
Ministrul Economiei propune AGA revocarea membrilor CA de la compania SALROM
03 Iulie 2025
AgerpresMinistrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, a precizat că decizia de propunere a revocării celor cinci membri ai CA este bine documentată şi are ca fundament atât informaţii din interiorul ministerului, cât şi raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru.
Ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Radu Miruţă, a propus joi Adunării Generale a Acţionarilor revocarea membrilor Consiliului de Administraţie din cadrul companiei SALROM în urma raportului corpului de control care a evaluat situaţia de la Salina Praid.
"Am propus Adunării Generale a Acţionarilor, care coordonează parte din activitatea Consiliului de Administraţie, includerea pe ordinea de zi a revocării cu justă cauză a membrilor CA în temeiul articolului 137, aliniat 4, din Legea 31/90", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.
Acesta a precizat că decizia de propunere a revocării celor cinci membri ai CA este bine documentată şi are ca fundament atât informaţii din interiorul ministerului, cât şi raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru.
"Am propus Adunării Generale a Acţionarilor, care coordonează parte din activitatea Consiliului de Administraţie, includerea pe ordinea de zi a revocării cu justă cauză a membrilor CA în temeiul articolului 137, aliniat 4, din Legea 31/90", a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, ministrul Economiei.
Acesta a precizat că decizia de propunere a revocării celor cinci membri ai CA este bine documentată şi are ca fundament atât informaţii din interiorul ministerului, cât şi raportul de control al Corpului de control al Primului-Ministru.
"Există informaţii din 2006 care anunţau că urmează să se întâmple dezastrul de la Praid şi care au fost desconsiderate. Aceste informaţii erau cunoscute de SALROM, de Apele Române, de Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANRM) şi erau şi în atribuţia ministerului de a se asigura că ele vor fi utilizate", a explicat Miruţă.
Acesta spune că, în prezent, suntem în faţa "unei neputinţe a statului român, în care instituţii cu atribuţii extrem de specifice şi-au pasat responsabilitatea până când natura n-a mai avut răbdare" pentru că apele pârâului Corund au săpat în interiorul salinei, au erodat albia şi s-a produs evenimentul din luna mai.
Ministrul Economiei a mai spus că există expertize oficiale care arată ce trebuia să se întâmple la Salina Praid cu devierea apei, dar şi studii internaţionale cu riscul inundării salinei care nu au fost luate în considerare.
"Având în vedere existenţa unui prejudiciu, cuantificarea acestuia urmează să fie măsurată exact", a menţionat Miruţă.
Potrivit acestuia, accidentul de la Praid s-a petrecut dintr-o vină colaterală, multiplă, a SALROM, a Apelor Române, a ANRM, probabil Conversmin şi Ministerul Economiei.
"Eu pot să decid despre ceea ce se întâmplă la SALROM, iar despre Apele Române şi ANRM decid ministerele de linie corespunzătoare. Acolo există nişte contracte betonate, încheiate nu de mult timp, cu nişte indicatori de performanţă care sunt îndepliniţi doar dacă te trezeşti dimineaţa şi te uiţi pe geam", a mai spus ministrul.
Acesta a precizat că decizia de demitere a directorului general de la SALROM va fi atributul noului Conisliu de Administraţie al companiei, în termen de 30 de zile.
Ministrul Economiei a mai afirmat că, la Praid, există varianta scoaterii apei şi reutilizarea salinei, dar riscul de prăbuşire este mare, iar costurile sunt de circa 45 de milioane de euro. "Există şi un alt studiu care propune în faza incipientă exploatarea sării de pe latura cealaltă a muntelui şi este de vreo opt ori mai ieftin. Dacă studiile finale vor menţine aceste variante intermediare de studiu care mi-au fost aduse la cunoştinţă, aceasta va fi soluţia continuare a exploatării din latura cealaltă a muntelui, practic începerea unei galerii noi", a explicat ministrul.
Conform acestuia, în cazul Praid au fost sesizate DNA şi Ministerul Public. "E la latitudinea celor de la Ministerul Public să analizeze aceste vinovăţii. Din punctul din punctul meu de vedere cuantificarea prejudiciului se va distribui cu responsabilităţi proporţionale celor care au avut această responsabilitate", a mai afirmat Radu Miruţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 44 / 8828 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...