ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

OMV Petrom investeşte aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi

11 Iunie 2024   |   Agerpres

Investiţia constă în construirea unei instalaţii SAF/HVO şi a două instalaţii de producţie de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor.

 
 
OMV Petrom va investi aproximativ 750 de milioane de euro la Petrobrazi pentru a transforma rafinăria în primul producător major de combustibili sustenabili din regiune, informează compania, printr-un comunicat.

Investiţia constă în construirea unei instalaţii SAF/HVO şi a două instalaţii de producţie de hidrogen verde care va fi utilizat în procesul de obţinere a biocombustibililor.

Investiţiile pentru instalaţia de producţie SAF/HVO (uleiul vegetal hidrotratat, cunoscut şi sub numele de motorină din surse regenerabile, diesel verde sau biodiesel) se ridică la 560 milioane de euro. Instalaţia va avea o capacitate de producţie de 250 kt/an de SAF şi HVO, precum şi bio-nafta şi bio-GPL, produse utilizate în industria chimică. Potrivit comunicatului, flexibilitatea instalaţiei permite ajustarea mixului de produse rezultate în funcţie de cererea pieţei şi mixul de materii prime disponibil. Instalaţia are un consum anual de circa11 kt de hidrogen, cea mai mare parte urmând a fi asigurată de cele două unităţi noi de producţie hidrogen verde.


"Mergem mai departe cu transformarea noastră şi, în plus faţă de noile proiecte de energie regenerabilă, astăzi am făcut un pas decisiv pentru decarbonarea transportului în România. În total, până în 2030, ne-am angajat să alocăm 11 miliarde de euro pentru a transforma compania pentru un viitor cu emisii reduse de carbon, în Romania şi în regiune", a declarat Christina Verchere, CEO OMV Petrom, în comunicat.

Investiţiile pentru cele două instalaţii de hidrogen verde sunt estimate la aproximativ 190 milioane de euro, din care până la 50 milioane din fonduri europene, prin Planul Naţional pentru Redresare şi Rezilienţă (PNRR). OMV Petrom şi Ministerul Energiei au semnat contractele de finanţare la începutul acestui an.

Cele două instalaţii vor avea o capacitate totală de 55 MW. Cantitatea totală anuală de hidrogen verde care va fi produsă a fost estimată la circa 8 kt.

Integrarea hidrogenului verde în procesul de obţinere a biocombustibililor, precum combustibilul sustenabil pentru aviaţie şi biodiesel, va determina o reducere cu cel puţin 70% a emisiilor de CO2 prin comparaţie cu combustibilii convenţionali, precizează sursa citată.

Petrobrazi este prima rafinărie din ţară certificată pentru producerea de SAF şi HVO prin co-procesarea materiilor prime de natură biologică.

Pentru a-şi asigura accesul la o sursă sigură de materii prime pentru a produce biocombustibili, OMV Petrom a achiziţionat o participaţie de 50% din "Respiră Verde", lider în colectarea uleiului alimentar uzat în România. "Respiră Verde" colectează până la 10 kt de ulei comestibil uzat pe an de la agenţi economici din domenii precum industria ospitalităţii (hoteluri, restaurante) şi retail.

"Împreună cu electro-mobilitatea, biocombustibilii sunt răspunsul pentru un transport cu emisii reduse de carbon şi ne aşteptăm la o creştere graduală a cererii pentru aceste produse. Datorită investiţiilor pe care le-am anunţat astăzi, vom putea înlocui importurile cu biocombustibili produşi aici, în România. Pentru clienţii noştri, acest lucru înseamnă certitudinea produsului şi mai puţine emisii de carbon. Vrem să fim şi în viitor prima alegere pentru clienţii noştri şi să le oferim produsele de care au nevoie", a precizat Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru Rafinare şi Marketing.

OMV Petrom este cel mai mare producător integrat de energie din Europa de Sud-Est, cu o producţie anuală de ţiţei şi gaze la nivel de grup de aproximativ 41 milioane bep în 2023. Grupul are o capacitate de rafinare de 4,5 milioane tone anual şi operează o centrală electrică pe gaze naturale de înaltă eficienţă de 860 MW. Pe piaţa distribuţiei de produse petroliere cu amănuntul, Grupul este prezent în România şi în ţările învecinate prin intermediul a aproximativ 780 benzinării, sub două branduri - OMV şi Petrom.

OMV Petrom este o companie în care, la sfârşitul anului 2023, acţionarii români deţin peste 43% din acţiuni (din care statul român, prin Ministerul Energiei, deţine 20,7%, iar 22,5% sunt deţinute de fondurile de pensii din România, la care se adaugă aproape 500.000 de investitori individuali şi alte entităţi româneşti). OMV Aktiengesellschaft, una dintre cele mai mari companii industriale listate din Austria, deţine 51,2% din acţiunile OMV Petrom, iar restul de 5,6% sunt deţinute de alţi investitori străini. Din totalul acţiunilor OMV Petrom, 28,1% se tranzacţionează liber la Bursa de Valori Bucureşti.

OMV Petrom este unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul de stat, cu circa 42 miliarde de euro reprezentând taxe, impozite şi dividende plătite în perioada 2005 - 2023. În aceeaşi perioadă, compania a investit aproximativ 18 miliarde de euro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 8049
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații obține un nou succes în materia litigiilor de achiziții publice. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Cererea de inițiere a procedurii de arbitraj cerută de Eurohold și EIG a fost înregistrată la ICSID | Reclamanții se pregătesc să conteste restricțiile impuse de Uniunea Europeană în privința acordurilor de investiții încheiate între statele membre și spun că un astfel de arbitraj va crea un precedent pentru alte întreprinderi din UE. Ce avocați fac parte din echipa care consiliază asigurătorul
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Norris Alexandru Mircescu, al cincilea cel mai bun punctaj din anul 2022: ” Mi-am rezervat ultimii doi ani de facultate pentru a descoperi lumea avocaturii. Cel puțin momentan, îmi doresc să progresez și să mă dezvolt în România. Îmi iubesc țara și familia, nu văd cum aș putea sta departe prea mult timp de lucrurile care sunt cele mai importante pentru mine”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Kinstellar is recruiting a junior to mid-level Litigation Lawyer
Avocații Wolf Theiss văd o creștere de 20-30%, anul acesta, în practica de Dispute Resolution | Ligia Cecilia Popescu, Partenerul Wolf Theiss care coordonează Departamentul de Litigii şi Arbitraj, al doilea ca volum de activitate și ca încasări al biroului din București: “Avem o echipă foarte puternică. O parte semnificativă a portofoliului de clienţi ai practicii provine din recomandări provenite de la firme internaţionale de avocatură”
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q1 2024) | Piața de M&A își revine în primul trimestru și crește cu o treime, la nivel global și cu 42% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Wolf Theiss și DLA Piper, pe podium în Europa Centrală și de Est
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ionuț Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson, juristul trecut prin firme de top în avocatura de business și format în unele dintre cele mai sofisticate și cu miză proiecte: “Profesionistul Dreptului are, aidoma unui dascăl, o vocație socială: el trebuie să lumineze acolo unde este întuneric, să apropie acolo unde există divergență, să creeze reguli și să asigure respectarea lor, eliminând arbitrariul din societate”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Attorney (flexible position) Competition, EU & Foreign trade - Bucharest
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Cătălin Istrate, Head of Legal & Business Conduct la Gilead Sciences Romania: “O bună înțelegere a businessului și ieșirea din zona de risk-free sunt calități pe care juriștii ar putea să le exerseze mai mult. De asemenea, digital și AI sunt domenii pe care juriștii ar trebui să le înțeleagă cât mai bine, pentru a nu fi depășiți de ele”
Frații Micula câștigă apelul și continuă ofensiva legală împotriva statului român în instanțele americane pentru recunoașterea unei datorii de 356 mil. $ | Judecătorii americani spun că România a încercat să “reîmpacheteze” argumente anterioare și a eșuat argumentând că hotărârile CJUE în procedurile privind ajutoarele de stat au invalidat sentința. “Vom continua să urmărim executarea silită împotriva României în Statele Unite și în alte jurisdicții”, amenință avocații
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...