ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum poți dezvolta o carieră internațională în avocatură | Studii în Timișoara, concursuri tip „moot court”, masterat la Londra și un loc în echipa Debevoise & Plimpton LLP. Rețeta succesului, în varianta Dianei Moise

26 Iulie 2019   |   Ștefania Enache

Diana Moise, prin masteratul la UCL, iar apoi prin experiența de lucru la Debevoise & Plimpton, Dechert și Shearman & Sterling, s-a specializat în drept internațional public, arbitraj internațional și dreptul Uniunii Europene (în mod special partea de comerț).

 
 
Diana Moise se pregătește să-și înceapă stagiatura la firma Debevoise & Plimpton.Pentru a ajunge aici, tânăra a muncit mult, pregătindu-se intens pe toate planurile.Diana a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității de Vest din Timișoara în 2014, iar imediat după licență a urmat, în perioada 2014-2015, cursurile de masterat (LL.M.) din cadrul University College London (UCL).“Apoi, momentul cheie a fost un internship la biroul din Londra al Debevoise & Plimpton LLP, firma de avocatură la care îmi voi începe stagiatura în august 2019. Este un salt semnificativ de la perioada de studii la practică. Pentru mine acesta a fost un pas mare cu atât mai mult cu cât nu am avut experiență de lucru în România, în afara celor câteva oportunități de scurtă durată din perioada studenției”, explică Diana.


Cu dorința unei cariere internaționale, Diana Moise și-a dezvoltat profilul profesional cu gândul de a acumula cât mai multă experiență care să-i ajute în drumul său în avocatură. “Am colaborat cu profesorul Donald Lewis, care atunci era Research Fellow la Stanford University, iar acum profesor adjunct la University of San Francisco, împreună cu care am publicat un articol în jurnalul Transnational Dispute Management (TDM). Ulterior, am colaborat cu profesorul Piet Eeckhout, decanul UCL, ca și Research Assistant și ca Editorial Assistant al jurnalului Europe and the World: a Law Review. Pentru o perioadă scurtă, am colaborat și cu International Arbitration Case Law – TDM/OGEMID ca Reporter de jurisprudență”, subliniază tânăra.

Toate aceste etape parcurse au sprijinit-o în demersurile pe care le-a făcut pentru a intra ca stagiar în cadrul firmei Debevoise & Plimpton LLP. “În Marea Britanie, contractele de stagiatură se obțin cu doi ani în avans, perioadă în care viitorii stagiari absolvă un curs de echivalare a studiilor în dreptul englez (pentru cei care nu au studiat un LL.B. acolo) care se numește Graduate Diploma in Law (GDL) și un curs practic, Legal Practice Course (LPC). Împreuna cu unii dintre viitorii mei colegi-stagiari, am absolvit recent aceste două cursuri la BPP University și University of Law. În lumea juridică britanică, și în mod special în domeniul arbitrajului internațional, domeniul în care eu am cea mai multă experiență, este un pas mare să treci de la un job temporar la o poziție permanentă. Din acest motiv, m-am bucurat în mod deosebit de obținerea contractului de stagiatură. Din momentul în care l-am obținut, în iulie 2017, am căutat să îmi completez experiența practică, în paralel cu studiile. Am lucrat ca și Paralegal la Dechert LLP și la Shearman & Sterling LLP – o experiență valoroasă, care mi-a oferit ocazia să lucrez cu profesioniști desăvârșiți”, punctează Diana.

Concursurile din studenție i-au deschis apetitul pentru studiul în străinătate

Experiențele trăite în timpul studenției au stat la baza deciziei Dianei de a-și completa pregătirea academică în străinătate. Participarea la câteva concursuri tip „moot court” i-a trezit o pasiune pentru dreptul internațional public și a făcut-o să fie tot mai atrasă de perspectiva de a studia și în afara țării. Ulterior, anii petrecuți în străinătate i-au deschis apetitul pentru o carieră internațională.

”Ne-am antrenat cu profesorii Valentin Constantin, Lucian Bojin și Sorina Doroga, și am obținut rezultate bune, care m-au motivat să aleg o carieră în această specializare. Aș menționa „4th World Human Rights Moot Court Competition” din Pretoria, Africa de Sud (2012) unde am obținut premiul pentru cea mai bună echipă din zona est-europeană și locul 9 global, și „Foreign Direct Investment Arbitration Moot Competition”, runda globală din Frankfurt (2013), unde am fost menționată în Top 50 Advocates”, subliniază tânăra.

Odată cu aceste întâmplări frumoase din viața sa, s-a născut în mod firesc și dorința de a opta pentru studiul în străinătate. Diana Moise, prin masteratul la UCL, iar apoi prin experiența de lucru la Debevoise & Plimpton, Dechert și Shearman & Sterling, s-a specializat în drept internațional public, arbitraj internațional și dreptul Uniunii Europene (în mod special partea de comerț).

În activitatea derulată până acum, Diana Moise a participat la întâlniri cu clienții, a întocmit note ale întâlnirii, a scris părți din pledoariile scrise. „Dar, în mod special, fac research. Debevoise & Plimpton nu are ținte de profit (billable hours). Zilele de lucru diferă semnificativ, în funcție de etapa în care suntem într-un anumit caz. Cu toate acestea, pot spune că nu există zi fără research, multe emailuri și întâlniri (de echipă sau cu clienți)”, arată tânăra avocată.


  

„În momentul de față, sunt fericită din punct de vedere profesional și nu aș schimba nimic. În Marea Britanie, în cadrul stagiaturii, stagiarii au posibilitatea de a alege să lucreze în patru departamente ale firmei, urmând apoi să aleagă unul, în care vor fi angajați ca Asociat. Îmi doresc foarte mult să îmi îmbogățesc experiența în domeniul White Collar, M&A și Private Equity, înainte să îmi aleg specializarea definitivă. Din punctul meu de vedere ar fi dificil să revin în România, din două motive. În primul rând, nu sunt avocat în România și voi fi înregistrată ca avocat doar în Marea Britanie, iar să mă întorc ar însemna să încep de la zero. În al doilea rând, pentru că am petrecut așa de mult timp în străinătate, mi-am dezvoltat și o viață personală acolo, care nu e ușor de „transplantat”. În orice caz, mi-ar plăcea să contribui într-un fel sau altul la mediul juridic românesc.”

                                                                                          Diana Moise



Despre Debevoise & Plimpton

Biroul din Londra al firmei de avocatură Debevoise & Plimpton a fost deschis în 1989, iar de atunci s-a dezvoltat constant, construind o echipă putenică de experți.

Este cel de-al doilea cel mai mare birou al firmei de avocatură, incluzând practici importante în zona de M&A, asigurări, piețe de capital, arbitraj internațional, etc.

Biroul din Londra, axat pe drept britanic și pe legislația Uniunii Europene,  este parte integrată a unei rețele globale de avocatură, rețea care are echipe atât în Europa, cât SUA și în Asia.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 6
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
De vorbă cu Anne Marie Mateeas, Country Legal Head Novartis, profesionistul pentru care integritatea reprezintă valoarea fundamentală, despre profesia juridică, experiențele acumulate și provocările abordate | “În sfera carierei mele, dezvoltarea unor valori precum respectul profund pentru lege, promovarea transparenței și adoptarea unei abordări centrate pe identificarea și implementarea de soluții eficiente sunt aspecte esențiale care îmi ghidează fiecare decizie și acțiune. Chiar și momentele dificile sau deciziile care s-au dovedit a fi mai puțin potrivite au avut un impact valoros, învățându-mă lecții esențiale”
NNDKP obține poziții de top în clasamentele The Legal 500 EMEA 2024
CMS asistă PPC în achiziția unui parc eolian operațional de 84 MW în România. Mircea Moraru (Corporate M&A) a coordonat echipa, cu sprijinul lui Horea Popescu (Corporate M&A)
Vlad Peligrad s-a desprins din asocierea cu KPMG Legal, unde era partener și lansează o firmă proiectată să asigure întreg spectrul de servicii juridice | Vlad Peligrad, Managing Partner & Founder PeligradLaw: ”Suntem la început, în procesul de formare a echipei. Până la sfârșitul anului firma va avea 8-10 avocați”
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
Noi Avocați Colaboratori Seniori în cadrul PNSA. Andra Vieriu și Maria Dima fac un pas înainte în carieră
Stratulat Albulescu obține în prima instanță amendarea Primarului General al Municipiului București pentru neexecutarea unei hotărâri judecătorești definitive. Partenerul Adriana Dobre a coordonat echipa care a obținut una dintre primele decizii judecătorești de acest fel: amendă de 20% din salariul minim brut pe economie pe zi de întârziere, la care se adaugă penalități de 500 lei ̸ zi de întârziere
Rundă amplă de promovări în mai multe arii de practică din cadrul biroului Kinstellar din București. Opt avocați au făcut un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Recunoaștem în mod oficial contribuțiile colegilor prin aceste promovări. Împărtășesc valorile pe care le avem, s-au dovedit a fi membri de valoare pentru echipa locală și așteptăm cu nerăbdare să îi vedem acumulând noi realizări”
Studiul CMS European M&A 2024 | Piața de fuziuni și achiziții s-a dovedit rezistentă în 2023, CMS acordând consultanță într-un număr record de tranzacții. Horea Popescu, coordonator al practicii Corporate M&A în CEE și Managing Partner al CMS România: “În ciuda unui context plin de provocări, CMS a oferit consultanță în 68 de tranzacții de fuziuni și achiziții în regiune, dintre care peste 50% au fost determinate de intrarea unor investitori strategici pe noi piețe, demonstrând soliditatea practicii noastre în întreaga regiune”
Stratulat Albulescu & Asociații estimează pentru anul 2024 un nivel de activitate, în practica de Real Estate, cel puțin egal cu cel de anul trecut, marcat însă de o anumită expectativă din partea dezvoltatorilor, prudența fiind cuvântul cheie auzit cel mai frecvent de la clienți. Vor exista însă și ferestre de oportunitate care în mod cert vor fi accesate de jucătorii cu un apetit crescut la risc | “Cel mai probabil vom asista, în cursul acestui an, la o deblocare a situației și la o creștere a numărului de tranzacții, chiar și timidă”, spun avocații
O soluție reper a ÎCCJ obținută de D&B David și Baias clarifică modalitatea de calcul a cifrei de afaceri la care se aplică amenzile Consiliului Concurenței
Creștere de doi digiți, anul trecut, pentru Milcev Burbea, firmă recunoscută de ghidurile juridice internaționale pentru practica de proprietate intelectuală | Despre mandatele provocatoare și numeroasele proiecte cu grad ridicat de complexitate, într-o discuție cu Gabriela Milcev (Managing Partner): ”Forța biroului nostru constă într-o abordare echilibrată, croită pe nevoile cazului, combinând, ca într-o rețetă care nu este niciodată aceeași, consultanța și litigiul, precum și persoanele și abordările potrivite pentru apărarea intereselor clientului. Adesea ne confruntăm cu necesitatea de a opera în alte jurisdicții, la nivel internațional”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...