ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Romgaz a raportat un profit net în creştere la 1,43 mld. lei, la afaceri de peste 5 mld. lei în 2019

25 Februarie 2020   |   AGERPRES

Producţia de gaze naturale a fost de 5,277 miliarde mc, în scădere cu 56,4 milioane mc (minus 1,06%) faţă de producţia realizată în 2018 şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată.

 
 
Societatea Naţională de Gaze Naturale Romgaz a raportat un profit net preliminat în creştere cu 4,55% pentru anul 2019, la 1,43 miliarde de lei, şi o cifră de afaceri de 5,08 miliarde de lei, în urcare cu 1,52%, potrivit Raportului anual consolidat preliminar publicat de companie.

Creşterea cifrei de afaceri provine din majorarea cu 4,4% a veniturilor din vânzarea gazelor naturale, atât a celor din producţia Romgaz, cât şi a celor achiziţionate în vederea revânzării, şi din asocieri. Totodată, avansul cifrei de afaceri a fost generat şi de majorarea cu 11% a veniturilor din servicii de înmagazinare şi creşterea cu 115,7% a veniturilor din vânzarea de condensat, în pofida scăderii veniturilor din vânzarea de energie electrică cu 50,95%.


Producţia de gaze naturale a fost de 5,277 miliarde mc, în scădere cu 56,4 milioane mc (minus 1,06%) faţă de producţia realizată în 2018 şi cu 1,37% mai mică decât producţia bugetată.

Totodată, investiţiile realizate de grup au scăzut la 891,6 milioane de lei, anul trecut, de la 1,189 miliarde de lei în anul 2018. Gradul de realizare a investiţiilor este de 64,67% faţă de buget. Nivelul investiţiilor în noua centrală de la Iernut a fost de 301,4 milioane de lei, faţă de 568,9 milioane de lei în 2018.

Producţia de energie electrică a scăzut în anul 2019 faţă de anul precedent cu 49,4% ca urmare a lucrărilor de investiţii derulate în cadrul CTE Iernut. "Aceste lucrări restricţionează funcţionarea grupurilor energetice ale părţii vechi a vechii centrale. Prin urmare, se estimează că veniturile din vânzarea de energie electrică au scăzut cu 50,95% fata de anul anterior", precizează compania.

Marja estimată a profitului net în 2019 a fost de 28,11%, în creştere faţă de anul 2018 cu 2,98% iar marja EBIT estimată s-a situat la nivelul de 32,42% (an 2018: 30,61%).

Cheltuielile cu redevenţa petrolieră s-au redus cu 22,97% (342,9 milioane de lei în 2019, faţă de 445 milioane de lei în 2018), ca urmare a diminuării preţului de referinţă luat în calculul acesteia, menţionează sursa citată.

Pe de altă parte, impozitul asupra veniturilor suplimentare obţinute ca urmare a dereglementării preţurilor din sectorul gazelor naturale s-a majorat cu 166,1 milioane de lei (30,16%) ca urmare a obţinerii unui preţ mediu de vânzare al gazelor mai mare faţă de anul precedent, în condiţiile unei cantităţi livrate mai mici cu 3,4%.

Pe parcursul anului trecut, Romgaz a consemnat o depreciere netă de 391,3 milioane de lei a activelor ca urmare a abandonării anumitor proiecte de investiţii în sonde (250,3 milioane de lei, din care suma de 55,9 milioane de lei aferentă sondei Trinity-1X din perimetrul EX 30 Trident din Marea Neagră), a unor investiţii recente nesemnificative în proiecte de investiţii începute în anii precedenţi (88,9 milioane de lei), a înregistrării unei ajustări nete de 20,5 milioane lei ca urmare a unui test de depreciere a câmpurilor de gaze realizat la 31 decembrie 2019.

Datoriile pe termen lung s-au redus cu 20,26% faţă de 31 decembrie 2018, în principal datorită diminuării provizionului de dezafectare a sondelor de exploatare cu 146,23 milioane de lei (-27,57%). În anul 2019, Grupul a reanalizat costurile de abandonare a sondelor în baza cărora este calculat acest provizion. În urma acestei analize, diminuarea provizionului a generat un venit de 51,76 milioane de lei şi o diminuare a activelor imobilizate cu 135,01 milioane de lei.

SNGN Romgaz SA este producător şi furnizor de gaze naturale în România, principalele segmente ale activităţii Grupului fiind explorarea, producţia de gaze naturale şi furnizarea de gaze naturale, înmagazinarea de gaze şi producerea de energie electrică.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 6144 / 7966
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...