ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Proiectul Hidroelectrica de realizare a unei microhidrocentrale noi va fi finanțat cu sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia

23 Noiembrie 2021   |   BizLawyer

Companiei i-a fost aprobat un sprijin financiar de 462.000 Euro prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România" pentru implementarea proiectului.

 
 
Proiectul MHC Poiana Ruscă a fost calificat cu succes pentru a fi implementat cu sprijinul financiar al Granturilor SEE si Norvegiene în valoare de 462.000 Euro. Scopul Proiectului este de a crește ponderea producției de energie regenerabilă în mixul energetic total al României, în conformitate cu strategia și politicile UE prin promovarea resurselor regenerabile (hidro) și reducerea emisiilor de CO2, prin dezvoltarea potențialului hidroenergetic al debitului de servitute evacuat în aval de barajul Poiana Ruscă și construirea unei noi centrale de producere a energiei din surse regenerabile complet automatizată,  cu o capacitate instalată de 281 kW care va genera o producție anuală estimată de energie de 1.534,34 MWh/an.

Granturile SEE și Norvegiene sunt finanțate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia. Granturile au două obiective – de a contribui la o Europă egală, atât din punct de vedere social, cât și economic – și de a consolida relațiile dintre Islanda, Liechtenstein și Norvegia și cele 15 state beneficiare din Europa. Obiectivul granturilor este de a reduce disparitățile sociale și economice și de a consolida relațiile bilaterale. Acest lucru consolidează piața internă, conducând la o Europă mai prosperă.


Prin implementarea acestui Proiect, Hidroelectrica, beneficiind de sprijinul granturilor acordate de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", va putea dezvolta o nouă capacitate regenerabilă cu cele mai bune rezultate datorită experienței sale în dezvoltarea și implementarea proiectelor hidroenergetice greenfield.

Hidroelectrica este cea mai importantă companie românească de producere a energiei electrice, cu o lungă istorie în operarea hidrocentralelor, urmărind dezvoltarea în continuare a unui sistem energetic durabil, axat pe realizarea obiectivelor sale strategice, conturat în așa fel încât să maximizeze oportunitățile de progres.

Hidroelectrica și-a declarat intenția de a-și urma interesul în domeniul energiei regenerabile, păstrând eticheta de companie 100% verde în centrul valorilor sale. Toate proiectele de dezvoltare ale companiei au ca punct de convergență tehnologii de producție ecologice și durabile și rămân în mare parte destinate sectorului hidroenergetic și dezvoltării potențialului hidroenergetic național.

Hidroelectrica a depus o aplicație pentru finanțarea Proiectului MHC Poiana Ruscă, a îndeplinit toți termenii și condițiile prevăzute în Apelul 1.1 "Creșterea capacității de livrare a energiei regenerabile" – Hidroenergie, prin contribuția excelentă a echipei de proiect și, la finalul procesului de evaluare realizat de Innovation Norway, i-a fost aprobat un sprijin financiar de 462.000 Euro prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021,  în cadrul "Programului de Energie din România" pentru implementarea unui proiect de realizare a unei microhidrocentrale noi.

Punerea în aplicare a acestui proiect va avea un impact social puternic și pozitiv pe termen lung și scurt, în contextul politicilor actuale ale UE de decarbonizare, care vizează reducerea ponderii energiei produse din utilizarea combustibililor fosili și, în special, a cărbunelui și utilizarea resurselor regenerabile disponibile. Proiectul își propune să dezvolte potențialul hidroenergetic al debitului de servitute  evacuat în aval barajul Poiana Ruscă și să producă energie electrică din resurse regenerabile, cu zero emisii de CO2, într-un nouă microhidrocentrală conectată la rețea.

În urma scenariilor analizate și cu accent pe dezvoltarea potențialului hidroenergetic al debitului de servitute impus în avalul barajului Poiana Rusca, prin realizarea unei microhidrocentrale (MHC) complet automatizate, având în vedere aspectele tehnico-economice, financiare, de sustenabilitate și de risc, s-a ales pentru implementarea proiectului un scenariu care prezintă cele mai bune avantaje în ceea ce privește amplasarea centralei,  costurile de investiții, eficiența operațională, producția de energie, indicatorii financiari și aspectele de mediu.
Investiția răspunde tendințelor pieței în vederea alinierii la reglementările UE privind gazele cu efect de seră (CO2) și este în conformitate cu obiectivul "Programului de Energie din România" – Apelul 1.1: "Creșterea capacității de furnizare a energiei regenerabile – Hidroenergie" – Energie regenerabilă, respectiv "Mai puțină energie cu emisii ridicate de dioxid de carbon și o securitate sporită a aprovizionării".


Proiectul MHC Poiana Ruscă are ca scop dezvoltarea potentialului hidroenergetic prin folosirea debitului de rezervă impus în aval de barajul Poiana Ruscă într-o nouă microhidrocentrală automatizată conectată la retea, cu o capacitate instalată de 0,281 MW, care generează 1.534,344 MWh/an, energie verde cu zero emisii de CO2 pe intreaga durată de viață proiectată a unității.

Proiectul nu are niciun impact asupra mediului și asupra societății, soluția implementată fiind una simplă, cu o tehnologie dovedită și matură în domeniul hidroenergetic, unde Hidroelectrica are o vastă experiență.
Costurile eligibile totale ale proiectului sunt de 771.049 euro, din care 60% sau 462.000 euro vor fi suportate prin Granturile SEE și Norvegiene 2014-2021, în cadrul "Programului de Energie din România", cu condiția ca Hidroelectrica să dovedească faptul că întregul proiect va fi condus conform regulilor acestui mecanism financiar.

Proiectul a început oficial în data de 22 octombrie 2021 și, din cauza complexității, va fi implementat până la 30 iunie 2023.

Proiectul de promovare și dezvoltare a MHC Poiana Ruscă are, de asemenea, un efect de replicare pentru alte amenajari hidroenergetice similare, unde există încă un potențial regenerabil neexploatat.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2648 / 7917
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...