamnă lipsa de lichidităţi", a adăugat Marcel Boloş.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6119 / 8672
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Leroy și Asociații a asistat ENGIE Romania în achiziția unui proiect eolian în județul Constanța. Ce avocați au fost în prima linie
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
RTPR, avocații băncilor în finanțarea sindicalizată de 3,1 miliarde lei acordată Electrica. Cosmin Tilea (Partner) și Andreea Nedeloiu (Counsel) au coordonat echipa
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...