ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Alianţa pentru Turism: România are nevoie de o legislaţie a OMD-urilor cu adevărat funcţională

24 Iunie 2022   |   Agerpres

"Aşa cum am atras atenţia decidenţilor politici de la toate nivelurile, dacă nu asigură sustenabil şi predictibil cel puţin 10 milioane euro/ an pentru promovarea turismului românesc în străinătate nu avem nici cea mai mică şansă să atingem targetul discutat că turismul să deţină o pondere de 10% din PIB-ul României, un obiectiv perfect dezirabil având în vedere potenţialul de care dispunem", se arată în comunicat.

 
 
Alianţa pentru Turism anunţă că a luat act de adoptarea de către Guvernul României a legislaţiei care reglementează o zonă esenţială a turismului şi anume Organizaţiile de Management a Destinaţiei şi atrage atenţia asupra faptului că acest pas este insuficient, în lipsa unor reglementări clare şi explicite, potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei.
 
"Alianţa pentru Turism, platforma de comunicare şi colaborare a peste 25 de organizaţii din turismul românesc, a luat act de adoptarea de către Guvernul României a legislaţiei care reglementează o zonă esenţială a turismului şi anume Organizaţiile de Management a Destinaţiei. După 15 ani de susţinere fără succes din partea mediului de afaceri a înfiinţării unei astfel de organizaţii de tip public-privat la nivel naţional, similar cu multe alte ţări europene, avem în sfârşit menţionarea acestei organizaţii naţionale într-un act normativ. APT atrage însă atenţia asupra faptului că acest pas este insuficient iar implementarea, în lipsa unor reglementări clare şi explicite, riscă , odată în plus, să fie un eşec răsunător. Fără un mecanism simplu de luare a deciziilor şi fără o finanţare eficientă, predictibilă, sustenabilă şi independenţa de voinţa şi puterea mereu în schimbare a decidenţilor politici, nicio organizaţie nu va putea funcţiona", se spune în comunicat.
 
Conform organizaţiei, finanţarea prevăzută explicit în lege ar asigura la nivel naţional o sumă în jurul a 100.000 euro, restul fiind la decizia politică. Alianţa pentru Turism susţine că aceasta a dovedit în ultimii 32 de ani că pentru turism a alocat firimiturile şi a închis toate bugetele pe acest domeniu. Ca şi exemplu, în acest an bugetul de promovare al destinaţiei turistice numite România este de puţin peste 2,5 milioane euro în timp ce ţări concurente au bugete şi de 75 milioane de euro sau peste, subliniază APT.
 
"Aşa cum am atras atenţia decidenţilor politici de la toate nivelurile, dacă nu asigură sustenabil şi predictibil cel puţin 10 milioane euro/ an pentru promovarea turismului românesc în străinătate nu avem nici cea mai mică şansă să atingem targetul discutat că turismul să deţină o pondere de 10% din PIB-ul României, un obiectiv perfect dezirabil având în vedere potenţialul de care dispunem", se arată în comunicat.
 
Alianţa pentru Turism menţionează că al doilea element obligatoriu pentru funcţionarea organizaţiilor de management a destinaţiei (OMD ca şi ONG de tip public-privat) este mecanismul decizional (modul în care se votează).
 
"Am atras atenţia acum 4 ani când s-a adoptat prima legislaţie a OMD-urilor că ceea ce era propus nu are cum să funcţioneze la nivelul local (primării şi mediul de afaceri). Acelaşi lucru facem şi acum pentru că, după 4 ani de muncă susţinută la nivelul grupului nostru de lucru special constituit şi după 4 luni de dezbateri efective cu reprezentanţii Ministerului Antreprenoriatului şi Turismului constatăm că principiul şi logica de la legea anterioară s-au păstrat în întregime, chiar dacă s-au adus nişte îmbunătăţiri nesemnificative. Atragem atenţia ca un ONG (în cazul de fata OMD-ul) nu este o societate pe acţiuni în care un membru (fie el şi o autoritate a statului ) are din start privilegii la vot. APT a propus variante de lucru care tin cont de toate dorinţele autorităţilor dar şi de exemple de bună practică internaţională. Cu toate acestea s-a preferat o variantă unică în Europa şi care, în opinia noastră, este o frână importantă în atingerea scopului", se spune în comunicat.
 
Organizaţia precizează că şi-ar fi dorit ca toate părţile implicate să ţină seama de exemplele de OMD-uri pe care le avem în străinătate dar şi în România de peste 15 ani şi să adopte o formulă clară, explicită, sustenabilă, bine gândită, implementabilă şi un mod de finanţare care sa permită angajarea unor specialişti care să aibă şi obligaţii dar şi libertatea şi autonomia atât de necesară în derularea activităţii (scoase de această dată, aşa am sperat) de sub influenţa unui mediu politic mereu şi prea des schimbător.
 
Organizaţia comunică public dezamăgirea membrilor săi cu privire la formula la care s-a ajuns şi pe care nu a susţinut-o şi anume nu pentru că nu ar fi un pas înainte, ci pentru că, faţă de cum ar fi putut legea să ajute turismul românesc, o va face prea puţin, iar obiectivele îndrăzneţe propuse nu vor fi în acest fel suficient de susţinute.
 
"Trebuie să fim oneşti, s-a muncit enorm atât în mediul privat dar şi împreună cu decidenţii şi este păcat că aceste eforturi nu s-au materializat într-un act normativ coerent, complet şi uşor implementabil. Reforma pe care cu toţii ne-o dorim are nevoie de un fundament legal modern şi logic şi necesită simulări, studii de caz, studii de impact şi implicarea tuturor părţilor implicate, inclusiv ministerul de finanţe şi justiţie, pentru ca rezultatul să ne permită să intrăm într-o competiţie internaţională pe domeniul turismului în care să ne putem atinge măcar potenţialul. Fără o finanţare predictibilă, sustenabilă şi consistentă, fără personal competent şi motivat, fără mecanisme de decizie eficiente şi clare, ţintele noastre, deja discutate şi asumate public la nivel politic nu vor putea fi atinse. Ne pare rău ca după atâta efort să rămânem cu sentimentul că am ratat o nouă şansă imensă de a relansa cu adevărat turismul românesc", a declarat Dragoş Anastasiu, purtătorul de cuvânt al Alianţei pentru Turism.
 
Alianţa pentru Turism precizează că reprezintă un rezervor de competenţe şi expertiză, membrii componenţi reprezentând toate sectoarele din turism (inclusiv asocieri public-private care îndeplinesc rolul de management al destinaţiilor turistice începând cu anul 2005), pe care îl pun la dispoziţia autorităţilor centrale şi locale în consultările, dezbaterile şi întâlnirile pe care le au cu acestea, în vederea accelerării dezvoltării turismului, creşterea calităţii serviciilor din turism, creşterea procentului pe care îl reprezintă direct şi indirect turismul în PIB-ul României, micşorarea deficitului balanţei comerciale din turism şi profesionalizarea promovării României pe plan extern.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2952 / 8643
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...