ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Preluarea Enel România de către PPC se va finaliza în al treilea trimestru din 2023

26 Mai 2023   |   Agerpres

Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est.

 
 
Tranzacţia prin care Grupul PPC preia activele Enel din România rămâne în grafic pentru a se finaliza în al treilea trimestru al anului, potrivit unui comunicat al companiei.

Conform sursei citate, achiziţia se aliniază strategiei grupului PPC privind tranziţia energetică, dar şi planului acestuia de expansiune în Europa de Sud-Est.

România este o piaţă importantă din punct de vedere strategic pentru PPC, din prisma accesului la finanţare UE prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Fondul pentru Modernizare, ceea ce vine în completarea planurilor de dezvoltare ale grupului.

PPC îşi propune să continue şi să dezvolte ceea ce Enel a construit în ultimii 18 ani în România în materie de energie verde, mobilitate electrică, portofoliu de clienţi şi servicii cu valoare adăugată şi intenţionează să investească în dezvoltarea operaţiunilor locale.


Odată cu finalizarea achiziţiei, Grupul PPC îşi va consolida poziţia în regiune şi va deveni cel mai mare jucător de pe piaţa de energie din Europa de Sud-Est. Mai exact, va depăşi capacitatea instalată de 11 GW şi va deservi 8,9 milioane de clienţi, pe mai multe pieţe, cu aproximativ 41 TWh de energie electrică furnizată, 78 TWh distribuiţi şi peste 27 TWh generaţi, în timp ce baza reglementată a activelor (Regulated Asset Base) va ajunge la 4,15 miliarde de euro.

Grupul PPC, una dintre cele mai importante companii de energie din regiune, prezentă în cinci ţări din sud-estul Europei şi cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, a înregistrat, în primul trimestru al anului, o creştere a profitabilităţii operaţionale, pe fondul diminuării cheltuielilor operaţionale şi în principal a achiziţiilor de energie, gaze naturale şi a cheltuielilor cu emisiile de CO2. Astfel, EBITDA recurentă s-a ridicat la 280,5 milioane euro, în creştere cu 110,5 milioane euro (65%) faţă de primul trimestru al anului trecut.

Totodată, profitul înainte de taxe a revenit pe plus şi s-a ridicat, în primele trei luni, la 73,3 milioane euro, comparativ cu un rezultat de -30,3 milioane euro în T1 2022. Prin urmare, Grupul PPC a înregistrat profit net de 51,1 milioane euro, în T1 2023, faţă de o pierdere netă de 185,7 milioane euro în T1 2022.

"Rezultatele financiare înregistrate în primele luni ale anului reiterează traiectoria ascendentă a Grupului PPC şi pavează drumul spre distribuirea de dividende, începând cu 2024, în baza profitabilităţii anului în curs. Implementând planul nostru strategic de business, am continuat să creştem, pentru al doilea trimestru consecutiv, investiţiile în proiecte care ne transformă mixul energetic într-unul mai verde, în consolidarea şi modernizarea reţelei de distribuţie şi în digitalizarea activităţilor. În ceea ce priveşte planul nostru privind RES, în urma atingerii obiectivului de 600 MW în proiectele din Grecia, am început construcţia marelui parc fotovoltaic de 550 MW din Ptolemaida, cu proiecte de 1 GW în total în faţă de construcţie. Aceasta reprezintă o capacitate totală de aproximativ 1,6 GW, aproximativ 30% din obiectivul de 5 GW pe care l-am stabilit pentru 2026. În paralel, continuăm să îmbunătăţim experienţa clienţilor noştri oferind un mix de soluţii, atât în mediul offline, cât şi digital", a declarat Georgios Stassis, preşedinte şi CEO al Grupului PPC.

Potrivit acestuia, compania continuă să-şi dezvolte reţeaua de magazine în Grecia şi să introducă tot mai multe instrumente pentru a ajuta clienţii să-şi achite facturile, dezvoltându-şi totodată serviciile digitale sub noua platformă myDEI, contractul digital şi funcţionalităţile de autocontorizare (citire a indexului), care devin din ce în ce mai populare.

"Pentru 2023, estimăm că vom depăşi ţinta iniţială şi ne aşteptăm la o EBITDA recurentă de aproape 1,2 miliarde euro. După un an plin de provocări, Grupul PPC continuă implementarea planului său de transformare, cu investiţii în pieţele în care este prezent, precum şi misiunea de a deveni lider de piaţă în Europa de Sud-Est", a adăugat Stassis.

Prezent în cinci ţări din sud-estul Europei şi cu o capitalizare bursieră de peste 3 miliarde de euro, PPC este o companie solidă, aflată în curs accelerat de creştere, care produce, distribuie şi furnizează energie electrică.

Grupul este prezent în Grecia (unde este lider de piaţă), Bulgaria (din 2015), Albania (din 2016), Macedonia de Nord (în urma achiziţiei EDS - Energy Distribution Solutions în 2018) şi România (achiziţia Enel România urmând să fie finalizată până în trimestrul III 2023). PPC a fost fondată în 1950 şi este listată la Bursa de Valori din Atena.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 980 / 8243
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of legal - Farmexim: „Când ești managerul unei echipe de legal, rolul nu se rezumă doar în a asigura îndeplinirea sarcinilor, ci este de fapt mai mult orientat spre partea umană. Cresc echipe, cresc oameni de niște ani buni și nu există satisfacție mai mare ca atunci când vezi transformarea acestora, acolo unde există ‘sămânța dorinței de a evolua ’ ”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...