ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

In-houseLegal.ro | Multe proiecte cu grad de dificultate ridicat au fost gestionate 90% intern, anul trecut, în cadrul grupului Farmexim & Help Net, ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director: Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor

23 Februarie 2022   |   Ștefania Enache

Referindu-se la primul trimestru al anului în curs, profesionistul admite faptul că a fost unul dificil, cu multe provocări, dar subliniază că rezultatul obținut la finalul celor trei luni este unul mulțumitor.

Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim&Help Net, parte a PHOENIX GROUP

 
 
Al doilea an de pandemie își arată efectele în economie, companiile fiind puse în situația de a face față unor provocări din ce în ce mai mari.Primul trimestru din 2021 a fost unul dificil pentru toți jucătorii din mediul de afaceri, dar acele firme care și-au adaptat strategiile la noul context au reușit să treacă peste obstacole. Grupul Farmexim este într-un moment extrem de important al evoluției sale, având în vedere că în 2018 a fost preluat de Phoenix, iar acum se lucrează la fuziunea cu o altă companie din România, Help Net, intrată și ea, tot în 2018, în portofoliul investitorilor germani, notează In-houseLegal.ro, publicație din grupul BizLawyer.


Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director la Farmexim & Help Net, parte a PHOENIX GROUP, este omul care conduce echipa de juriști implicată în toate aceste proiecte. Din poziția pe care o ocupă, poate face o analiză riguroasă a modului în care a evoluat mediul de afaceri în aceste vremuri grele, dar și a rolului pe care departamentele juridice îl au în noul context.

Avocatul și-a început actuala activitate cu puțin timp înainte de declanșarea crizei sanitare cauzate de pandemia COVID. Până la intrarea în noua companie, a lucrat tot în domeniul farma, experiența sa în această industrie fiind una recunoscută pe plan internațional.

O perioadă grea, dar cu rezultate mulțumitoare

Referindu-se la primul trimestru al anului în curs, profesionistul admite faptul că a fost unul dificil, cu multe provocări, dar subliniază că rezultatul obținut la finalul celor trei luni este unul mulțumitor.

„Perspectivele obligă la ingeniozitate, la crearea de proiecte dedicate, cu focus pe pacient. În plus, digitalizarea, conferințele online au pus presiune pe timpul de soluționare al taskurilor venite în departamentul juridic”, explică juristul.

De altfel, valul de provocări a crescut constant începând cu primele momente din anul 2020, iar declanșarea pandemiei a dus la situații cu care economiile lumii nu s-au mai confruntat până acum. „Anul 2020 a constat în multe proiecte cu grad de dificultate ridicat care au fost gestionate 90% intern – ceea ce a crescut gradul de încredere a Bordului în echipa de legal. Avocații interni sunt mai bine poziționați și participă activ la definirea strategiilor și la procesul de luare a deciziilor. S-au creat două divizii noi de business în care departamentul juridic a fost invitat de la momentul zero”, menționează Mihaela Scărlătescu.

Proiectul cel mai important la care lucrează juriștii pe care Mihaela îi coordonează vizează fuziunea și integrarea a două societăți din grup.

„Fuziunea, proiectele inovative care cer multă atenție raportat la legislația specifică, negocierea de contracte cu noi parteneri, ajustarea Procedurior Grupului în funcție de noul context pandemic sunt proiectele prioritare ale departamentului juridic în acest an. Trei dintre obiectivele majore de îndeplinit, până la finalul anului, vizează integrarea noii stucturi juridice creată la nivelul grupului în România, digitalizarea integrată și integrală a aplicațiilor utilizate de departamentul juridic și nu numai, internalizarea la cele mai înalte standarde ale DPO-ului”, arată Mihaela Scărlătescu.

Există însă și alte proiecte care au intervenit ca urmare a declanșării pandemiei. De exemplu, juriștii s-au implicat activ în sfătuirea angajaților din companie să aleagă soluția imunizării, având în vedere că domeniul farma este unul care presupune o expunere a salariaților.

Se dorește extinderea echipei


Volumul mare de lucru pe care echipa sa îl are o face pe Mihaela să se gândească la posibilitatea de a lărgi departamentul astfel încât să mai fie preluată și de alți oameni povara problemelor rezultate din rutina zilnică.

Raportat la numărul mare de proiecte ale departamentului juridic, se impune recrutarea unui nou jurist și a unei asistente. În cazul juristului care ar putea intra în echipă sunt vizați acei profesioniști axați pe dreptul muncii și corporate. În ceea ce privește posibilul bazin de recrutare, Mihaela Scărlătescu se va uita, în primul rând, către persoane din departamentele juridice ale altor companii din aceiasi industrie.

„Performanța unui departament juridic se măsoară după trei criterii: gradul de satisfacție al clienților departamentului juridic (departamentele operaționale și alte departamente care solicită consultanță și suport juridic); timpul mediu de răspuns coroborat cu gradul de calitate al răspunsului/opiniilor; creșterea profesională și persoanală a fiecărui membru al echipei, proactivitatea și inovativitatea acestuia – business oriented”, declară Mihaela Scărlătescu.

În anul 2019, Mihaela Scărlătescu s-a numărat printre cei nouăsprezece coordonatori ai departamentelor juridice din companii locale de talie mare care au intrat pe lista celor mai influenți GC (General Counsels) din Europa Centrală și de Est, întocmită de directorul juridic internațional Legal 500. Expertiza sa este una notabilă, iar rolul pe care îl joacă acum în afacerea Farmexim & Help Net este unul major.

Citește și
→   In-House Legal - Cei mai puternici General Counsels din corporațiile locale, listați de Legal 500. Cine sunt cei 19 români din GC Powerlist: Central and Eastern Europe 2019
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 48 / 75
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...