ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Niculeasa Law Firm contribuie la conturarea standardului de motivare aplicabil actelor administrative ce au la bază informații clasificate. Curtea de Apel București infirmă definitiv practica respingerii cererilor exclusiv în baza informațiilor clasificate furnizate de către S.R.I.

24 Februarie 2021   |   BizLawyer

Refuzul autorității competente de confirmare a dreptului solicitat va fi caracterizat drept un exces de putere în situația în care concluzia autorității are la bază exclusiv informații clasificate.

 
 
Niculeasa Law Firm (NLF), prin avocații Mădălin Niculeasa, Andreea Gheorghişan și Simona Brăileanu, obține confirmarea Curții de Apel București, prin hotărâre definitivă, cu privire la faptul că informațiile clasificate nu trebuie să împiedice accesul efectiv la justiție.

În decursul timpului, NLF manifestat o constantă preocupare cu privire la procedurile administrative ce au antamat în mod esențial problema liberului acces la justiție și a dreptului la apărare în contextul fundamentării refuzului de acordare a dreptului solicitat exclusiv pe informații clasificate furnizate de către Serviciul Român de Informații.

Hotărârea definitivă astfel pronunțată s-a aliniat luminilor și înțelepciunilor judecătorului constituțional, precum și reperelor trasate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, stabilind faptul că informațiile clasificate furnizate de către Serviciul Român de Informații nu sunt suficiente, prin ele însele, pentru a dovedi lipsa loialității față de statul român, spre exemplu. Refuzul autorității competente de confirmare a dreptului solicitat va fi caracterizat drept un exces de putere în situația în care concluzia autorității are la bază exclusiv informații clasificate.


Din punctul de vedere al Curții Constituționale, „emiterea unui raport motivat (n.n. de respingere a acordării cetățeniei române) semnifică redarea în cuprinsul acestuia a motivelor care au stat la baza respingerii cererii de acordare a cetățeniei, motive care vor fi supuse ulterior cenzurii instanței de judecată”. Cu atât mai elocvent este faptul că prin Hotărârea din 15.10.2020, Curtea Europeană a Drepturilor Omului a condamnat statul român pentru expulzarea unui cetățean străin din motive de securitate națională, expulzare decisă exclusiv pe baza informațiilor cu caracter clasificat care nu le-au fost dezvăluite reclamanților, arătând că instanțele române „nu au evaluat necesitatea restricționării drepturilor procedurale ale reclamanților, de a nu li se permite accesul la documentele secrete, și nu au explicat motivele concrete ale acestei decizii”.

Astfel, demersurile echipei Niculeasa Law Firm au condus la analizarea standardului de motivare a actelor administrative emise în baza informațiilor clasificate, NLF contribuind semnificativ la cristalizarea jurisprudenței în această materie – infirmarea în mod definitiv a practicii de respingere a cererilor exclusiv în baza informațiilor clasificate furnizate de către Serviciul Român de Informații.

”Ca atare, găsim înțeleaptă poziția Curții de Apel București, care achiesează la argumentele NLF potrivit cărora motivarea refuzului administrativ exclusiv prin menționarea articolelor încălcate ori prin supoziții sau aspecte generale, acestea din urmă fiind livrate sub forma informațiilor clasificate, nu satisface standardul de motivare prin aceea că împiedică exercitarea unui control efectiv de către instanța de judecată învestită”, se arată într-un comunicat al firmei de avocați, remis spre difuzare.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 40 / 71
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP câștigă premiul „Firma de Avocatură a Anului din România” la Lexology Index Awards (Who’s Who Legal) 2024, distincție acordată în premieră unei societăți de avocați românești | Cosmin Vasile (managing partner): Premiul, o sumă a excelenței individuale pe diverse arii de practică - îmi place în mod special perspectiva, pentru că este exact filosofia noastră
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...